Tietojärjestelmien tietoturvan ja riskienhallinnan markkinajohtaja, McAfee Inc. (www.mcafee.com), julkaisi vuosittaisen uhkaraporttinsa vuodelle 2009. Raportin mainitsemista suuntauksista käy ilmi yhä jatkuva finanssikriisin hyväksikäyttö. Sen myötä ihmisiä huijataan muun muassa tekemään aiheettomia rahasiirtoja, sijoittamaan tekaistuihin yrityksiin ja hankkimaan tekaistuja lakipalveluja. Raportti käy läpi edellisvuoden raportin ennustusten toteutumista ja tarjoaa uusia näkymiä tämän vuoden tietoturvauhkista.

mcafeethreat2009

Internet-pilveen piilotetut uhat
Rikolliset hyödyntävät yhä enemmän Web 2.0 -teknologioita ja sen myötä he käyttävät hyväksi palvelun todellisen sijainnin hämärtävää Internet-pilveä. McAfee odottaa tämän suuntauksen syrjäyttävän perinteisempiä haittaohjelmien jakamisen keinoja koko vuoden 2009 ajan.

Henkilökohtaisiksi rakennettuja uhkia
Uhkat pyrkivät edelleen ylittämään olemassa olevan tietoturvan tason. Eräs esimerkki tästä on yksittäisen käyttäjän binääritiedostot, joiden avulla hyökkääjät käyttävät yhdenvertaisesti kuluttajan nettiostoksissaan käyttämää luottokortin numeroa. Tämä muodostaa valtavan uhkien kirjon, joka vaikeuttaa uhrin mahdollisuuksia kuvailla hyökkääjää ja tekee niiden kiinnisaamisen vaikeammaksi. Lisäksi McAfeen asiantuntijat odottavat näkevänsä kielellisesti suunnattujen haittaohjelmien määrän kasvavan. Verkkorikolliset monipuolistavat kykyään toimia kansainvälisillä markkinoilla käyttämällä muitakin kieliä kuin englantia. Näin he pääsevät käsiksi entistä suurempaan määrään henkilökohtaisia ja salaisia tietoja.

Haittaohjelmat pyrkivät kuluttajalaitteisiin
McAfee odottaa USB- ja flash-muistia käyttäviin laitteisiin, kuten kameroihin, kuvakehyksiin ja muuhun kulutuselektroniikkaan kohdistuvien iskujen lisääntyvän. Tämä suuntaus tulee jatkumaan yritysympäristöissä ja kotikäytössä flash-muistilla varustettujen laitteiden holtittoman käytön takia.

McColon nolo loppu
Roskapostin määrä on pudonnut dramaattisesti, kun Internetin palveluntarjoajat ovat estäneet McColo-yhtiöstä tulevan sähköpostiliikenteen. Maailmanlaajuisesti jopa 60 prosenttia roskaposteista oli lähtöisin McCololta. Vuonna 2009 tullaan organisaatioissa näkemään muutos passiivisesta lakikeinojen tukemisesta kohti aktiivista yhteistyötä Internetin palveluntarjoajien ja kansainvälisten yhteisöjen, kuten Internetin osoitteistoa hallinnoivan ICANN-organisaation kanssa. Yhteistyöllä saadaan tuotua haittoja aiheuttavat toimijat päivänvaloon ja estämään heidän pääsynsä verkkoihin ja järjestelmiin.

Raportti ladattavissa täältä: http://www.visionist.fi/McAfeeThreats2009.pdf

Lisätietoja

Tiedotus ja testituotteet:
Visionist / Jiri Koivuniemi, email: jiri@visionist.fi, puh: 040-8378097

Tekniset kysymykset ja haastattelut:
McAfee Finland / Janne Aro, email: jarno_aro@mcafee.com, puh: 040-7351705

Tukkurit ja myynti:
Scribona Oy, www.scribona.fi, puh: 09-52721
DNS Finland Oy, www.dns-finland.fi, puh: 09-4393630
McAfee Finland / Caj Salovaara, email: caj_salovaara@mcafee.com, puh: 09-2516353

McAfee Avert Labs
McAfee Avert Labs ylläpitää kansainvälistä korkealuokkaista tietoturvauhkia tutkivaa organisaatiota työllistäen tutkijoita 16 maassa ympäri maailman. Avert Labs yhdistää haittaohjelma- ja virustorjuntatutkimuksen sekä tietoturvahyökkäysten torjunnan ja haavoittuvuuden tutkimisen asiantuntemuksen maailmanlaajuisesti.

McAfee Inc.
McAfee Inc. on johtava tietoturvateknologiaan keskittynyt yritys ja sen pääkonttori on Santa Clarassa, Yhdysvalloissa. Se toimittaa proaktiivisia ja hyväksi havaittuja ratkaisuja ja palveluja, jotka suojaavat järjestelmiä ja verkkoja ympäri maailman. Ainutlaatuisen tietoturvaosaamisensa ja innovointiin keskittymisensä ansiosta McAfee auttaa kotikäyttäjiä, yrityksiä, julkista sektoria ja palveluntarjoajia estämään hyökkäyksiä ja käyttökatkoksia sekä seuraamaan ja parantamaan tietoturvaansa. http://www.mcafee.com