Kiinalainen elektroniikkajätti Xiaomi tuo myyntiin huippunopean ja monikäyttöisen Wi-Fi 6 Mesh -reitittimen ja muita älykotiin sopivia verkkolaitteita.

Langattomien Wi-Fi-verkkojen tekninen kehitys kulkee käsi kädessä erilaisten verkkolaitteiden kehityksen ja niiden määrän lisääntymisen kanssa. Erityisesti älykotilaitteet, kuten älykkäät kaiuttimet, valaistus, sensorit, valvontalaitteet ja monet kodinkoneet, ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Myös monet viihdelaitteet, kuten pelikonsolit, tietokoneet ja televisiot, vaativat yhä enemmän verkkoyhteyksiltä.

Wi-Fi 6 Mesh -verkkotekniikka on valtava harppaus eteenpäin kotien ja toimistojen langattomissa verkkoyhteyksissä. Wi-Fi 6 (802.11ax) on langattomien Wi-Fi-verkkostandardien uusi sukupolvi, joka on merkittävästi nopeampi, viiveettömämpi ja kantamaltaan parempi kuin edelliset sukupolvet. Wi-Fi 6 -reititin nopeuttaa tietoliikennettä erityisesti ruuhkaisissa verkoissa, joissa on paljon päätelaitteita. Uudet tekniikat lähettävät tietoa useammille päätelaitteille kerrallaan ja vähentävät päällekkäisten Wi-Fi-verkkojen häiriöitä, jolloin tiedonsiirto nopeutuu ja viiveet lyhenevät.

Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 -verkkoreititin
Langaton Wi-Fi 6 -yhteensopiva Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 -verkkoreititin mahdollistaa jopa 3 000 megabitin sekuntinopeuden langattomassa tiedonsiirrossa. Tehokas Qualcomm-suoritin ja 512 megatavun muisti mahdollistavat jopa 248 yhtäaikaista verkkolaitetta samassa verkossa. Laitteen kuusi Wi-Fi-antennia ja yksi AIoT-älyantenni takaavat vakaat yhteydet Wi-Fi-päätelaitteille ja Mi-älykotilaitteille.

Langattoman Mesh-verkkotuen ansiosta nopeasta Wi-Fi 6 -verkosta voi nauttia koko talossa. Verkkoa voi laajentaa Mesh-ryhmillä, jolloin verkko kattaa kaukaisimmatkin nurkat ja näkyy käyttäjille yhtenäisenä kokonaisuutena. Reitittimessä on myös neljä yhden gigabitin Ethernet-liitäntää, joiden avulla saadaan aikaan huippunopeat langalliset verkkoyhteydet.

Helppokäyttöisellä sovelluksella voi hallita reitittimen kaikkia verkkoasetuksia, säätää perheenjäsenten verkkoaikaa ja rajoittaa pääsyä tietyille verkkosivustoille. Sovellus myös hälyttää, jos uusi tuntematon laite yrittää liittyä verkkoon. Sovellus myös löytää AIoT-älyantennin avulla automaattisesti verkossa olevat Mi-älykotilaitteet.

Xiaomi Mi Smart Home Hub -älykotikeskitin
Vaikka Xiaomi Mi AIoT Router AX3600 -verkkoreititin löytää Wi-Fi-yhteydessä olevat Mi-älykotilaitteet automaattisesti, niiden monipuolinen ohjaus ja automatisointi vaatii verkkoon erillisen älykotikeskittimen. Sen avulla etenkin Zigbee-yhteyttä hyödyntävät anturit ja kytkimet saadaan osaksi toimivaa älykotikokonaisuutta.

Xiaomi Mi Smart Home Hub on pienikokoinen älykotikeskitin, joka yhdistää kaikki kodin älylaitteet toisiinsa langattomasti. Se toimii älykodin aivoina ja siihen voi liittää enintään 100 langatonta Zigbee-, Bluetooth LE- tai Wi-Fi-älylaitetta, -anturia ja -kytkintä, jotka ovat yhteensopivia Mi Home -puhelinsovelluksen kanssa. Keskittimeen liitettyjen laitteiden avulla voi automatisoida kodin eri toimintoja, kuten kytkeä valot automaattisesti päälle tai vaikkapa käynnistää tuulettimen tietyssä lämpötilassa. Älykotikeskitin on myös Apple HomeKit -yhteensopiva.

Muut Xiaomi-verkkoreitittimet
Myös Xiaomi Mi Router AX1800 on uuden sukupolven langaton Wi-Fi 6 Mesh -verkkoreititin. Se mahdollistaa jopa 1 800 megabitin sekuntinopeuden langattomassa tiedonsiirrossa. Tehokas Qualcomm-suoritin ja 256 megatavun muisti mahdollistavat jopa 128 yhtäaikaista verkkolaitetta samassa verkossa. Laitteen neljä Wi-Fi-antennia takaavat vakaat yhteydet Wi-Fi-päätelaitteille. Mesh-tuen ansiosta Wi-Fi-verkkoa voi laajentaa helposti.

Xiaomi tarjoaa yhä myös aiemman sukupolven verkkoreitittimiä, kuten Xiaomi Mi AIoT Router AC2350 ja Xiaomi Mi Router 4A, jotka ovat 802.11ac -yhteensopivuudellaan ja edullisilla hinnoillaan varteenotettavia vaihtoehtoja olemassa olevien aiemman sukupolven verkkojen laajentamiseen.

Hinta ja saatavuus
Verkkoreitittimet Xiaomi Mi AIoT Router AX3600, Xiaomi Mi Router AX1800, Xiaomi Mi AIoT Router AC2350 ja Xiaomi Mi Router 4A ovat saatavana välittömästi 149, 89,90, 79 ja 29,90 euron kuluttajahintoihin. Xiaomi Mi Smart Home Hub on saatavana välittömästi 39,90 euron kuluttajahintaan. Hinnat sisältävät 24 prosentin arvonlisäveron.

Lisätietoja
https://www.mistore.fi/smart-home-lifestyle/verkkoreitittimet/
https://www.mistore.fi/smart-home-lifestyle/hubit-sensorit/mi-smart-home-hub
https://1drv.ms/u/s!Avh8gGYzxU_vhs9TJvJf2lB9mkpR4A?e=GbRFdB (kuvia)

Xiaomi
Kiinalainen elektroniikkajätti Xiaomi on perustettu vuonna 2010. Se on kasvanut älypuhelinten ja muiden teknologiatuotteiden kärkivalmistajaksi MiOT-ekosysteeminsa avulla. Siihen kuuluu kymmenittäin oman alansa johtavia kumppaniyrityksiä ja tuotemerkkejä, jotka voivat hyödyntää Xiaomin teknologista asiantuntemusta ja myyntikanavia. Kattavan tuotevalikoiman suosituimpa tuotteita ovat älypuhelimet, älykellot ja aktiivisuusrannekkeet, monenlaiset älykotituotteet, robotti-imurit, sähköpotkulaudat, audio- ja videotuotteet, valaisimet, kamerat ja hyvinvointituotteet.

East & West Distribution Oy
East & West Distribution Oy on suomalainen teknologiatuotteiden maahantuontiin ja tukkumyyntiin keskittyvä yritys. Se toimii Xiaomin ja sen MiOT-ekosysteemiyritysten virallisena agenttina, tukkurina ja Mistore.fi-kauppapaikan ylläpitäjänä. Lisätietoja osoitteessa www.mistore.fi.