Tietojärjestelmien tietoturvan ja riskienhallinnan markkinajohtaja, McAfee Inc. (www.mcafee.com) julkaisi vuoden 2010 uhkaennusteensa. McAfee Labs uskoo, että verkkorikolliset kohdistavat hyökkäyksensä sosiaalisiin verkostoihin ja niiden kolmansien osapuolien sovelluksiin. Lisäksi he käyttävät entistä monimutkaisempia troijalaisia, tekevät rajumpia botnet-hyökkäyksiä ja hyödyntävät paremmin HTML 5 -kuvauskieltä. McAfee Labs uskoo kuitenkin, että ensi vuosi on myös menestyksekäs verkkorikollisuutta ehkäiseville lainvalvojille.

mcafeelogo

McAfee Labsin uhkaennusteet vuodelle 2010:

Sosiaaliset verkostot ovat pahimpia alustoja nettiuhkille
Facebook, Twitter ja näiden verkostojen kolmansien osapuolien sovellukset tarjoavat verkkorikollisille mahdollisuuden käyttää uusia teknologioita ja työkaluja hyväkseen jahdatessaan luottavaisia käyttäjiä. Heistä tulee entistä haavoittuvampia hyökkäyksille, jotka leviävät sosiaalisissa verkostoissa ja joita heidän tuntemansa ystävät tietämättään levittävät. Näin verkkorikolliset saavat käyttäjät klikkaamaan linkkejä, joita he tavallisesti muuten varoisivat. Lisäksi lyhennetyt URL-linkit esimerkiksi Twitterissä helpottavat verkkorikollisia piilottamaan ja ohjaamaan käyttäjiä vaarallisille verkkosivustoille. McAfee Labs ennustaa, että verkkorikolliset tulevat käyttämään kaikkia näitä sosiaalisia verkostoja hyödyntäviä tekniikoita entistä enemmän vuonna 2010.

Webin kehitys tarjoaa verkkorikollisille uusia mahdollisuuksia
Google Chrome -käyttöjärjestelmä ja HTML 5 -kuvauskielen kehitys tulevat siirtämään käyttäjien aktiviteetteja yhä enemmän työpöydältä verkkosovellusten pariin. Tämä kehitys tarjoaa haittaohjelmien tekijöille uusia mahdollisuuksia. HTML 5:n monialustatuki motivoi hyökkääjiä entisestään, koska he voivat näin tavoittaa useiden yleisten selaimien käyttäjät.

Pankkitroijalaiset ja sähköpostitse liikkuvat haittaohjelmat lisääntyvät
McAfee Labs varoittaa pankkitroijalaisten kehittyvän entisestään vuonna 2010. Uudet tekniikat mahdollistavat troijalaisen keskeyttävän huomaamatta oikean tilitapahtuman ja tekevän riittävän pienen tilisiirron, jotta se jää pankin huomaamatta. Sähköpostiliitteinä liikkuvat haittaohjelmat jatkavat yhä lisääntymistään.

Adobe Acrobat Reader ja Flash jatkavat verkkorikollisten suosikkikohteina
Koska Adoben sovellusten suosio on kasvussa, McAfee Labs uskoo verkkorikollisten hyökkäysten kohdistuvan jatkossakin niihin ja erityisesti Acrobat Readeriin sekä Flashiin, jotka ovat maailman laajimmin levinneitä sovelluksia. McAfee Labs uskoo, että Adoben tuotteiden väärinkäyttö ohittaa Microsoft Office -sovellukset vuonna 2010.

Botnet-infrastruktuuri siirtyy keskitetystä mallista vertaisverkkoihin
Botnet-verkot käyttävät jatkossakin luvattomasti huomattavia määriä laskentatehoa ja kaistanleveyttä verkkohyökkäyksiin. Useiden botnet-verkkojen alasajojen takia niitä hallinnoivat tahot ovat joutuneet muuttamaan toimintaansa. McAfee Labs uskookin, että vuonna 2010 monet botnet-infrastruktuurit siirtyvät keskitetystä palvelinmallista vertaisverkkoihin.

Hyvä vuosi lainvalvojille
Ensi vuonna tulee täyteen vuosikymmen kansainvälistä lainvalvontaa verkkorikollisuutta vastaan. McAfee Labs on nähnyt merkittävää edistymistä hallitusten yhteistyössä verkkorikollisuuden tunnistamisessa, seurannassa ja taistelussa sitä vastaan. McAfee Labs uskoo, että vuosi 2010 on menestyksekäs verkkorikollisten jahtaamisessa.

McAfee Labsin koko uhkaennuste vuodelle 2010 löytyy täältä:
http://www.mcafee.com/us/threat_center/white_paper.html

Lisätietoja

Tiedotus ja testituotteet:
Visionist / Jiri Koivuniemi, email: jiri@visionist.fi, puh: 040-8378097

Tekniset kysymykset ja haastattelut:
McAfee Finland / Janne Aro, email: jarno_aro@mcafee.com, puh: 040-7351705

Tukkurit ja myynti:
Arrow ECS Finland Oy, www.arrowecs.fi, puh: 0207-656600
TechData Finland Oy, www.techdata.fi, puh: 020-1553636
McAfee Finland / Caj Salovaara, email: caj_salovaara@mcafee.com, puh: 09-2516353

McAfee Inc.
McAfee Inc on johtava tietoturvateknologiaan keskittynyt yritys ja sen pääkonttori on Santa Clarassa, Yhdysvalloissa. Se toimittaa proaktiivisia ja hyväksi havaittuja ratkaisuja ja palveluja, jotka suojaavat järjestelmiä ja verkkoja ympäri maailman. Ainutlaatuisen tietoturvaosaamisensa ja innovointiin keskittymisensä ansiosta McAfee auttaa kotikäyttäjiä, yrityksiä, julkista sektoria ja palveluntarjoajia estämään hyökkäyksiä ja käyttökatkoksia sekä seuraamaan ja parantamaan tietoturvaansa. http://www.mcafee.com