Suomalaisten mobiilioperaattorien tulokset olivat erittäin lähellä toisiaan, kun niitä verrattiin keskenään Tutelan uusimmassa Suomen mobiilikokemuksen tilaa koskevassa raportissa.

Raportissa mitattiin neljässä eri luokassa 1) vaativaa videotoiston, videoneuvottelujen ja pelaamisen toimivuutta, 2) äänipuhelujen ja selaamisen kaltaista vähemmän vaativaa käyttöä, 3) videoiden suoratoistoa sekä 4) kunkin operaattorin verkon kuuluvuutta.

Telia ja DNA saavuttivat tilastollisen tasatuloksen vaativan toimivuuden luokassa. Kaikki kolme mobiilioperaattoria olivat puolestaan tilastollisesti tasaveroisia 5G-verkon vaativan toimivuuden luokassa yli 90 prosentin tuloksillaan.

Suhteellista kuuluvuusaluetta tarkasteltaessa Telia vei ensimmäisen sijan. Videoiden suoratoistossa Telia ja Elisa jakoivat voiton tasapistein. Vaikka DNA jäi kolmanneksi useimmilla raportin mittareilla, se pysyi aina muiden kannoilla. Esimerkiksi videoiden suoratoiston voitto ratkesi DNA:n kilpailijoiden eduksi vain 0,01 pisteellä.

Tutela teki raporttia varten 1,7 miljoonaa nopeus- ja viivetestiä suomalaisten mobiilioperaattorien käyttäjien älypuhelimilla 1.7.–31.12.2021 välisenä aikana. Testit tehtiin kaikkien operaattorien kuuluvuusalueilla. Raportin tärkeimmät havainnot:

Telia johtaa useimmilla mittareilla
Telia hallitsi tuloksia lähes kaikilla tämän raportin mittareilla. Vaativan toimivuuden luokassa ensimmäinen sija jaettiin Telian ja DNA:n kesken. Vähemmän vaativassa luokassa Telia oli selkeä voittaja 96,7 prosentin tuloksellaan. 5G-verkon vaativan toimivuuden laadussa kaikki kolme operaattoria ylsivät tasatulokseen. 5G-verkon vähemmän vaativassa luokassa Telia ja Elisa jakoivat tilastollisesti ensimmäisen sijan. Lisäksi Telialla oli paras tulos kokonaiskuuluvuusalueiden vertailussa. Videon suoratoistossa Telia ja Elisa saivat molemmat 4,09 pistettä ja jakoivat näin voiton.

Elisa pärjää hyvin
Elisan tulokset olivat yhä vankkoja kaikilla tämän raportin mittareilla. Vaikka se tuli kolmanneksi vaativan toimivuuden luokassa ja toiseksi vähemmän vaativassa luokassa, 5G-verkkojen osalta sen tulokset olivat hyviä. 5G-verkossa se jakoi vaativan toimivuuden voiton muiden operaattorien kanssa ja nousi vähemmän vaativassa luokassa jaetulle ensimmäiselle sijalle Telian rinnalle. Kokonaiskuuluvuusalueen osalta se sijoittui toiseksi.

DNA on yhä vahva kilpailija erityisesti 5G:n osalta
DNA osoitti olevansa varteenotettava kilpailija Suomessa. 5G-verkon vaativan toimivuuden luokassa DNA pääsi Telian ja Elisan kanssa jaetulle ensimmäiselle sijalle. Vähemmän vaativassa luokassa DNA puolestaan jäi kolmanneksi niin yleisellä tasolla kuin 5G-verkon osaltakin alle kahden prosentin marginaalilla. Kokonaiskuuluvuudessa DNA jäi niin ikään kolmannelle sijalle. Videon suoratoistossa DNA jäi ensimmäisestä sijasta vain 0,01 pistettä.

Tutelan varatoimitusjohtaja Tom Luke toteaa: ”Kaikki suuret suomalaiset operaattorit tarjoavat käyttäjilleen erinomaista palvelua. Tämä pätee erityisesti 5G-verkossa, jossa operaattorit ylittivät 90 prosentin tulosrajan vaativan toimivuuden luokassa. Se on merkki johdonmukaisesti hyvästä verkkopalvelun laadusta. Onnittelemme Teliaa sen menestyksestä tässä vertailussa.”

Lisätietoja
https://www.tutela.com/reports/finland-state-of-mobile-experience-2022
https://1drv.ms/u/s!Avh8gGYzxU_vh_k5KwbOY39amItYaA?e=4VkD4k (kuvia)

Tutela Technologies
Tutela Technologies, Ltd. on itsenäinen tiedonkeruuyritys, joka kerää käsiteltävää tietoa maailmanlaajuisen, yli 300 miljoonaa älypuhelinkäyttäjää kattavan paneelinsa avulla. Se hankkii tietoa mobiili-infrastruktuurista ja testaa langattomia käyttökokemuksia. Niiden avulla se voi auttaa mobiilialan toimijoita ymmärtämään ja parantamaan maailmalla käytettäviä verkkoja. Eri maiden mobiilioperaattorien ja verkkolaitevalmistajien insinöörit pitävät Tutelan käyttötietoja luotettavina. Siksi niitä hyödynnetään myös operaattorivertailuissa sekä päätösten tukena verkkojen ja infrastruktuurien suunnittelussa ja optimoinnissa. Organisaation pääkonttori sijaitsee Kanadassa, Brittiläisen Kolumbian Victoriassa.

Tutela ei kerää arkaluontoisia henkilötietoja. Se noudattaa yleistä tietosuoja-asetusta, Kalifornian CCPA-tietosuojalakia ja muita kansainvälisiä tietosuojasäädöksiä. PricewaterhouseCoopers on arvioinut Tutelan tietosuojaa koskevat käytännöt ja menettelytavat. Lisätietoja osoitteessa www.tutela.com.