FGA2023

Suomalainen peliala juhlii ensi viikon torstaina 4.5.2023 The Finnish Game Awards -palkintogaalassaan vuoden 2022 parhaita pelejä ja niiden tekijöitä.

Suomen Pelinkehittäjät ry ja Suomen pelialan kattojärjestö Neogames Finland ry järjestävät perinteikkään The Finnish Game Awards -palkintogaalan vieläkin perinteikkäämmässä juhlapaikassa eli Vanhalla Ylioppilastalolla. Gaalassa jaetaan tällä kertaa yhteensä kahdeksan palkintoa ja tunnustusta. Juhlaillan tärkeimmät palkinnot ovat tietysti vuoden 2022 parhaat suomalaiset pelit, joista kisataan kolmessa eri kategoriassa. Kaikkien ehdokkaiden lyhyet esittelyt löytyvät tämän tiedotteen lopusta.

”Pelialaa on vuodesta toiseen mukava juhlia, koska ala kehittyy koko ajan. Varsinkin viime vuosi oli pelialan suhteen hyvin menestyksekäs ja ala kasvoi lähes kaikilla mittareilla. Ei tästä nyt melkein kahdenkymmenen alalla vietetyn vuoden jälkeen hämmästyä pitäisi, mutta yleinen epävarmuus huomioiden suoritus on kova”, kommentoi Neogamesin johtaja KooPee Hiltunen.

Ehdolla 11 suomalaista peliä

Yhteensä 11 suomalaista pelituotantoa kilpailee gaalassa jaettavista palkinnoista parhaan mobiilipelin, parhaan pc- ja konsolipelin sekä vuoden parhaan suomalaisen pelin kategorioissa. Lisäksi gaalassa jaetaan tunnustus vuoden parhaasta luovasta saavutuksesta.

Voittajat ja palkitut julkistetaan gaalan aikana suorassa YouTube-livelähetyksessä ja Neogamesin sosiaalisen median kanavissa. Kooste voittajista löytyy 4.5.2023 klo 22.30 Neogamesin verkkosivuilta osoitteesta www.neogames.fi/fga23voittajat.

Vuoden 2022 parhaan suomalaisen pelin (Finnish Game of the Year 2022) voittajaehdokkaat ovat 10tons (Undead Horde 2: Necropolis), Platonic Partnership (Voltage High Society), Red Stage Entertainment (Skábma – Snowfall), Rovio Entertainment (Angry Birds Journey) ja Tree Men Games (Pako Highway).

Vuoden 2022 PC- ja konsolipelin palkinnosta (Big Screen Game of the Year 2022) kisaavat 10tons (Undead Horde 2: Necropolis), Antti Mannisto (Turbo Sliders Unlimited), Platonic Partnership (Voltage High Society), Red Stage Entertainment (Skábma – Snowfall) ja Vaki Games (Kingshunt).

Vuoden 2022 mobiilipelipalkinnon (Small Screen Game of the Year 2022) voittajaehdokkaat ovat Boom Corp (Word Buddies), Frogmind/HypeHype (Badland Party), Kuuasema/RBMH (Offroad Unchained), Nitro Games (NERF: Superblast), Rovio Entertainment (Angry Birds Journey) ja Tree Men Games (Pako Highway).

Pelisarjojen ehdokkaat ja voittajat on valittu Suomen pelinkehittäjät ry:n jäsenäänestyksellä kaikkien vuonna 2022 julkaistujen suomalaisten pelien joukosta. Kolmen peleille jaettavan pääpalkinnon lisäksi gaalassa jaetaan myös ”Creative Achievement of the Year”-palkinto vuoden 2022 parhaalle luovalle suoritukselle.

Muita gaalassa jaettavia palkintoja ovat Suomen pelinkehittäjien jakamat tunnustukset Vuoden tulokkaalle (Finnish Rookie of the Year 2022) ja Power Player of the Year 2022, joka jaetaan joko poikkeuksellisesta suorituksesta edellisen vuoden aikana tai elämäntyöstä, sekä pelialan järjestöjen jakamat palkinnot, IGDA Finlandin Vuoden 2022 IGDA-vapaaehtoinen ja Finnish Game Jamin Jampion of the Year 2022.

Gaala-live Vanhalta ylioppilastalolta YouTubessa

Vanhalla ylioppilastalolla järjestettävää gaalaa voi seurata suorana lähetyksenä YouTubesta. Lähetyksen juontaa suomalaisen e-urheilun kuuluttajalegenda Teemu Hiilinen, joka haastattelee illan aikana vieraita ja voittajia kisastudiossaan. Gaalaillan juontajana toimii Katja Ståhl. Sosiaalisessa mediassa gaalaa voi seurata tunnuksella #fga23.

Vuoden 2023 peligaalaa sponsoroivat platinatasolla Metacore, kultatasolla Next Games, Rovio Entertainment ja Supercell sekä hopeatasolla Colossal Order, Epic Games, Fingersoft, Housemarque,  HypeHype, Lightheart Entertainment, Metaplay, Small Giant Games ja Ubisoft RedLynx.

The Finnish Game Awards Live YouTubessa 4.5.2022 klo 18.45 alkaen osoitteessa https://youtu.be/3Bfvq7EF8Rs.

Suomen pelialan keskus Neogames julkaisee kattavan selvityksen kotimaisen pelialan tilanteesta toukokuun puolivälissä Finnish Game Industry Report 2022 -raportissaan.

Lisätietoja

https://neogames.fi/fi/fga2023ehdokkaat/ (voittajaehdokkaat)
https://1drv.ms/f/s!Avh8gGYzxU_viYgusk8lFwzH8jHQsA?e=bdGJxX (kuvia)

Neogames Finland ry / KooPee Hiltunen / 040-5324176 / koopee@neogames.fi

Palkintoehdokkaiden esittely – Vuoden 2022 mobiilipeli

Boom Corp / Word Buddies 😀
Tamperelaisen Boom Corpin toinen peli Word Buddies 😀 tuo klassisen sanapelin mobiiliin moninpelitwistillä. Pelissä kootaan kirjaimista laudalle sanoja aikaa vastaan, joko kilpaa tai yhteistyössä kaverin kanssa, eikä omaa vuoroa tarvitse odottaa. Pelilaudan ääreen voi koota jopa yhdeksän sanavalmista ystävää.

HypeHype / Badland Party
Suositun ja palkitun Badland-pelisarjan uusimmassa moninpeliversiossa Badland Party pelaajat tekevät parhaansa pitääkseen pienet otukset eli kloonit elossa pelikenttien läpi. Fysiikalla taituroivan tasohyppelyn tunnelmallisessa fantasiamaailmassa ötökät kohtaavat mitä moninaisempia esteitä aina kiperistä pulmapeleistä silppurinteriin. Pelin takana on helsinkiläinen HypeHype, joka kehittää parhaillaan kokonaan uutta, omaa nimeään kantavaa mobiilipelialustaa.

Kuuasema / RBMH, Offroad Unchained
Offroad Unchainedissa rapa roiskuu, kun pelaaja pääsee kokeilemaan siipiään rallissa. Kisat ajetaan komeissa maastoissa ja noviisia ohjaavat aidot autourheilumaailman supertähti-kuskit. Moninpelissä pelaajat voivat muodostaa omia talleja ja kilpailla toisiaan vastaan reaaliajassa. Peli on helsinkiläisen Kuuaseman käsialaa ja julkaistu Red Bullin pelirosterissa.

Nitro Games / NERF: Superblast
NERF: Superblast tuo pehmeitä vaahtomuoviammuksia lasauttelevat lelupyssyt eli Hasbron maailmanalaajuisesti tunnetut NERFit mobiililaitteiden ruuduille kepeän ja nopeatahtisen first person shooter -kuulasodan muodossa. Grafiikka on värikästä ja sarjakuvamaista ja omaa pyssyä voi muokata mieleisekseen. Pelin on tehnyt Kotkassa perustettu Nitro Games.

Rovio Entertainment / Angry Birds Journey
Angry Birds Journey lataa vihaiset linnut jälleen ritsan kyytiin matkalle, joka vie siivekkäät maailman ääriin etsimään myyttisiä taikamunia. Klassikkopelistä tuttu mekaniikka on saanut uusia mausteita ja possut ovat oppineet rakentamaan entistäkin monimutkaisempia linnoituksia. Kentät muodostuvat tällä kertaa toisiaan seuraavista jaksoista. Peli on yksi kotimaisen pelialan tunnetuimpiin pelitaloihin kuuluvan Rovio Entertainmentin uusimpia tuotteita.

Tree Men Games / PAKO Highway
Nopeatahtisessa ajopelissä PAKO Highway vauhti kiihtyy ottamalla riskejä ja tekemällä täpäriä ohituksia. Todellinen maanteiden kuningas myös virittää ajokkinsa huippukuntoon. Reittien kulkiessa öisten suurkaupunkien halki ja rantabulevardien poikki autoradiossa soi tyylikäs elektroninen musiikki. Pelin takana on Tree Men Games, Aalto Yliopiston Media Labissa alkunsa saanut, kolmen kehittäjän 10-vuotias indie-studio Helsingistä, joka tunnetaan mobiilialustoille kehittämästään PAKO-autopelien sarjasta.

Palkintoehdokkaiden esittely – Vuoden 2022 PC- ja konsolipeli

10tons / Undead Horde 2: Necropolis
Undead Horde 2: Necropolis -pelissä epäkuolleiden kaupunki Necropolis on raunioitunut, ja pelaajan on rakennettava se uuteen loistoon kalmanhajuisen armeijan avustuksella. Sarjakuvamaiset grafiikat elävöittävät jälleenrakennusta ja taisteluja. RPG- ja strategiapelin elementtejä yhdistelevä toimintapeli Undead Horde 2: Necropolis on jatko-osa studion Undead Horde -pelille vuodelta 2019, joka on ehditty kääntää niin konsoli- kuin mobiiliversioksikin. Pelin takana on jo 20 vuoden kypsään ikään yltänyt tamperelainen indie-studio 10tons, joka työllistää noin 10-henkisen tiimin ja kehittää ja julkaisee pelinsä kokonaan itse.

Antti Mannisto / Turbo Sliders Unlimited
Turbo Sliders Unlimited on yhden miehen intohimoprojektina syntynyt ajopeli, joka yllättää kunnianhimoisella toteutuksellaan. Perinteisten autojen kustomoinnin ja sujuvan moninpelin lisäksi peli toimii myös yhteisöllisenä alustana, jolla käyttäjät voivat luoda omia ratoja, ajopelejä ja jopa kokonaan uusia pelimodeja. Pelin luoja alan studioilla pitkän uran tehnyt Antti Männistö.

Platonic Partnership / Voltage High Society
Voltage High Society on japanilaisesta cyberpunkista vaikutteita poimiva, metroidvania-tyylinen toimintaseikkailu. Kyberneettisten hirviöiden hallitsemalta saarelta tiensä ulos selvittävän sankarin on turvauduttava koviin otteisiin. Rosoinen ja retrohenkinen grafiikka kumartaa komeasti esikuvilleen modernilla tavalla. Pelin takana oleva, tarinallisiin peleihin keskittynyt Platonic Partnership tulee Vaasasta.

Red Stage Entertainment / Skábma – Snowfall
Seikkailupeli Skábma – Snowfall on saanut innoituksensa saamelaisista tarinoista ja kulttuurista. Nuoren poropaimenen Áilun matka näkijäksi ja parantajaksi on myös ääninäytelty pohjoissaamen kielellä. Lumoavan kaunis visuaalinen maailma on täynnä elementtejä Lapin luonnosta. Pelin on luonut tamperelainen Red Stage Entertainment 8-henkisine tiimeineen huolellisesti alkuperäiskansan perinteitä kunnioittaen.

Vaki Games / Kingshunt
Keskiaikaisessa fantasiamaailmassa tapahtuva areenataistelu Kingshunt yhdistelee genreen tornipuolustusta ja reaaliaikaista strategiaa. Pelaajat muodostavat viiden hengen joukkueita – mutta avukseen voi myös kutsua taikaolentoja ja pystyttää maagisia torneja, mikä tuo taisteluun uudenlaista särmää. Visuaalinen maailma tekee vaikutuksen näyttävyydellään. Pelin takaa löytyy Joensuun suunnalta kotoisin oleva Vaki Games.

Palkintoehdokkaiden esittely – Vuoden 2022 paras suomalainen peli

10tons / Undead Horde 2: Necropolis
Undead Horde 2: Necropolis -pelissä epäkuolleiden kaupunki Necropolis on raunioitunut, ja pelaajan on rakennettava se uuteen loistoon kalmanhajuisen armeijan avustuksella. Sarjakuvamaiset grafiikat elävöittävät jälleenrakennusta ja taisteluja. RPG- ja strategiapelin elementtejä yhdistelevä toimintapeli Undead Horde 2: Necropolis on jatko-osa studion Undead Horde -pelille vuodelta 2019, joka on ehditty kääntää niin konsoli- kuin mobiiliversioksikin. Pelin takana on jo 20 vuoden kypsään ikään yltänyt tamperelainen indie-studio 10tons, joka työllistää noin 10-henkisen tiimin ja kehittää ja julkaisee pelinsä kokonaan itse.

Platonic Partnership / Voltage High Society
Voltage High Society on japanilaisesta cyberpunkista vaikutteita poimiva, metroidvania-tyylinen toimintaseikkailu. Kyberneettisten hirviöiden hallitsemalta saarelta tiensä ulos selvittävän sankarin on turvauduttava koviin otteisiin. Rosoinen ja retrohenkinen grafiikka kumartaa komeasti esikuvilleen modernilla tavalla. Pelin takana oleva, tarinallisiin peleihin keskittynyt Platonic Partnership tulee Vaasasta.

Red Stage Entertainment / Skábma – Snowfall
Seikkailupeli Skábma – Snowfall on saanut innoituksensa saamelaisista tarinoista ja kulttuurista. Nuoren poropaimenen Áilun matka näkijäksi ja parantajaksi on myös ääninäytelty pohjoissaamen kielellä. Lumoavan kaunis visuaalinen maailma on täynnä elementtejä Lapin luonnosta. Pelin on luonut tamperelainen Red Stage Entertainment 8-henkisine tiimeineen huolellisesti alkuperäiskansan perinteitä kunnioittaen.

Rovio Entertainment / Angry Birds Journey
Angry Birds Journey lataa vihaiset linnut jälleen ritsan kyytiin matkalle, joka vie siivekkäät maailman ääriin etsimään myyttisiä taikamunia. Klassikkopelistä tuttu mekaniikka on saanut uusia mausteita ja possut ovat oppineet rakentamaan entistäkin monimutkaisempia linnoituksia. Kentät muodostuvat tällä kertaa toisiaan seuraavista jaksoista. Peli on yksi kotimaisen pelialan tunnetuimpiin pelitaloihin kuuluvan Rovio Entertainmentin uusimpia tuotteita.

Tree Men Games / Pako Highway
Nopeatahtisessa ajopelissä PAKO Highway vauhti kiihtyy ottamalla riskejä ja tekemällä täpäriä ohituksia. Todellinen maanteiden kuningas myös virittää ajokkinsa huippukuntoon. Reittien kulkiessa öisten suurkaupunkien halki ja rantabulevardien poikki autoradiossa soi tyylikäs elektroninen musiikki. Pelin takana on Tree Men Games, Aalto Yliopiston Media Labissa alkunsa saanut, kolmen kehittäjän 10-vuotias indie-studio Helsingistä, joka tunnetaan mobiilialustoille kehittämästään PAKO-autopelien sarjasta.