Playstation on tuonut virtuaalitodellisuuspelit olohuoneeseen ja Googlen pahvilaseilla kuka tahansa voi katsella älypuhelimensa lomakuvia virtuaalitodellisuudessa. Joko nyt olisi myös ammattikäyttöön tarkoitettujen hyötysovellusten aika?

Rikkinäiset läppärit, puolimädät omenat ja pizzalaatikot kiitävät liukuhihnalla. Pelaaja poimii jätteitä Mikki Hiiren hansikkailta näyttävillä virtuaalisilla käsillään ja nakkelee niitä lajitteluastioihin kiihtyvällä tahdilla. Tunnelma on kuin pelaisi koripalloa Linnanmäellä, mutta kyse on opettavasta kokemuksesta.

Virtuaalitodellisuuteen keskittynyt kasvuyritys Avains Oy:n kehittämä Lassila & Tikanojan Kierrätyspeli on FIVR:n ja Demos Helsingin kanssa tehdyn yhteistyöprojektin tulosta. Sen tavoitteena on viedä virtuaalitodellisuus aloille, joissa sitä ei ole totuttu ennen näkemään.

”Suomi tarvitsee parempaa kierrätystä. Me mietimme jatkuvasti, kuinka voisimme auttaa ihmisiä paremmassa lajittelussa. Tämän pelin ideana on kierrätyksen simulointi ja opettaminen”, Lassila & Tikanojan digimentalisti Ville Simola avaa Kierrätyspelin ideaa.

Kierrätyspeli syntyi Suomen virtuaalitodellisuuskehittäjien yhdistys FIVR:n ja ajatushautomo Demos Helsingin yhteistyöprojektissa, jonka tavoitteena on tukea Suomen nousua Euroopan johtavaksi lisättyjen todellisuuksien kehittäjäksi. Projektissa yritykset pääsevät kokeilemaan käytännössä, millaisia ongelmia virtuaali- ja lisätyn todellisuuden teknologioilla voidaan ratkoa. Erityisesti pyritään tuomaan alalle sellaisia yrityksiä, jotka eivät aiemmin ole lisättyjä todellisuuksia liiketoiminnassaan käyttäneet. Kehittämishanke on osa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -ohjelmaa.

Lisätty todellisuus tuo lisää liiketoimintaa
Virtuaalitodellisuutta on hyödynnetty jo useampi vuosi liiketoiminnassa esimerkiksi rakennusalalla, peleissä, markkinoinnissa ja mainonnassa. Alan kehityksen huomaa myös teknologioita kehittävien ja käyttävien yritysten määrässä. Suomessa on tätä nykyä Business Finlandin julkaiseman tutkimuksen mukaan yli 100 lisätyn todellisuuden parissa työskentelevää ohjelmistoyritystä. Yksi näistä on Kierrätyspelin toteuttanut Avains Oy.

”Olimme törmänneet työelämässä siihen, että henkilöstön koulutusta voisi tehdä paremminkin. Tämän takia aloimme tekemään lisätyn todellisuuden sovelluksia teollisuuden koulutustarpeisiin”, Avainsin toimitusjohtaja Juha Sälli kertoo. ”Laitteita voi kouluttaa kentällä olevalle henkilökunnalle ja todellisten tilanteiden harjoittelu simulaatiossa vähentää työtapaturmia.”

Lassila & Tikanojalla virtuaaliteknologian hyödyntäminen ja uusien toimintojen kehitys jatkuu. Kierrätyspelin jälkeen on tarkoitus selvittää, kuinka virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ratkaisuja voidaan hyödyntää muun muassa henkilöstön opetuksessa ja koulutuksessa.

Lisätietoja
https://fivr.fi/virtual-reality-hubs-project/ (lyhyt esittely)
http://bit.ly/FIVR_kierrätyspeli (kuvia)

Olli Sinerma, Finnish Virtual Reality Association, 045 2774787, olli@fivr.fi
Leena Alanko, Demos Helsinki, 050 5373393, leena.alanko@demoshelsinki.fi

FIVR
FIVR (Finnish Virtual Reality Association) on voittoa tavoittelematon valtakunnallinen virtuaalitodellisuuden (VR) ja laajennettujen todellisuuksien (AR/MR) kehittäjien yhdistys. Sillä on yli tuhat aktiivista jäsentä ja kehittäjähubit tällä hetkellä Helsingissä, Tampereella ja Turussa. FIVR:n keskeinen pyrkimys on synnyttää ja tukea ruohonjuuritason toimintaa VR/AR-sektorilla avustamalla ja valistamalla yrittäjiä, taiteilijoita, tutkijoita ja ilmiöstä muuten kiinnostuneita ihmisiä. www.fivr.fi

Demos Helsinki
Demos Helsinki on yhteiskunnallista muutosta tekevä ajatushautomo, joka työskentelee julkisen sektorin, yritysten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Demos Helsinki tuo erilaisia ihmisiä ja organisaatioita yhteen, tarjoaa konsultointipalveluita ja luo uudenlaisia ajattelu- ja toimintamalleja, jotka ratkaisevat aikamme merkittävimpiä yhteiskunnallisia haasteita. Tavoitteenamme on kestävämpi ja demokraattisempi jälkiteollinen yhteiskunta. Demos Helsinki on toiminut vuodesta 2005 ja se työllistää tällä hetkellä noin 40 eri alojen asiantuntijaa. www.demoshelsinki.fi