Julkaistu alunperin kolumnina AVplus-lehdessä 8/2017:

Kotiteatterin määritelmä on aina ollut häilyvä, mutta digivallankumouksen myötä se on entistä vaikeampaa. Aiemmin leffaintoilijan olohuoneen pystyi tunnistamaan vakavissaan harrastuksensa ottavan temmellyskentäksi. Tunnusmerkkejä olivat iso televisio tai videoprojektori, massiiviset kaiuttimet, moni muu lisähärveli ja videoita pursuava hyllykkö.

Käynnissä olevan digimuutoksen ansiosta kaikki tämä on häviämässä – tai ainakin nopeasti vähenemässä pienen piirin puuhasteluksi. Televisio on tavallisellakin sohvaperunalla nykyään isokokoinen eikä kaiuttimien koko välttämättä kerro äänentoiston laadusta mitään. Myös moni televisioon liitettävä härveli on joko kokonaan hävinnyt tai kutistunut olemattomiin.

Älytelevisioiden myötä ainakin keskinkertainen leffoista nautiskelija voi aloittaa harrastuksensa hankkimatta mitään muuta älytelevision lisäksi kuin videopalvelujen tilauksia. Useaan älytelevisioon on saatavissa tärkeimmät videokanavat ilman mitään lisälaitteita. Netflix, HBO, Viaplay, YLE Areena, YouTube ja monet muut videopalvelut ovat usein ulottuvilla suoraan älytelevision kauppapaikasta.

Aiemmin dvd- ja blu-ray-levyjä pyörittäneet soitinlaitteet ovat usein korvautuneet edullisilla mediatoistimilla. Esimerkiksi Apple TV ja ChromeCast tekevät mistä tahansa HDMI-liitännällä varustetusta televisiosta tai videoprojektorista huippuälykkään. Lisäksi ne tuovat älypuhelimen tai tablettilaitteen osaksi kotiteatterikokemusta. Näin sisällön määrä kasvaa helposti vaikkapa itse kuvatuilla kotivideoilla.

Myös kotiteatterikaiuttimet ovat kokeneet mullistuksen. Soundbar-kaiuttimet ovat yhä suositumpia, laadukkaampia ja pienempiä. Monikanavaiset kaiuttimetkin ovat kutistuneet ja osittain muuttuneet langattomiksi, jolloin niiden sijoittelu on helpottunut.

Kaikki tämä johtaa siihen, että tavallisen sohvaperunan ja leffafanin olohuoneessa ei ole enää ulkoisesti välttämättä mitään eroa. Uutta tekniikkaa hallitsevan kotiteatteri voi olla yhtä toimiva ja tarjota jopa paremman leffakokemuksen kuin vanhanaikaisiin “laadukkaisiin” metodeihin luottavan vastaava kokoonpano.

Tv-taso tyhjenee useimmissa olohuoneissa vääjäämättä. Laitteet kutistuvat tai tulevat kokonaan turhiksi eikä uusia leffojakaan tule hankittua enää fyysisessä muodossa, koska digipalvelut korvaavat ne vähitellen. Älytelevisioon tai videoprojektoriin liitetty Apple TV tai ChromeCast voi korvata useimmat vanhanaikaiset kotiteatterit ja näin tyhjyyttään ammottavasta tv-tasosta voi luopua kokonaan. Isokin televisio on mahdollista nykyään ripustaa seinälle säädettävään katselukulmaan eikä nykyaikaiset soundbar-kaiuttimetkaan vaadi enää kilometreittäin kaapelointia.

Kotiteatterissa on kyse ennen kaikkea kokonaisvaltaisesta mukavuudesta ja siihen liittyy myös sisustus. Epämukava sohva, liian sivuun asetettu tv-tuoli tai väärin sijoitettu valaistus voivat pilata muuten nautinnollisen katselukokemuksen.

Pelaajilla ja hifisteillä digimuutos edistyy hitaammin, mutta valtaosalla kotiteatteri ansaitsee kokonaisvaltaisen remontin, jossa on ajateltu koko katselukokemus uudelleen.

Kolumnin kirjoittaja Jiri Koivuniemi on työskennellyt läheisesti digitekniikan ja viihteen parissa jo 30 vuoden ajan. Vapaa-ajallaan Jiri on musiikin ja muun viihteen suurkuluttaja.