Ihan alkuun on sanottava, etten ole turvalaitteiden asiantuntija. Oli hienoa havaita ensi kertaa valvontakameraa kokeillessani, ettei minun tarvitsekaan olla sellainen. Sain silti aikaan hienosti toimivan kokonaisuuden, joka valvoo kotiani silloin, kun en itse ole paikalla. Tämä mielipide on kuin suoraan mainoksesta, mutta en voi olla kirjoittamatta tätä mielipidettä vain siksi, että kerrankin kaikki toimii mainoksissa väitetyllä tavalla. Homma oli todellakin niin yksinkertainen kuin väitettiin!

Kyseessä on Logitech Alert -valvontakamerat ja täältä löytyy se mainos, joka herätti mielenkiintoni. Asennus todellakin tapahtui nopeasti. Sisäkameran sain käyttööni ohjelmistoineen alle 10 minuutissa. Veikkaan, että ulkokameran asennus onnistuu yhtä nopeasti, mutta se haluttaneen useimmiten kiinni seinään tai räystääseen, joten asennuksen suurin haaste syntyy kameran sijoittamisesta eikä niinkään tekniikasta.

Itse en oikein koe, että valvontakameralle olisi juurikaan käyttöä asuessani Helsingin keskustan kerrostaloasunnossa. Toisaalta viimeksi pari viikkoa sitten saimme lehdistä lukea, että asuntoministerin asuntoon Helsingin keskustassa murtauduttiin keskellä kirkasta päivää. Valvontakameroiden käyttö on joka tapauksessa lisääntymässä, koska ihmisten elämäntyyli on entistä liikkuvampaa ja ollaan harvemmin kotona. Toki valvontakamerat sopivat moneen muuhunkin kohteeseen, kuten kesämökeille ja toimistoihin. Finanssialan keskusliiton tietojen mukaan 2000-luvulla on korvattu yli 15 000 kesämökkien murtovahinkoa.

Kun valvontakameroista on vihdoin saatu HD-tasoisia ja niistä on tullut PC-lisälaitteita, niiden käytettävyys paranee huomattavasti. Jokainen on nähnyt huonoja esimerkkejä valvontakameroiden kuvanlaadusta tosi-tv-ohjelmissa, mutta HD 720p -kuvanlaatu on aivan toista maata. Kuvanlaatu riittää erinomaisesti tunnistamaan kasvot tai muut yksityiskohdat ja tarkkuus auttaa myös paremmin määrittelemään liikkeentunnistuksen toimivuutta. Siitä päästäänkin PC-lisälaitteiden hienouteen eli kaikenlaisiin säätömahdollisuuksiin. Valvontakamerat voivat tallentaa videokuvaa niin PC:lle kuin muistikortillekin ja materiaalia voi seurata kätevästi niin PC:ltä, älypuhelimesta kuin Internetistäkin. Myös hälytyksiä voi säätää helposti ja muutenkin kokonaisuudesta tulee osa kodin tietojärjestelmää verkkoyhteyksineen päivineen.

PC-pohjaista valvontakameraa voi käyttää myös hauskoihin hetkiin, kuten lemmikkieläinten, lasten tai vaikka puutarhajuhlien seuraamiseen. Hauskaa materiaalia voi katsella kätevästi jälkikäteen vaikka kannettavan tietokoneen tai mediasoittimen ruudulta. Videon voi polttaa helposti myös DVD:lle ja lähettää mukavana muistona kuvatuille henkilöille.

Itse uskon, että Logitech Alertin kaltaiset kamerat lisäävät tee-se-itse-tyyppisten valvontaratkaisujen suosiota. Niitä tulee myös saamaan uusista paikoista eikä valvontakameroita enää haeta pelkästään erikoisliikkeistä. Niitä tullaan jatkossa varmastikin saamaan myös automarketeista, tavarataloista ja tietokonemyymälöistä huomattavasti aiempaa enemmän.

Tämän artikkelin kirjoittaja on Visionistin perustanut ja yli 20 vuotta PC-lisälaitteita testaillut Jiri Koivuniemi.