TomTom (www.tomtom.com/fi_fi/) julkaisi koko vuoden 2012 ruuhkaindeksinsä, jossa listataan Suomen ja Euroopan ruuhkaisimmat kaupungit. Helsingissä ja Turussa ruuhka-aikaan puoli tuntia päivittäin matkustava työmatkalainen kuluttaa jopa 61 ja 50 tuntia vuodessa jonottamiseen. Tamperelainen autoilija selviää puolestaan vain 30 jonotustunnilla vuodessa.

congestion

Aamuruuhkassa matka kestää Helsingissä 35 prosenttia, Turussa 25 prosenttia ja Tampereella 13 prosenttia kauemmin kuin ruuhkattomaan aikaan. Iltaruuhkissa matka taittuu vielä hitaammin eli Helsingissä 40 prosenttia, Turussa 32 prosenttia ja Tampereella 17 prosenttia kauemmin kuin ruuhkattomaan aikaan.

Jonotusajassa laskettuna tunnin työmatka kestää Helsingissä 22 minuuttia, Turussa 17 minuuttia ja Tampereella 9 minuuttia pidempään kuin ruuhkattomaan aikaan.

Euroopan ruuhkaisin kaupunki vuonna 2012 oli Moskova. Siellä ruuhka-aikaan puoli tuntia päivittäin matkustava työmatkalainen kuluttaa jopa 127 tuntia vuodessa jonottamiseen. Euroopan muut ruuhkaisimmat kaupungit olivat suuruusjärjestyksessä Istanbul, Varsova, Marseille, Palermo, Stuttgart, Pariisi, Rooma, Hampuri ja Bryssel. Helsinki oli vuonna 2012 Euroopan 46. ruuhkaisin kaupunki.

”Yhdistämällä tietokantamme reaaliaikaisiin liikennetietoihin ja reititysteknologiaan voimme ohjata liikennettä ruuhka-alueiden ohi nopeammille reiteille. Se vähentää ruuhkien syntymistä, mikä puolestaan hyödyttää sekä ajajia että koko yhteiskuntaa ja ympäristöä”, kommentoi Jukka Alhonen Suomen TomTomilta.

TomTom Congestion Index (ruuhkaindeksi) on maailman tarkin ruuhkabarometri asutetuilla alueilla. Indeksi perustuu ainutlaatuisesti oikeisiin liikennetietoihin, joita saadaan tieverkkoa käyttävistä kulkuneuvoista. TomTomin liikennetietokanta käsittää yli kuusi biljoonaa mittaustulosta ja luku kasvaa viidellä miljardilla mittaustuloksella päivittäin.

Ruuhkaindeksin selvittämiseen käytettävät menetelmät perustuvat vertailuun, jossa ruuhkatuntien matka-aikoja verrataan ruuhkattomiin aikoihin. Näiden välinen ero ilmaistaan prosentuaalisena kasvuna matka-ajoissa. Indeksi huomioi vertailussaan niin ikään paikalliset tiet, valtaväylät kuin moottoritietkin. Kaikki kerätty tieto perustuu todellisiin GPS-mittaustuloksiin.

Sen lisäksi, että kokonaisruuhkatilanteita mitataan yli 59 eurooppalaisessa kaupungissa, raportoinnit ottavat huomioon ruuhkatasojen vaihtelun eri vuorokauden aikoina ja eri viikonpäivinä. TomTom analysoi ensisijaisesti yli 800 000 asukkaan kaupunkeja. Lisäksi tiedonkeruussa on mukana valikoima muita pienemmän asukasluvun avainkaupunkeja, joiden alueellinen merkitys liikenneverkostolle on huomattava. Näiden kaupunkien huomioiminen vertailussa antaa tarkempaa tietoa ruuhkatasoista eri maiden osalta.

Yksilölliset kaupunkikohtaiset raportit antavat tarkempaa tietoa ruuhkista, kuten vaikkapa kertovat ruuhkaisimman päivän, työmatkalaisten aikaviiveet vuositasolla sekä ruuhkatasot pää- ja sivuteillä.

Lisätietoja Internetissä
www.tomtom.com/congestionindex
http://bit.ly/12ffpQC (painokelpoinen kuva)

Lisätietoja
Visionist / Jiri Koivuniemi, puh: 040-837 8097, jiri@visionist.fi

TomTom
Vuonna 1991 perustettu TomTom on maailman johtava autoissa käytettävien navigointi- ja paikannustuotteiden valmistaja. Pääkonttoriaan Amsterdamissa pitävän TomTomin palveluksessa on yhteensä 3500 työntekijää 40 eri maassa.

TomTomin tuotteisiin kuuluvat kannettavat navigaattorit, ajoneuvojen kojelautoihin asennettavat infolaitteet, ajokaluston hallintaratkaisut, kartat ja reaaliaikaiset palvelut, kuten palkittu TomTom HD Traffic -ratkaisu. TomTom on pörssilistattu AEXissa (TOM2).

Lisätietoja TomTomista ja TomTomin tuotteista löydät yhtiön verkkosivustolta osoitteesta www.tomtom.com.

Maailman edistyksellisin reittiensuunnitteluväline ja reaaliaikaiset liikennetiedot löydät osoitteesta www.tomtom.com/livetraffic.