Kesällä alkanut kodintekniikan kaupan laskun taittuminen jatkui myös kolmannella neljänneksellä ja kumulatiivisesti alan arvo on jäljessä viime vuodesta 19 prosenttia ja kappalemäärät 14 prosenttia. Alan kokonaismyynti tammi-syyskuussa oli 1,2 miljardia euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli 1,54 miljardia euroa.

kotek2

”Pudonneet myynnit, alhaiset myyntikatteet, korkeat kustannukset, pienentyneet keskiostot ja kireä kilpailutilanne koettelevat alan kannattavuutta”, tiivistää Kotekin puheenjohtaja Jussi Mikkola ja toteaa alan kokonaismyynnin pudonneen vuoden 2005 tasolle. Kuluttajien usko talouden kehitykseen on kuitenkin palaamassa, mikä ilmenee myynnin volyymin ja keskihintojen laskun hidastumisena. Alalla on jälleen paljon uutuuksia ja positiivista kerrottavaa. Mielenkiintoisia ja lupaavia ovat teräväpiirtotelevisioiden yleistyminen ja koon kasvu, LED–tekniikan tuleminen, Blu-ray–soittimet, järjestelmäkamerat, langattomuus, musiikin tallennus, Windows 7 ja kannettavat tietokoneet.

”Viimevuotinen kaapeliverkon digitalisointi sekä kuumimmillaan käynyt taulutelevisiobuumi antoivat erityisesti viihde-elektroniikkaan tälle vuodelle kovat ja haastavat vertailuluvut. Euromääräisen myynnin laskua selittää muutamat merkittävästi pienentyneet tuoteryhmät, kuten digiboksit, sekä useissa tuoteryhmissä nähty tuntuva hintojen lasku. Koko alan keskihinnat laskivat tammi-syyskuussa 6,2 prosenttia”, summaa puheenjohtaja Jussi Mikkola.

Televisioita on myyty tänä vuonna noin 325 000 kappaletta, mikä on noin 9 prosenttia viime vuotta vähemmän. Keskihinnat televisioissa laskivat noin 22 prosenttia ja kaupan arvo päätyi 30 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa pienemmäksi”, sanoo Jan Lindgren (Kotek/viihde-elektroniikka). Sähkön hintakehitys on herättänyt kuluttajissa kasvavan kiinnostuksen kohti energiataloudellisempia televisioita. Johtavat valmistajat ovatkin esitelleet tätä kysyntää vastaamaan iskukykyisen joukon ympäristöystävällisiä ja energiapihejä malleja.

Matkapuhelimissa tammi-syyskuun volyymi laski 3 prosenttia ja kaupan arvo 11 prosenttia päätyen 233 miljoonaan euroon. Keskihinnat laskivat 187 eurosta 171 euroon. Tammi-syyskuussa myydyistä yli 1,36 miljoonasta puhelimesta 335 000 kappaletta oli älypuhelimia, joiden osuus matkapuhelinkaupan arvosta oli puolet. ”Älypuhelimien osuus kasvaa tasaisesti, kun kuluttajille ja yritysasiakkaille tarjotaan laajat mahdollisuudet mm. internet-palvelujen luontevaan käyttöön matkapuhelimen välityksellä”, perustelee Mauri Pietikäinen (Kotek/ matkapuhelimet).

Kompaktikameroiden eli pokkareiden kaupassa kappalemääräinen myynti oli 4 prosentin laskussa. Keskihintojen 6,5 prosentin lasku aiheutti kaupan arvossa 10 prosentin pudotuksen. Kameran koko ja helppokäyttöisyys ovat edelleen kuluttajien tärkeimpiä kiinnostuksen kohteita, mutta uutena ominaisuutena HD-videoteknologia on yhä enemmän toiveissa ja kuvassa mukana. Sama suuntaus näkyy myös järjestelmäkameroiden ryhmässä. Järjestelmäkamerat ovat 8 prosentin kasvussa. Pahin hintakilpailu on rauhoittunut ja kuluttajat ovat hankkineet enemmän kalliimman hintaluokan tuotteita.

Tammi-syyskuussa kannettavia tietokoneita myytiin lähes 260 000 kappaletta ja siinä oli kasvua yli 13 prosenttia. Keskihinta laski 15 prosenttia 576 euroon. ”Läppäreiden” suosioon vaikuttivat niiden nopeasti kehittynyt tekniikka ja suorituskyky sekä kuluttajaystävällinen hintakehitys. Pienikokoiset, kevyet ja tehokkaat ns. miniläppärit ovat edelleen kodintekniikan kysyttyjä hittituotteita, joiden kysyntä vain kasvanee lähestyttäessä joulua.

Lisätietoja: www.kotek.fi