Finnish Music Startups on yli 20 kotimaisesta startup-yrityksestä koostuva kollektiivi. Tämän yhteisön teettämän ja Logitechin omistaman Ultimate Earsin sponsoroiman verkkokyselyn mukaan valtaosa soiton tai laulamisen harrastajista käyttää apunaan musiikkisovelluksia.

Musiikin harrastaminen laulu- tai soittoharrastuksen muodossa vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Viime vuosina teknologiset kehitysaskeleet ovat helpottaneet musiikinharrastajan mahdollisuuksia. Etenkin musiikin tekeminen, tallentaminen ja muokkaaminen ovat tulleet entistä helpommaksi aivan viime vuosien aikana.

Tietokoneet, älypuhelimet ja tablettilaitteet ovat nousseet yhä näkyvämpään rooliin sekä musiikin tekemisessä että soitin- ja lauluharjoittelussa. Musiikkia, laulua ja muita äänilähteitä voidaan esimerkiksi tallentaa lähes missä vain. Samalla erilaiset musiikkisovellukset ovat helpottaneet paitsi musiikin teoreettista oppimista, toimineet myös käytännön tasolla osana oppimis- ja harjoitteluprosessia.

Finnish Music Startups -kollektiivin teettämän kyselyn mukaan peräti kaksi kolmasosaa (68 %) vastanneista soittamisen harrastajista kertoi käyttäneensä musiikin tekemisen, laulamisen tai instrumentin apuna jonkinlaista musiikkisovellusta.

Kyselyn mukaan ohjelmista ja sovelluksista ollaan myös valmiita maksamaan. Vastanneista reilu puolet (56 %) kertoi maksaneensa sovelluksesta. Vaikka ilmaisia sovelluksia onkin tarjolla runsaasti, monesti pienellä lisäinvestoinnilla saa huomattavasti monipuolisemman ja paremman version sovelluksesta. Lähes joka kolmannes sovelluksia ostaneista kertoi käyttäneensä sovelluksiin rahaa jopa kymmeniä euroja.

Myös musiikkiaiheiset pelit ovat olleet erittäin suosittuja, sekä tietokoneella että sittemmin myös älypuhelimilla ja tablettilaitteilla. Muiden musiikkisovellusten lailla myös näistä ollaan valmiita maksamaan. Pelaajista peräti 47 prosenttia kertoi maksaneensa sovelluksesta.

Erilaisia musiikkisovelluksia ja -pelejä kehitetään myös kotimaisissa kasvuyrityksissä. Useat Finnish Music Startups -kollektiivin jäsenyrityksistä ovat luoneet kiinnostavia musiikkisovelluksia ja -pelejä sekä tietokoneille että älypuhelimille.
Nettikysely järjestettiin Suomessa huhti-toukokuussa 2013 ja siihen vastasi 1 028 henkilöä. Vastaajista 61 prosenttia oli älypuhelinten käyttäjiä. Näistä suosituin käyttöjärjestelmä oli Android.

Lisätietoja
www.facebook.com/finnishmusicstartups
http://bit.ly/WBlpjs (Finnish Music Startups -logo)
http://bit.ly/XmBt4w (Finnish Music Startups -yritysten esittely pdf-dokumenttina)