Englantilainen sähkökirjojen ja muun kulutuselektroniikan pioneeri, Elonex International (www.elonex.com) teki nettikyselyn, jonka mukaan suomalaiset lukevat paljon, mutta käyttävät siihen vähän rahaa.

Lokakuussa 2010 tehdyssä kyselyssä selvitettiin monia kirjojen lukemiseen ja hankkimiseen liittyviä kysymyksiä. Nettikyselyyn saatiin 881 eri vastausta.

Melkein puolet (48 %) vastaajista lukee kirjoja päivittäin tai viikoittain. Kuukausittain kirjoja sanoi lukevansa kolmannes vastaajista. Yli puolet (52 %) lukijoista lukee kirjaa 30 – 60 minuuttia kerrallaan, neljännes lukee alle puoli tuntia ja viidennes lukee yli tunnin kerrallaan. Kaikista vastaajista 37 prosenttia sanoo lukevansa enemmän kuin 15 kirjaa vuodessa eli useamman kuin yhden kirjan kuukaudessa. Näistä vastaajista melkein puolet lukee yli 30 kirjaa vuodessa.

Rahaa kirjoihin käytetään kuitenkin yllättävän vähän, sillä peräti 65 prosenttia vastaajista väitti kuluttavansa lukemiseen alle 10 euroa kuukaudessa. Kysyttäessä mikä olisi vastaajien mielestä ladattavan e-kirjan keskimäärin sopiva ja reilu hinta, niin peräti 79 prosenttia vastaajista sanoo sen olevan alle 10 euroa.

Sähköiset lukulaitteet ovat harvoille vielä tuttuja, sillä vain 5 prosenttia vastaajista sanoo joskus lukeneensa kirjan erillisen lukulaitteen avulla. Sähköiset lukulaitteet kuitenkin kiinnostavat monia ja 40 prosenttia vastaajista uskookin, että he lukisivat kirjoja enemmän jos voisivat hankkia ne internetistä ja lukea niitä yhdellä helppokäyttöisellä lukulaitteella.

Elonex ebook -lukulaitteet (=e-reader, sähkökirja, e-kirja) ovat helppokäyttöisiä elektronisia laitteita, jotka korvaavat painetun kirjan. Lukulaitteessa voi olla tuhansien kirjojen valikoima pienessä koossa. Ne ovat myös ympäristöystävällisiä, koska ne säästävät käyttöikänsä aikana huikean määrän paperia. Elonex ebook -lukulaitteet ovat yhteensopivia kaikkien tänä syksynä avattavien suomalaisten e-kirjakauppojen kanssa. Lisäksi laitteet ovat yhteensopivia lukemattomien ilmaispalvelujen kanssa.

Elonex-sähkökirjat ovat esittelyssä Akateemisen kirjakaupan osastolla Helsingin Kirjamessuilla 28.-31. lokakuuta 2010. Laitteet ovat myös ennakkotilattavissa ja lukulaitteeseen saa messujen ajan veloituksetta suojataskun (arvo 19,90€).

Lisätietoja Internetissä:
http://www.facebook.com/ekirja (Elonexin suomenkielinen esittelysivu)

Lisätietoja
Visionist/Jiri Koivuniemi, 040 837 8097, jiri@visionist.fi (PR)
i-minds/Mika Sevon, 050 404 1040, ms@i-minds.eu (myynti)
PAN Vision/Kari Viljanen, 040 560 7765, kari.viljanen@panvision.com (tukkuri)

Elonex International
Englantilainen Elonex International on vuonna 1986 perustettu innovatiivista kulutuselektroniikkaa kehittävä teknologiayritys. Elonex ebook -lukulaitteet ovat olleet Englannin myydyimpiä laitteita niiden julkaisun jälkeen Waterstones-kirjakaupan kanssa. www.elonex.com