Kaikenlainen langaton äänentoisto on tällä hetkellä kovassa nousussa niin koti- kuin matkakuuntelussakin. Matkakuuntelussa musiikki- ja älypuhelimien nykyinen ylivalta on luonut tarpeen myös kaikenlaisille langattomille matkakuulokkeille ja -kaiuttimille. Kotikäytössä langattomuus tuo puolestaan käytön helppoutta ja musiikin jokaiseen huoneeseen yhdestä ja samasta äänilähteestä.

ziisoundnokia

Monet langattomat ääniratkaisut ovat tähän asti toimineet joko omilla yhteyksillään tai ne ovat nojanneet langattomiin WLAN-verkkoihin. Viime aikoina ovat myös Bluetooth-ratkaisut lisääntyneet ja niissä näyttääkin olevan äänentoiston tulevaisuus. Bluetooth on kattavin ja yhteensopivin langattoman tietoliikenteen muoto matkapuhelimien, tietokoneiden ja niiden tarvikkeiden välillä. Se on myös yksinkertaisin ja halvin tapa liittää kaksi digilaitetta langattomasti toisiinsa. Tämän ovat vihdoin huomanneet myös äänentoistolaitteiden valmistajat.

”Kunnon hifistelijöiden” piireissä Bluetooth-äänentoistoa on vuosikausia katsottu nenänvartta pitkin, mutta tavalliselle musiikinkuuntelijalle Bluetooth on ollut riittävän hyvä äänentoistoratkaisu jo pidemmän aikaa. Äänenlaadullisesti Bluetoothin A2DP-äänentoistoprofiili sopii varsin hyvin nykyisen digitaalisen sisällön toistamiseen – erityisesti matkakäytössä, jossa muut häiriötekijät ovat joka tapauksessa suurempia kuin äänilähteen heikkoudet. Myös Bluetooth-äänentoiston laatua kehitetään jatkuvasti. Esimerkiksi Creative Labsin uusimmat langattomat ZiiSound D5 -kaiuttimet hyödyntävät apt-X Bluetooth -audiokoodekkia, joka parantaa A2DP-äänentoiston laadun CD-laatuiseksi.

Bluetooth-äänentoiston käyttö on myös laajenemassa perinteisestä matkakäytöstä uusiin käyttökohteisiin. Omassa olohuoneessani LG:n televisio toistaa äänet langattomasti Creativen ZiiSound D5 -pöytäkaiuttimien kautta ja äänenlaatu paranee television omiin kaiuttimiin verrattuna huomattavasti. Monet autovalmistajat tarjoavat nykyään Bluetooth-yhteensopivia autostereoita, jolloin autokaiuttimista voi kuunnella esimerkiksi musiikkipuhelimen musiikkia. Tällaisia esimerkkejä mitä moninaisimmista kuuntelutavoista tulee koko ajan lisää…

iPhone/iPod-telakkakaiuttimet ovat olleet muodissa pitkään, mutta niiden käyttöä on rajoittanut Suomessa kohtalaisen pieni laitekanta sekä niiden epäyhteensopivuus musiikkipuhelimien ja muiden kuin Applen musiikkisoittimien kanssa. Lisäksi useat telakat ovat olleet yhteensopivia vain tietyn laitesukupolven kanssa, joten kaiuttimia on pitänyt vaihtaa soittimen vaihtuessa. Tällaisia ongelmia ei Bluetooth-kaiuttimien kanssa ole. Oleellista on tietää, että äänilähde on A2DP-yhteensopiva, minkä jälkeen kaikki Bluetooth-laitteet toimivat Bluetooth-kaiuttimien kanssa mallista tai merkistä riippumatta.

Loppuvuodesta tulee varmasti mielenkiintoinen Bluetooth-äänentoiston osalta. Monet tunnetut digitaalisen äänentoiston valmistajat tulevat tarjoamaan uusia Bluetooth-kaiuttimia kesään mennessä.

Tämän artikkelin kirjoittaja on viestintätoimisto Visionistin perustanut ja digitaalisen äänentoiston kanssa yli vuosikymmenen työskennellyt Jiri Koivuniemi.