Global Game Jam kokosi viime viikonloppuna yli 36 000 pelintekijää yli 90 maassa. Pelejä syntyi tuhansia. Suomessakin jammailtiin ahkerasti, sillä jopa 927 jammailijaa, 22 jammailupaikkaa ja 222 syntynyttä peliä tekivät selvää aiemmista ennätyksistä. Suomessa myös nostettiin jammailu uudelle tasolle viemällä yksi jamipaikoista keskelle Lapin erämaata.

survivalmode

Survival Mode -tempaus vei yhteensä 25 rohkeaa pelinkehittäjää kauas sivistyksestä, tietämättä mitä tarkalleen odottaa. Juoksevaa vettä ei ollut, sähköä oli rajallisesti ja ainoa mahdollisuus nettiyhteyteen oli omien puhelinten kautta – eikä tämänkään toiminnasta ollut takeita. Etelän vesikeleistä siirryttiin reipaslumiseen talveen.

Mukana jammailemassa oli Suomen pelialan ammattilaisia, kokeneita jammailijoita ja muutama aloittelija. Tempauksen aikana tehtiin yhteensä seitsemän peliä, jotka käsittelivät mm. erosta selviytymistä, perheen elättämistä ja Suomen rajoilla tapahtuvaa viinarallia. Peleissä hyödynnettiin globaalia teemaa “ritual” (rituaali) sekä tempauksen omaa lisäteemaa “border” (raja).

Yksi Survival Moden haasteista oli sähkönkulutus. Vaikka paikalle oli varmuuden vuoksi tuotu useampi aggregaatti, sähkön käyttöä säädeltiin, ja laitteita sai latailla ainoastaan ruoka- ja saunataukojen yhteydessä. Laitteiden lataukseen menneeksi kokonaiskulutukseksi arvioitiin 7,2 kwH, eli suunnilleen yhden sähkösaunan käyttökerran verran. Sähkösaunaa ei toki paikalta löytynyt, vaan perinteinen puusauna avannon ääreltä, joista kumpaakin käytettiin ahkerasti. Toisinaan saunan pukuhuone täyttyi repliikkien nauhoituksesta.

Kun läppärit sammuivat, oli aika käytettävä hyödyksi jotenkin toisin. Jotkut tiimeistä paikkasivat sähköpulaa kehittämällä pelejä vähemmän sähköä vievillä tableteilla, piirtämällä grafiikat kokonaan käsin tai jopa muovailemalla ne muovailuvahasta. Peleissä hyödynnettiin paljon ympäröivää luontoa ja mökkiä sekä inspiraationa että resurssina: monia ääniä käytiin nauhoittamassa ulkona, ja esimerkiksi aggregaatin pöräyksestä saatiin rekka-auton ääni. Moniin peleihin päätyi osallistujia ääninäyttelijöiksi tai efekteiksi. Yhdessä pelissä hyödynnettiin jopa jään alla kuvattua videokuvaa, kun mukana oli kokenut sukeltaja varusteineen.

Päivän pituus oli vaatimattomat 6 tuntia, jonka jälkeen ympäristöön lankesi täydellinen pimeys. Koska sähkövalaistusta ei ollut, tuotiin mökkiin tunnelmallisia lyhtyjä ja kynttilöitä. Osallistujien tuomat tasku- ja otsalamput olivat välttämätön työkalu hämärässä työskentelyyn ja pimeisiin ulkovessareissuihin.

Lopulta selviytymiskamppailu oli jopa liian helppo. Mukana oli niin paljon taidokkaita ammattilaisia, että pelintekeminen oli sujuvaa ääriolosuhteista huolimatta. Kohtalo tarjosi juuri kyseiselle viikonlopulle poikkeuksen lämpimän sään, joten 30 asteen pakkasten sijaan lämpötila ulkona oli mukavassa 5-10 pakkasasteessa. Vaikeustasoa yritettiinkin nostaa muun muassa sillä, että yksi osallistujista kokeili pelintekemistä ja jopa nukkumista ulkona riippukeinussa.

Ryhmän selviytymisestä huolehti Lapin Safarien ammattitaitoinen joukko siihen pisteeseen asti, että perusasioista ei tarvinnut huolehtia hetkeäkään. Ryhmä nautti paikanpäällä loimutetusta lohesta ja Lapin erilaisista antimista. Todellinen selviytymishaaste syntyykin ryhmän arkeen palaamisesta täyshoidon ja komean luonnon ääreltä.

Tempauksen järjesti Finnish Game Jam ry yhteistyössä Lapin Safarien ja useiden suomalaisten peliyritysten kanssa. Mukana tukemassa ja osallistumassa olivat Grand Cru, Seriously, Kuuasema, Frogmind Games, Mindfield Games, Moido Games ja V2.fi.

Lisätietoja:
#SurvivalMode-pelit: http://globalgamejam.org/2016/jam-sites/fgj-survival-mode/games
Suomen pelit: http://globalgamejam.org/2016/games?country=FI
Videoita Suomen peleistä: https://www.youtube.com/playlist?list=PL-WN3ZRyjCbgwA8alU-uThRg-A9LFjPXv
Kaikki pelit: http://globalgamejam.org/2016/games

Kuvia tempauksesta (kuvaaja: Mikko Karsisto):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153481692705369.1073741861.256699080368&type=1&l=b437ee3f85

Survival Mode -logo:
https://www.dropbox.com/s/c2amuym48p2kxqn/SurvivalMode_Official_Logo.png?dl=0

Annakaisa Kultima, Finnish Game Jam ry
aakoo@finnishgamejam.com
050 443 7258