Hiljattain tehtyjen nettikyselyjen mukaan Suomen kodeissa yli puolet musiikin kuuntelusta tapahtuu olohuoneissa ja miltei viidennes makuuhuoneissa. Lisäksi yli puolet kuuntelijoista käyttää äänilähteenään tietokonetta, MP3-soitinta tai musiikkipuhelinta ja selkeä enemmistö toistaa musiikin kaiuttimien kautta.

sbwms

Äänilähde on siis yhä useammin tietokone, koska sitä pidetään myös ensisijaisena musiikin tallennuspaikkana yli puolessa kodeista. Paljon musiikkia kuunnellaan myös Internetin kautta ja sekin tapahtuu yleensä tietokoneella. Harvassa kodissa tietokone on kuitenkaan olohuoneessa, jossa musiikin kuuntelu useimmiten tapahtuu. Tässä on selkeä ristiriita, johon kaivataan korjausta. Tämän korjauksen yksi tärkein voima on langattomuus!

Tietokonemaailma hyödyntää langattomuutta moninaisin tavoin ja langattomasta äänentoistostakin on puhuttu vuosikausia. Siinä ei ole kuitenkaan laajamittaisesti vieläkään onnistuttu, koska erilaiset langattomat tekniikat ja useat ääniformaatit ovat kisanneet keskenään. Myös monet teknisesti hienot laitteet ovat kaatuneet ohjelmistojen kangerteluun tai muuten kokonaisuuden kankeaan toteutukseen. Onko esimerkiksi toimivaa käyttää pelikonsolia langattomana musiikkilaitteena musiikin sijaitessa tietokoneella tai verkkokiintolevyllä? Mielestäni ei ole, koska halutessani kuunnella musiikkia olohuoneessa en todellakaan halua kytkeä päälle ensin televisiota, sitten pelikonsolia ja sitten äänentoistolaitteitani. Miksen voisi vain laittaa soimaan haluamaani musiikkia tietokoneelta ja kuunnella sitä kaikissa huoneissa kytkemällä virran sen huoneen kaiuttimiin, jossa itse oleskelen?

En halua välittää missä formaatissa musiikki soi tai mitä ohjelmistoa käytän – haluan vain musiikin soivan mahdollisimman helposti mahdollisimman monesta eri äänilähteestä. Itse useimmiten kuuntelen musiikkia suoratoistona Spotifystä, toisinaan taas kuuntelen MP3-tiedostoja iTunesin kautta, käyn päivittäin myös MySpacessa tai YouTubessa ja usein saan musiikkilinkkejä johonkin täysin umpituntemattomaan nettipalveluun. Haluan kaikkien näiden äänilähteiden toistuvan vaivattomasti kaikkialla kodissani – onko se liikaa vaadittu?

Tähän mennessä formaattivapain ja yksinkertaisin ratkaisu on Creativen Sound Blaster Wireless Music System. USB-lähetinpalikka tietokoneeseen (PC tai Mac), vastaanottimen virtalähde töpseliin, vastaanotin kiinni kaiuttimiin tai kodin hifilaitteistoon ja se on siinä. Kaikki tietokoneen äänet siirtyvät omalla langattomalla yhteydellä enintään 30 metrin päähän lähettimestä. Vastaanottimia voi olla käytössä rajattomasti, joten laajennusvaraakin riittää. Aloituspaketin hinta on 149 euroa ja vastaanottimia saa vajaalla satasella. Tuoteperhe laajenee kevään aikana vielä langattomilla sisä- ja ulkokaiuttimilla sekä langattomilla kuulokkeilla.

Löytyykö vastaavia kokonaisuuksia muilta valmistajilta? Kerro kokemuksistasi kommentoimalla tätä viestiä.

Tämän artikkelin kirjoittaja on Visionistin perustanut ja digitaalisen äänentoiston kanssa yli vuosikymmenen työskennellyt Jiri Koivuniemi.