Koulutin muutamia päiviä sitten erään kulutuselektroniikkaa myyvän jälleenmyyntiketjun henkilökuntaa. Koulutuksen aiheena oli ”verkottunut koti” ja ideana oli esittää mitä kaikkea digitaalisessa kodissa voi nykyään tehdä jos tietää mitä tekee. Tuntui luonnolliselta aloittaa koulutus yliampuvalla tarinalla, johon oli kerätty palasia omasta elämästäni ja moninaisista viihdelaitteista, joita kodeissa voi käyttää.

digiperhe

Tarina kertoi kuvitteellisesta ja digitaalisesti valveutuneesta perheestä, joka ei ole kovin kaukana omastani. Tarinan nimi oli ”digiperheen päiväkirja” ja se meni suunnilleen näin:

Aamu alkaa makuuhuoneesta, jossa Logitech Squeezebox -verkkomusiikkisoitin herättää perheen vanhemmat aamutoimiin. Perhe siirtyy keittiöön, jossa syödään aamiaista ja luetaan aamun Helsingin Sanomat Apple iPad -tablettilaitteella. Perheen äiti ja lapsi lähtevät töihin ja päiväkotiin. Isä aloittaa työt kotitoimistossaan ja kuuntelee musiikkia Spotify-musiikkipalvelusta kannettavalla Sony VAIO VPC-F12Z1E/BI -tietokoneella ja langattomalla Creative Sound Blaster Wireless Music -musiikkijärjestelmällä.

Isän tehdessä töitään ystävä suosittelee Facebookissa katsomaan edellisenä iltana esitetyn Ylen ajankohtaisohjelman. Isä päättää siirtyä katsomaan ohjelman olohuoneeseen, koska ei halua katsoa sitä pieneltä tietokonenäytöltä. Hän avaa Sony BRAVIA KDL-46HX803 -television, jossa on Yle Areena -katselupalvelu. Isä aloittaa ajankohtaisohjelman katselun ja ohjaa koko olohuoneen viihdejärjestelmää Logitech Harmony 1100 -yleiskaukosäätimellä.

Ajankohtaisohjelma on oikein sopivaa taustaviihdettä kuukauden raportoinnin ja laskutuksen hoitamisen ajaksi. Paperilaskut tulostuvat Buffalo AirStation WZR-HP-300NH -reitittimen langattoman yhteyden kautta suoraan kotitoimiston langattomaan Canon Pixma MG6150 -tulostimeen.

Työpäivä jatkuu ja on aika soittaa Skype-videopuhelu tanskalaiselle asiakkaalle käyttämällä langatonta Sennheiser PC 151 -kuulokemikrofonia ja HD-tason Logitech C910 -webbikameraa.

Pitkän videopuhelun jälkeen työpäivä alkaa olla paketissa ja isä aloittaa ruoanlaiton kohta kotiin saapuvalle perheelleen. Aiemmin televisiosta nähdyn ruokaohjelman resepti löytyy kätevästi netistä ja Creative ZiiO -viihdetabletti toimii kätevänä keittokirjana kokkailun edetessä hiljalleen. Samalla ZiiO soittaa langattomasti musiikkia keittiön apupöydällä olevaan Creative D200 -matkakaiuttimeen.

Ruokailun jälkeen koko perhe päättää rentoutua katselemalla viime kesän lomavideoita. Sony BRAVIA KDL-46HX803 -televisio on varustettu langattomalla DLNA-tekniikalla, joten HD-videokameralla kuvatut videot voidaan katsella suoraan kodin mediatiedostot tallentavalta Buffalo LinkStation Live -verkkokiintolevyltä.

Perheen lapsi on valmis yöunille. Hän on tottunut kuuntelemaan musiikkia nukkumaan mennessään, joten isä laittaa Ipanapa Iltalaulut -albumin soimaan iPod Touch -mediasoittimesta, joka on kytketty Creative Ziisound D5 -telakkakaiuttimeen. Perheen äiti tarkistaa vielä viimeisimmät uutiset ja Facebook-päivitykset Samsung Galaxy S -älypuhelimellaan ja menee myös nukkumaan.

Isä jää vielä pelailemaan Xbox 360 Kinect -konsolilla ja juttelee samalla pelikaveriensa kanssa langattomien Logitech F540 -pelikuulokkeiden kautta.

Isä siirtyy lopulta yöpuulle, mutta energiaa riittää vielä lukemiseen, joten hän ottaa Elonex ebook 500EB -lukulaitteensa ja lukee muutaman sivun Jarkko Sipilän Katumurha-dekkaria ennen kuin nukahtaa levollisesti pitkän päivän uuvuttamana.

Miltä tämä tarina mielestäsi kuulosti? Onko se sinulle tai asiakkaillesi jo normaalia arkipäivää vai täyttä utopiaa? Toivottavasti tarina herättää ajattelemaan mitä kaikkea nykyisissä digikodeissa voidaan tehdä ja mitä tuotteita sinne voidaan myydä…