Kaksi viikkoa sitten myyntiin tullut suomalaisen pelialan historiasta kertova Sinivalkoinen pelikirja on nyt kattavasti saatavana merkittäviltä kirjakauppiailta. Sinivalkoinen pelikirja on myynnissä ainakin Suomalaisessa kirjakaupassa, Akateemisessa kirjakaupassa, Verkkokauppa.comissa, Adlibris.comissa, Booky.fissä, CDON.comissa ja Prisma.fissä. Kirjan suositushinta on 43 euroa.

sinivalkoinenpelikirja

”Toimiala ei ole täysin vakavasti otettava ennen kuin sillä on kaiken muun lisäksi oma historiankirjoituksensa”, kommentoi Suomen pelialan keskuksen johtaja KooPee Hiltunen. ”Kaikki muut varteenotettavan toimialan elementit Suomen pelitoimialalla on ollutkin jo pitkään. Nyt on myös dokumentoitu historia. Sinivalkoinen pelikirja on vaikuttava paketti. Se on toisille nostalgiatrippi nuoruuden peleihin, toisille vankka tietopaketti pelialan kehityksestä. Se on tarkka, helppolukuinen ja hyvin kirjoitettu kuvaus niistä vaiheista, joiden kautta Suomen peliteollisuus on noussut nykyiseen asemaansa.”

Kuten pelimaailmassa yleensäkin, päätuotteen julkaisu ei ole projektin päätös, vaan se on monessa mielessä sen uusi alku. Sinivalkoinen pelikirja elää omaa elämäänsä painetun kirjan lisäksi myös verkossa. Osoitteessa www.sinivalkoinenpelikirja.com julkaistaan jatkuvasti lisää Suomen peliteollisuuden helmiä, joita ei syystä tai toisesta saatu mukaan painettuun kirjaan. Lisäksi sivustolla on juuri käynnistynyt nettikysely lukijoiden omista pelisuosikeista ja pelaamiseen liittyvistä lempimuistoista.

Sinivalkoinen pelikirja – Suomen pelialan kronikka 1984-2014
Mikä oli kautta aikojen ensimmäinen kaupallinen suomalaispeli? Miten kotimaiset pelialan yritykset ovat syntyneet? Mikä oli Nokian rooli nykyisessä pelivallankumouksessa? Mitä Rovio teki ennen Angry Birdsiä ja mitä tapahtuu tulevaisuudessa?

Vuonna 2014 suomalainen peliala täyttää 30 vuotta. Peliviennin liikevaihto ylittää nyt moninkertaisesti kaiken muun suomalaisen kulttuuriviennin eikä kasvun loppua ole näkyvissä. Menestys ei ole syntynyt tyhjästä, vaan se on kovan ja useimmiten vastikkeettoman työn tulosta. Kolmen vuosikymmenen matka on huima tarina peräänantamattomista harrastajista, epäonnistumisista ja alan noususta kulttuurialan marginaalista talouden supertähdiksi.

Sinivalkoinen pelikirja on ensimmäinen teos, joka yhdistää alan historian ja kaupalliset tuotteet yhdeksi kokonaisuudeksi. Kolmessakymmenessä vuodessa on julkaistu yli 600 sinivalkoista peliä, joista suurin osa on esitelty ja arvosteltu teoksen sivuilla. Yksinkertaisista Commodore 64 -peleistä on kuljettu Alan Waken kaltaisiin jättibudjetin konsolipeleihin sekä Supercellin ja Rovion miljardituottoja takoviin kassamagneetteihin.

Kirjaa varten on haastateltu yli kuuttakymmentä alan toimijaa ja taustavaikuttajaa. Yhdessä tekijöiden äänellä kerrotun historian ja persoonallisella otteella kirjoitettujen peliesittelyjen kanssa Sinivalkoinen pelikirja muodostaa perusteellisen selvityksen suomalaisen pelialan kasvusta, kehityksestä ja tulevaisuudesta.

Teos on ainutlaatuinen dokumentaatio suomalaisen kulttuurihistorian vaietusta osa-alueesta.

Sinivalkoinen pelikirja rahoitettiin osaksi joukkorahoituksen avulla
Kirjan menekki koestettiin Mesenaatti.me-joukkorahoituskampanjan kautta myymällä kirjaa ennakkoon. Kirja menestyi yli odotusten ja keräsi yli 15 000 euron edestä maksettuja ennakkotilauksia. Nämä tuotot käytettiin kirjan visuaaliseen ilmeeseen ja ulkoasuun. Kirja painettiin kovakantisena, kuvitettuna ja kokonaan värillisenä tarkoituksena tavoittaa osiltaan se visuaalisuus, johon pelitkin vahvasti nojaavat. Koko konseptiin sisällytettiin muutakin kokeellisuutta, kuten tilaajien nimellä varustetut erikoiskannet.

Juho Kuorikoski (s. 1983) on vaasalainen toimittaja ja Pelit-lehden vakituinen avustaja. Sinivalkoinen pelikirja on hänen ensimmäinen tietokirjansa. Hän kirjoittaa väitöskirjaa Vaasan yliopistossa digitaalisten pelien kerronnasta.

Lisätietoja
www.sinivalkoinenpelikirja.com
http://bit.ly/1lmRJ4c (kansikuva)