Kodintekniikka-alan yhteistyöfoorumi, Kotek julkaisi tammi-kesäkuun tilastot ja niiden mukaan suomalaisten kiinnostus kodintekniikkaan on palannut alkuvuoden notkahduksen jäljiltä lähes viime vuoden tasolle. Asiakasmäärät ja myydyt kappalemäärät huhti-kesäkuussa viestivät asiakaskunnan luottamuksen heräämisestä.

Koko alan keskihinnat laskivat huhti-kesäkuussa 6,9 prosenttia. Alan kokonaismyynti huhti-kesäkuussa oli 354 miljoonaa euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli 455 miljoonaa euroa.

Televisioita myytiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla 218 000 kappaletta, mutta TV-kaupan arvo vuoden toisella neljänneksellä hiipui edelleen päätyen 32 prosenttia miinukselle. Televisioiden keskihinnat laskivat noin 25 prosenttia. Vuoden toisella neljänneksellä peräti 60 prosenttia kaikista myydyistä televisioista olivat Full HD -televisioita.

Matkapuhelimissa alkuvuoden volyymi laski 10 prosenttia ja kaupan arvo 18 prosenttia päätyen 136 miljoonaan euroon. Keskihinnat laskivat 15 prosenttia 188 eurosta 171 euroon. Tammi-kesäkuussa myydyistä lähes 800 000 puhelimesta lähes 200 000 oli älypuhelimia, joiden osuus matkapuhelinkaupan arvosta oli puolet.

Kompaktikameroiden eli pokkareiden myynnin arvo laski 20 prosenttia. Järjestelmäkameroissa kappalemääräinen myynti kasvoi 2,3 prosenttia, mutta arvo laski 5 prosenttia.

Kodin tietotekniikka ja erityisesti kannettavat tietokoneet kasvattivat vahvasti myyntiään – kannettavien myynti kasvoi jopa 28 prosenttia. Tammi-kesäkuussa kannettavia koneita myytiin lähes 170 000 kappaletta ja keskihinta laski viime vuoden 720 eurosta 577 euroon. Kasvuun vaikuttivat kannettavien tietokoneiden nopeasti kehittynyt tekniikka ja suorituskyky sekä kuluttajaystävällinen hintakehitys. Pienikokoiset, kevyet ja tehokkaat ns. miniläppärit ovat edelleen kodintekniikan kysyttyjä hittituotteita, joiden kysyntä vain kasvanee loppuvuotta kohden.

Kotek on kodintekniikka-alan yhteistyöfoorumi, johon kuuluvat Elektroniikan Tukkukauppiaat ry (ETK), Kodintekniikkaliitto ry sekä alan merkittävimmät vähittäismyyjät. KOTEK yhteistyöfoorumin tavoitteena on tarjota puolueetonta tietoa kodintekniikka-alasta, uutuustuotteista sekä tuotekehityksestä ja näin helpottaa kuluttajien päätöksentekoa. Lisätietoja osoitteesta www.kotek.fi.