Langattoman WLAN-lähiverkon 802.11n-standardi on vihdoin ratifioitu viralliseksi standardiksi. Kansainvälisiä sähköteknisiä standardeja kehittävä IEEE-järjestö on perjantaina saanut vihdoin työnsä päätökseen, jonka se aloitti jo vuonna 2002.

80211n

Langattomat WLAN-lähiverkot ovat 2000-luvulla yleistyneet koko tietokonemaailman yleiskäyttöisiksi yhteysmuodoiksi. Viime aikoina langattomia WLAN-lähiverkkoja ovat alkaneet hyödyntää myös kulutuselektroniikkaa edustavat laitteet, kuten televisiot ja Blu-ray-soittimet.

IEEE 802.11n nopeuttaa WLAN-verkkoja ja tekee niistä luotettavampia. Standardin suurin teoreettinen nopeus on 600 megabittiä sekunnissa, mutta todellisuudessa nopeudet ovat runsaat 100 megabittiä sekunnissa. Aiemman 802.11g-standardin teoreettinen maksiminopeus on 54 megabittiä sekunnissa, joten nopeushyöty on selkeä.

Standardin käytännön merkitys WLAN-markkinoille voi jäädä pieneksi, koska markkinoilla on ollut jo pitkään myynnissä 802.11n Draft 1.0- ja 2.0 -laitteita. Varsinaisen standardin erot aiempiin Draft-versioihin on pieniä, joten aiemmat laitteet voi yleensä päivittää uuden standardin mukaiseksi. Toiminnallisia eroja näissä ei varsinaisesti ole, joten täysin toimivan langattoman verkon päivittäminen lienee useissa tapauksissa melko kyseenalaista ellei verkkoa ole tarkoitus laajentaa uuden standardin mukaisilla laitteilla.