Pohjoismainen it-tuotteiden jakelija, Deltaco (www.deltaco.fi) on aloittanut luottokortin kokoisen Raspberry Pi -tietokoneen myynnin Suomessa. Kyseessä on jo miljoona kappaletta maailmalla myynyt yhdelle piirilevylle mahdutettu huippuedullinen tietokone. Raspberry Pi onkin kaikkien elektroniikkavirittelijöiden unelmalaite!

raspberrypi

Hieman luottokorttia suuremman tietokoneen on kehittänyt brittiläinen Raspberry Pi Foundation. Tämän säätiön alkuperäisenä tarkoituksena on ollut tietotekniikan opetuksen kehittäminen, mutta laitteelle on löytynyt jo lukemattomia käyttötarkoituksia. Raspberry Pi:tä käytetäänkin opetuskäytön lisäksi mm. mediapalvelimena, pelilaitteena, robotiikan ohjaukseen ja säätötekniikan hallintaan.

Pienen ja pippurisen tietokoneen graafinen suorituskyky on omiaan myös multimedia- ja pelikäyttöön. Raspberry Pi pystyy toistamaan täysteräväpiirtoista videokuvaa (1080p, 30 fps, h.264/MPEG-4 AVC) ja se tukee grafiikan osalta OpenGL ES 2.0 -ohjelmistorajapintaa.

Raspberry Pi on täysin käyttövalmis tietokone ilman kotelointia. Se vaatii toimiakseen vain näytön, ohjauslaitteet, virtalähteen ja SDHC-muistikortin. Muistikorttia tarvitaan massamuistiksi käyttöjärjestelmän ja muun tiedon tallentamiseen.

Raspberry Pi on suunniteltu käytettäväksi Linux-käyttöjärjestelmällä. Näistä eniten käytetty versio on Raspbian. Raspberry Pi:lle on kehitetty paljon sovelluksia ja laitteelle pyhitetty sovelluskauppa listaa uusia sovelluksia päivittäin. Suosituimpia sovelluksia on XBMC-mediasoitin.

Raspberry Pi Model B sisältää yhdellä piirilevyllä ARM11-ytimellä varustetun 700 megahertsin Broadcom-järjestelmäpiirin (jossa CPU, GPU, DSP ja SDRAM). Keskusmuistia laitteessa on 512 megatavua. Tietokoneen voi liittää erilliseen näyttöön komposiitti/RCA- tai HDMI-videoliitännöillä. Äänilähtöinä toimivat sekä perinteinen 3,5 millimetrin analoginen stereoliitin että HDMI-liitin. Lisäksi piirilevyllä on 10/100 megabitin Ethernet-verkkoliitäntä ja kaksi USB 2.0 -liitäntää lisälaitteille. Tietokone saa käyttöjännitteensä oman micro-USB-liitännän kautta.

Raspberry Pi toimitetaan ilman virtalähdettä, lisätarvikkeita tai käyttöohjeita. Sen liitäntöihin voidaan liittää suoraan näppäimistö, hiiri, näyttö, äänilaite, lisämuistia ja verkkoyhteydet.

Saatavuus ja hinnoittelu
Raspberry Pi Model B -tietokoneen kuluttajahinta on 59 Euroa. Hinta sisältää 24 prosentin arvonlisäveron.

Lisätietoja ja tarkat tekniset tiedot internetissä
www.raspberrypi.org
www.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi
www.deltaco.fi
www.facebook.com/findeltaco

Lisätietoja
Visionist/Jiri Koivuniemi, jiri@visionist.fi, 040 837 8097
Deltaco/Tommy Inkilä, tommy.inkila@deltaco.fi, 040 125 3366

Deltaco
Deltaco on vuonna 1991 perustettu pohjoismainen it-alan tuotteiden jakelija, jonka valikoimaan kuuluu tuhansia erilaisia tuotteita verkkotuotteista tietokoneiden oheislaitteisiin, kaapeleihin ja erilaisiin komponentteihin. Deltacon pääkonttori sijaitsee Tullingessa, Ruotsissa ja sen lisäksi yrityksellä on toimipisteet Tanskassa, Norjassa ja Suomessa. www.deltaco.fi