Suomen johtava räätälöityjen tietokoneiden valmistaja ja tietotekniikan verkkokaupan pioneeri, Jimm’s PC-Store (www.jimms.fi) on aloittanut suorittimien korkkaamiseksi kutsutun viritysprosessin tarjoamisen osana tietokoneharrastajille ja -pelaajille suunnattuja palvelujaan. Samalla Jimm’s julkaisee uusia vesijäähdytteisiä tietokoneita.

 

Suorittimien korkkaaminen
Suorittimien korkkaaminen eli niin sanottu deliddaus tarkoittaa tietokoneen keskussuorittimen ydintä suojaavan lämpökilven irrottamista hetkeksi, sekä lämpökilven ja itse suorittimen välisen lämmönjohtimen vaihtamista paremmin johtavaan materiaaliin. Näin suorittimen tuottama lämpö saadaan johdettua entistä paremmin suorittimeen kiinnitettävään jäähdyttimeen. Tästä saadaan erityisesti hyötyä silloin kuin kokoonpanosta halutaan tehdä joko mahdollisimman hiljainen tai vastaavasti nostaa suorituskykyä yli valmistajan asettaman arvon (slangi: ylikellottaminen), joka taas nostaa suorittimen tuottamaa lämpötilaa. Mikäli lämpötila kummassakin tapauksessa nousee liian korkeaksi, suorittimen toiminta hidastuu tai pahimmassa tapauksessa se voi jopa vioittua.

”Suorittimien korkkaaminen on hardcore-tietokoneharrastajille ollut arkea jo useamman vuoden, mutta vaatii sellaista rohkeaa käsityötä, johon ei kovin moni uskalla lähteä”, kommentoi Jimm’s PC-Storen toimitusjohtaja Antti Järvinen. ”Kotikonstein korkkaaminen epäonnistuu suurella todennäköisyydellä ja suoritinvalmistajan takuu ei kata mahdollista suorittimen vaurioitumista. Onneksi Jimm’s tulee apuun, sillä asiantuntijamme kykenevät tekemään korkkaamisen oikein ja tarjoamme korkatulle suorittimelle myös 12 kuukauden vaihtotakuun.”

Jimm’s tekee aluksi korkkauksia Intel 9600K-, 9700K- ja 9900K -suorittimille. Jimm’s testaa kunkin korkatun suorittimen suurimman vakaan kellotaajuuden ja myy tuotteet sitten kellotaajuuksien mukaan. Korkeammilla kellotaajuuksilla toimivat suorittimet ovat luonnollisesti harvinaisempia ja kalliimpia. Kaikkia kolmea suoritinmallia tulee myyntiin neljällä eri nopeudella eli 4,8, 4,9, 5,0 ja 5,1 gigahertsin versioina.

Vesijäähdytys nopeuttaa tietokonetta
Jimm’s Leviathan on huipputason vesijäähdytetty pelitietokone, joka koostuu markkinoiden tehokkaimmista ja tuoreimmista osista. Komponenteista löytyy esimerkiksi huippunopea NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti -näytönohjain sekä Intel i9-9900K -suoritin, joka on kellotettu vähintään 4,9 gigahertsin kellotaajuuteen. Keskusmuistina on 32 gigatavua upeita G.Skill Trident Z RGB -muistikampoja ja tallennustilana on yhden teratavun nopea Samsung 970 EVO M.2 NVMe -SSD-levy.

Leviathanin erikoisuuksiin kuuluu tehokkaiden komponenttien ja ylikellotuksen lisäksi silmiä hivelevä RGB-valaisu ja ennen kaikkea vesijäähdytys. Komponenttien tuottama lämpö taltutetaan EK Water Blocksin vesijäähdytystuotteiden avulla. Suoritin jäähdytetään EK-Velocity RGB Nickel + Plexi -CPU-blokilla. Näytönohjaimelle on asennettu EK-Vector RTX 2080 Ti RGB -näytönohjainblokki. Lisäksi jäähdytysjärjestelmään kuuluu EK-CoolStream Rad SE 360- ja Rad SE 240 -jäähdyttimet. Liitännät on tehty käyttäen EK Water Blocksin putkia ja liittimiä.

Kokonaisuutena Jimm’s Leviathan on hiljainen ja erittäin tehokas pelitietokone, jonka ulkonäkö on RGB LED-valaisun avulla räätälöitävissä käyttäjälleen mieluisaksi.

Lisää vesijäähdytettyjä pelitietokoneita on tulossa lähiaikoina.

Saatavuus ja hinnoittelu
Jimm’s Leviathan -tietokoneen kuluttajahinta on 5 499 euroa ja se on tilattavissa välittömästi. Hinta sisältää 24 prosentin arvonlisäveron. Jimm’s-tietokoneet myydään aina räätälöityinä. Keskusyksikön ympärille voi erikseen hankkia minkä tahansa näppäimistön, hiiren, näytön ja muut lisälaitteet.

Lisätietoja
https://www.jimms.fi/fi/Product/List/000-1PE/komponentit–prosessorit–esitestatut-delid (korkatut suorittimet)
https://www.jimms.fi/fi/Product/Show/146760/jimms-h2o-leviathan-v2/jimm-s-leviathan-2080-ti-pelitietokone (Jimm’s Leviathan)
http://bit.ly/2VnG5MK (kuvia)

Jimm’s PC-Store
Jimm’s PC-Store Oy on sekä Suomen johtava räätälöityjen tietokoneiden valmistaja että asiantunteva tietotekniikan, komponenttien ja viihde-elektroniikan verkkokauppa, jolla on uutuudet ensimmäisenä. Vuoden 2017 liikevaihto oli 43,4 miljoonaa euroa ja henkilökuntaa on 42 henkilöä. Toimipaikka sijaitsee Turussa. Lisätietoja osoitteessa www.jimms.fi.