Viime viikolla kirjoitin ajatuksia etätöistä näinä poikkeuksellisina aikoina ja päätin jatkaa kirjoittamista viime viikonlopun tekemisteni pohjalta. Elämässä on muutakin kuin työtä ja vapaa-aika pohdituttaa varmasti monia etenkin nyt sosiaalisen eristäytymisen aikana.

Viime viikonlopusta tuli varsin monipuolinen, sosiaalinen ja kaikin puolin antoisa, vaikka noudatimmekin perheen kanssa eristäytymistä emmekä olleet fyysisesti tekemisissä perheen ulkopuolisten ihmisten kanssa. Ja kuten vastuullisen yrittäjän kuuluukin, käytin reippaasti aikaa myös edustamiemme tuotteiden kokeiluun käytännön elämässä.

Perjantaina alkuilta meni pienen siivouksen merkeissä ja niistä suuren osan hoiti Xiaomi Roborock -robottipölynimurimme, jota myös Lissuksi kutsumme. Päivällisen jälkeen poikkesin vaimon kanssa iltakävelyllä ja samalla haimme pieniä kodin täydennyksiä Heinon Tukusta, joka oli iltaseitsemältä lähes tyhjä asiakkaista. Leveillä käytävillä oli helppo vaeltaa eikä ihmisiä ollut juuri väisteltäväksi asti. Jopa vessapaperia oli saatavana jättimäisiä pinoja, joten paikkahan on suomalaiselle lähes taivas!

Loppuilta meni rattoisasti kotona muun muassa Star Trek: Picard -sarjaa katsoessa. Löysinpä Prime Videosta myös yhden 90-luvun alun suosikkisarjoistani eli Wiseguyn.

Lauantaina päätimme lähteä ulkoilemaan pitkällä kaavalla, koska kiireisen työviikon ja etätyöskentelyn vastapainoksi raikas ulkoilma ja hyvä sää olivat enemmän kuin houkuttelevia. Mietimme vaihtoehtoja sosiaalisen eristäytymisen kautta ja päätimme suunnata kahteen eri paikkaan, joissa arvelimme olevan vähän väkeä tähän aikaan vuodesta. Ajokilometrejä tuli päivän aikana turhan paljon, mutta molemmat paikat olivat sen arvoisia.

Kallahdenniemen uimaranta on vilkas paikka kesällä, mutta uskoimme sen nyt olevan hiljainen. Kesään verrattuna väkeä olikin vähän eikä ihmisten väistely tuottanut ongelmaa, vaikka monenlaista ulkoilijaa alueella olikin. Aiemmin aurinkoinen sää yllätti vaihtelevuudellaan ja saimme jopa pari raekuuroa niskaamme kiertäessämme niemenkärkeä rantapoluilla. Se ei kuitenkaan menoa haitannut ja nautimme patikoinnista täysin siemauksin.

Sijainti ja säätila raekuurojen välissä olivat ihanteelliset kuvauskopterin lennättämiseen. Lähetin DJI Mavic 2 Zoom -kopterini ilmaan maisemia ihailemaan. Kallahdenniemi on erikoinen ja hieno paikka ylhäältä katsottuna. Etelään päin katsottuna se on lähes koskematonta saaristoa, mutta pohjoisessa ja koillisessa näkyy urbaani Aurinkolahti ja Vuosaari telakoineen.

Jatkoimme matkaa 40 kilometrin päähän Nukarinkoskelle. Vaikka paikka on kivenheiton päässä Tampereen moottoritieltä, en ollut paikasta koskaan kuullut aiemmin. Nukarin pienen kylän läpi virtaava Vantaanjoki kohisee koskena juurikin kylän kohdalla. Paikka on todella kuvauksellinen ja iltapäivän aurinko kruunasi hienon retkitunnelman. Muutaman kilometrin kävelylenkin aikana koskea tuli kuvattua kuvauskopterin ja Insta360 EVO -kameran voimin. Tällä 360-asteen kameralla on mukava kuvata luontoa, koska jälkikäteen videota muokatessa voi päättää mihin suuntaan haluaa kuvata eikä siitä tarvitse kuvaushetkellä välittää.

Tein Kallahdenniemen ja Nukarinkosken maisemista myös lyhyen videon, jonka voi katsoa alta.

Muutaman tunnin luontokokemuksen jälkeen olikin jo kiire kotiin, koska olimme sopineet kaveripariskunnan kanssa pizzabileistä – tietenkin etänä! Tämä oslolais-helsinkiläinen pariskunta on käynyt meillä useasti syömässä ja iltaa viettämässä, mutta nyt se ei ole fyysisesti mahdollista. He joutuvat olemaan tällä hetkellä toisistaankin erillään ja yksin, joten päätimme piristää meidän kaikkien iltaa järjestämällä yhteisen ruokailuhetken. Virittelin keittiöömme Logitech Streamcam -kameran ja otimme Microsoft Teamsin avulla yhteyden kaikkien kolmen paikan välille. Vajaa pari tuntia kului kuin siivillä. Yhteydet toimivat erinomaisesti, videon ja äänen laatu oli hyvä, pizza oli maukasta ja seura priimaa!

Sunnuntaina päivällä kävimme potkimassa futista Haapaniemen kentällä. Hieman jännitti kuinka ruuhkainen kenttä on, koska se on yleensä sunnuntaisin suosittu palloilupaikka. Tällä kertaa tilaa oli sopivasti eikä tarvinnut huolestua muiden ihmisten läheisyydestä, vaan saimme rauhassa pelailla omaan maaliimme aivan omassa rauhassamme. Pitihän kentällekin ottaa kamera mukaan. Insta360 GO on uskomattoman pieni, peukalon kokoinen videokamera, jolla saa nappia painamalla minuutin pikavideoita. Kameran voi kiinnittää magneettiriipuksella vaikkapa paitaan.

Futiksesta voipuneena iltapäivä meni sohvalla virtuaalikopteroinnin parissa. En tiedä olenko itse keksinyt kyseisen nimen ja harrastuksen, mutta ainakin sitä on tullut jo pidempään tehtyä. Silloin kun oikeaa kuvauskopteria ei ehdi tai voi ulkona lennättää, olen usein katsellut Google Earthin iPad-sovelluksessa maisemia sillä silmällä, että missä olisi kiva lentää kopterilla. Sovellus mahdollistaa myös kuvan ottamisen nappia painamalla. Usein mietin tietynlaisia teemoja, joihin keskityn ja jostain syystä tällä kertaa mietin helsinkiläisiä toreja. Niitä olikin yllättävän monta ja niiden kuvista koostin tämän Facebook-postauksen.

https://www.facebook.com/jirikoivuniemi/posts/10157455861739086

Toinen mielenkiintoinen Googlen tarjoama palvelu virtuaalimatkailuun on Google Arts & Culture -sivustokokonaisuus. Olimme lähdössä perheen kanssa pääsiäislomalle Wieniin, mutta (onneksi) lentoyhtiö peruutti lentomme tänä viikonloppuna. Jäin kuitenkin kaipaamaan paikkoja, jotka olin jo Wienistä ennakkoon Google Mapsiin merkannut ja sitä kautta eksyin puolivahingossa tähän kulttuuripalveluun.

Kaiken yllä kertomani lisäksi viestittelin viikonloppuna usean ystäväni kanssa, soittelin kerran päivässä videopuheluita vanhemmilleni ja tytärkin sai mökkireissullaan vihdoin puhelimensa kuntoon, joten snäppäilykin onnistui taas normaaliin tapaan. Sosiaalinen eristäytyminen ei lopulta juuri poikennut perheemme normaalista viikonlopusta. Perhe lieneekin se taikasana, joka pitää ainakin oman pääni hyvin kasassa. Yksin olisin tuskin lähtenyt mihinkään, enkä tiedä olisinko järjestänyt etäpizzabileitä. Yksinäisyys lamauttaa ainakin itseni helposti, enkä tunnu saavan yksin mitään aikaan. Kaikilla ei ole perhettä tukena, joten muistakaa pitää yhteyttä ystäviinne ja sukulaisiinne, sillä heillä voi olla tylsää ja yksinäistä vaikka sinulla ei olisi.

Jiri Koivuniemi
Viestintätoimisto Visionistin perustaja