Tietojärjestelmien tietoturvan ja riskienhallinnan markkinajohtaja, McAfee Inc. (www.mcafee.com) julkaisi vuosittaisen tutkimuksensa Internetin vaarallisimmista julkkiksista. Vaarallisuus määrittyy julkkiksiin liittyvien hakusanojen sisältämien tietoturvauhkien määrään. Tämän vuoden vaarallisin henkilö on yhdysvaltalainen näyttelijä Jessica Biel.

mcafeesecure

Viime vuoden ykkösriski Brad Pitt jäi kymmenennelle sijalle. Koska verkkorikolliset käyttävät hyväkseen kuuluisimpien henkilöiden houkuttelevuutta, on yllättävää, että Barack ja Michelle Obama eivät keränneet ympärilleen odotettua määrää verkkouhkia.

Faneilla, jotka käyttävät hakusanoja Jessica Biel, Jessica Biel downloads, Jessica Biel wallpaper, Jessica Biel screensavers, Jessica Biel photos tai Jessica Biel videos, on jopa 20 prosentin mahdollisuus päätyä vakoilu-, mainos- ja haittaohjelmia tai roskapostia, urkintaa ja viruksia levittäville sivustoille.

Verkkorikollisten päivittäistä lempipuuhaa on huiputtaa nuorten Hollywood-tähtien, kuten Miley Cyrusin, Ashley Tisdalen ja Lindsay Lohanin näytönsäästäjistä, uusimmista uutisista ja soittoäänistä kiinnostuneita henkilöitä. Haut johdattavat heidät usein sivustoille, jotka tarjoavat ilmaisia latauksia, mutta myös haitallista koodia. Musiikkimaailman ilmiö, Beyoncé on ilmiö myös uhkarintamalla. Hän on jo toista vuotta Internetin toiseksi vaarallisin henkilö. Viiden vaarallisimman joukkoon mahtuvat myös Jennifer Aniston, Tom Brady ja Jessica Simpson.

Vaikka suomalaisten julkkisten ja heihin liitettävien hakusanojen, kuten taustakuva, näytönsäästäjä, video, kuvia tai soittoääni osalta Internetissä surffaaminen on varsin turvallista, niin tuloksiin mahtuu silti poikkeuksia. Etsittäessä Rakel Liekin videoita, noin seitsemän prosenttia vastauksista sisälsi riskin altistua vakaville tietoturvauhkille. Myös kuvitteellinen henkilö, kuten Salattujen elämien Ismo Laitela, voi olla uhka ja johdattaa hakijan Pihlajakadun pimeämmälle puolelle. Häneen liittyvästä sadasta suosituimmasta hakuvastauksesta yhteensä yhdeksän sisälsi tietoturvauhkia.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet roskapostiongelman ja siitä aiheutuvien riskien olevan jälleen huippukorkealla. Verkkorikolliset pyrkivät kohdistamaan iskujansa entistä enemmän alueellisesti ja maakohtaisesti. Tutkimuksessa käytettiin McAfeen palkittua ja ilmaista SiteAdvisor-ohjelmaa, joka hyödyntää kattavaa ja koko ajan päivittyvää SiteAdvisor-teknologiaa. Ohjelma on helppo asentaa ja se kuluttaa erittäin vähän tietokoneen resursseja. Se liittää hakuvastauksiin pienet värilliset kuvakkeet, jotka osoittavat välittömästi linkin turvallisuustason.

Lisätietoja:
www.mcafee.com
www.siteadvisor.com

Lisätietoja

Tiedotus ja testituotteet:
Visionist / Jiri Koivuniemi, email: jiri@visionist.fi, puh: 040-8378097

Tekniset kysymykset ja haastattelut:
McAfee Finland / Janne Aro, email: jarno_aro@mcafee.com, puh: 040-7351705

Tukkurit ja myynti:
Arrow ECS Finland Oy, www.arrowecs.fi, puh: 0207-656600
TechData Finland Oy, www.techdata.fi, puh: 020-1553636
McAfee Finland / Caj Salovaara, email: caj_salovaara@mcafee.com, puh: 09-2516353

McAfee Avert Labs
McAfee Avert Labs ylläpitää kansainvälistä korkealuokkaista tietoturvauhkia tutkivaa organisaatiota työllistäen tutkijoita 16 maassa ympäri maailman. Avert Labs yhdistää haittaohjelma- ja virustorjuntatutkimuksen sekä tietoturvahyökkäysten torjunnan ja haavoittuvuuden tutkimisen asiantuntemuksen maailmanlaajuisesti.

McAfee Inc.
McAfee Inc on johtava tietoturvateknologiaan keskittynyt yritys ja sen pääkonttori on Santa Clarassa, Yhdysvalloissa. Se toimittaa proaktiivisia ja hyväksi havaittuja ratkaisuja ja palveluja, jotka suojaavat järjestelmiä ja verkkoja ympäri maailman. Ainutlaatuisen tietoturvaosaamisensa ja innovointiin keskittymisensä ansiosta McAfee auttaa kotikäyttäjiä, yrityksiä, julkista sektoria ja palveluntarjoajia estämään hyökkäyksiä ja käyttökatkoksia sekä seuraamaan ja parantamaan tietoturvaansa. http://www.mcafee.com

McAfee, SiteAdvisor, IntruShield, Foundstone, VirusScan, Avert, Total Protection, AntiSpyware, Secure Content Management, ePolicy Orchestrator, Remediation Manager, Policy Auditor, Data Loss Prevention, Intrusion Prevention System ja Secure Internet Gateway ovat McAfee Inc.:n ja/tai sen tytäryhtiöiden tuotemerkkejä tai rekisteröityjä tuotemerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa. McAfeen punainen väri tietoturvan yhteydessä on tunnusomainen McAfeen tuotteille. Kaikki muut rekisteröidyt tai rekisteröimättömät tuotemerkit ovat omistajiensa omaisuutta. © 2009 McAfee Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.