Boston Distribution tuo syksyllä myyntiin Parrot ANAFI Ai -kuvauskopterin, joka hyödyntää ensi kertaa nopeaa 4G-datayhteyttä ja huippuluokan kameraa.

Parrot ANAFI Ai on markkinoiden ensimmäinen kuvauskopteri, joka hyödyntää nopeaa 4G-datayhteyttä kopterin ja ohjaimen välillä. Tämä mullistaa kopterikäytön, sillä 4G-teknologian ansiosta kopterin kantama on entistä pidempi ja kopterin lennätys on mahdollista myös näkökentän ulkopuolella, kuten rakennusten ja muiden esteiden takana. Lisäksi kopterin ainutlaatuisen esteidenväistöjärjestelmän ansiosta lennätys on turvallista missä tahansa. Järjestelmä käyttää esteiden ja esineiden havainnointiin stereokamerajärjestelmää, jonka avulla kopteri osaa välttää törmäykset.

Parrot ANAFI Ai -kopterin muotokieli on hakenut innoituksensa luonnosta. Kopteri on sulavalinjainen ja sen ulokkeellinen kamera muistuttaa eläimen päätä. Muotoilu mahdollistaa kameran jouhevan liikkumisen kuvaustarpeiden mukaan. Näin kopteri myös liikkuu sulavasti ja osaa suunnitella lentoreittinsä dynaamisesti eri esteiden kiertämisen mukaan.

Kuvauskopterin kuusinkertainen optinen tarkennus on suunniteltu 48 megapikselin kameralle. Sen avulla ammattilaiset voivat havainnoida jopa senttimetrin kokoisia yksityiskohtia peräti 75 metrin etäisyydeltä. Kopterin Quad Bayer -anturit mahdollistavat tarkan HDR10-tasoisen värikylläisen kuvaamisen monenlaisissa valaistusolosuhteissa (EV 14). Lisäksi kameran gimbaalia voidaan säätää jopa 180 asteen kääntösäteellä (-90° – +90°), mikä mahdollistaa haastavatkin kuvakulmat, kuten vaikkapa siltojen rakenteiden alaosien kuvaamisen. Kehittyneen kuusiakselisen kuvanvakauksen ansiosta kuvat pysyvät tarkkoina jopa 12,7 metriä sekunnissa puhaltavassa kovassa ristituulessa. P-Log-tallennusmuoto mahdollistaa kuvamateriaalin häviöttömän tallentamisen.

Kopterin tekoäly mahdollistaa monimutkaisten lentoreittien suunnittelun ja kuvauskohteiden kuvaamisen. Näiden ansiosta kopterilla voidaan muodostaa tarkkoja kaksi- ja kolmiulotteisia mallinnuksia ympäristöistä luonnonmuotoineen ja rakennuksineen. Tavalliseen 20 megapikselin sensorilla varustettuun kopteriin nähden Parrot ANAFI Ai voi lentää puolitoista kertaa korkeammalla, mikä säästää aikaa ja vaivaa. Esimerkiksi teräväkuvainen GSD-maaperämallinnus voidaan ottaa 30 metrin korkeudelta tarkkuudella 0,46 cm/pikseli. Mallinnuskuvia voidaan ottaa yhden kuvan sekuntinopeudella, mikä on jopa kaksi kertaa nopeampi kuin markkinoiden muilla kuvauskoptereilla.

Parrot ANAFI Ai -kopterilla otetut kuvat ovat yhteensopivia kaikkien maastonmallinnusohjelmistojen kanssa. Yhteensopivuus on viety pisimmälle johtavan PIX4D-ohjelmiston kanssa, jonka kanssa kuvat voidaan siirtää suoraan käsiteltäväksi PIX4Dcloud-pilvipalveluun. Tämä nopeuttaa ja tehostaa kuvien käsittelyaikaa merkittävästi.

Parrotin kattavassa ekosysteemissä on valtava määrä erikoistuneita sovellutuksia ja palveluita monenlaiseen ammattilaiskäyttöön. Parrot on myös alan ensimmäinen valmistaja, joka on tehnyt ohjausohjelmistostaan avoimen lähdekoodin alustan. Parrot tarjoaa ohjelmistokehittäjille käyttöön SDK-kehityspaketin, jolla yritykset voivat luoda räätälöityjä komentoja Parrot ANAFI Ai -kuvauskopterille. Kehityspaketti antaa ohjelmoijille pääsyn lentoantureihin, lennätysalgoritmeihin ja nettiyhteyksiin. Monipuolisen ohjelmistoyhteensopivuuden ansiosta kopteria voidaan hyödyntää monenlaisessa ohjelmistokehityksessä.

Parrot ANAFI Ai -kopteri ja sen Skycontroller 4 -ohjain on suojattu WISeKey Secure Element -kryptausteknologialla. Näin sekä kopterin oma ohjelmisto että kopterin siirtämät tiedot säilyvät visusti suojattuna. Tietojen salaus ja yksityisyyden suojausominaisuudet ovat Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaisia. Kopteri käyttää luotettavia standardeja ja avoimia protokollia varmistaakseen kaikkien tallennettujen tietojen parhaan mahdollisen yhteensopivuuden ja turvallisuuden.

Hinta ja saatavuus
Ammattikäyttöön tarkoitettu Parrot ANAFI Ai -kuvauskopteri tulee saataville tulevana syksynä ja sen hinnoittelu vahvistetaan myöhemmin.

Lisätietoja
www.parrot.com
www.boston.fi
https://youtu.be/lwKMYfpqKwQ (esittelyvideo)
https://1drv.ms/u/s!Avh8gGYzxU_vh7RKjGwxQcTN-9B1uQ?e=TKJnga (kuvia)

Parrot
Vuonna 1994 perustettu ranskalainen Parrot on johtava ja nopeasti kasvava eurooppalainen kuvauskopterien kehittäjä ja valmistaja. Kuluttajille suunnattujen kopterien lisäksi Parrot keskittyy vahvasti ammattilaitteisiin, joiden tietoturva ja ominaisuudet ovat omaa luokkaansa. Lisätietoja osoitteessa www.parrot.com.

Boston Distribution
Boston Distribution on yksi suurimmista Pohjoismaissa toimivista tietotekniikan ja kulutuselektroniikan jakelijoista. Boston etsii aktiivisesti uusia innovatiivisia tuotteita jälleenmyyntiin pohjoismaisille markkinoille. Bostonin liikevaihto on noin 60 miljoonaa euroa vuodessa ja se toimii Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Boston on perustettu jo vuonna 1990, ollen näin yksi vanhimmista it-alan maahantuojista. Suomen tytäryhtiö perustettiin syksyllä 2015. Lisätietoja osoitteessa www.boston.fi.