Suomalaiset kiinteistö- ja rakennusalan erityisosaajat ovat palanneet Lähi-itään. Suomalaiset olivat merkittävässä roolissa rakentamassa Lähi-idän infrastruktuuria 1960- ja 1970-luvuilla. Nyt helsinkiläinen kiinteistöalaan (PropTech) erikoistunut ohjelmistoyritys IWA Oy on mukana digitalisoimassa Lähi-idän kiinteistömarkkinoita.

Rakentaminen oli muutamia vuosikymmeniä sitten kansainvälisintä liiketoimintaa koko Suomessa. Lähi-itään oli erityisen paljon projektivientiä. Alikehittynyt infrastruktuuri ja öljymiljoonat takasivat suomalaisille rakennusalan yrityksille paljon töitä. Alueelle rakennettiin suomalaisvoimin muun muassa julkishallinnon rakennuksia.

Suomalaiset tunnettiin aikanaan myös nimellä ’paskasuomalaiset’. Tämä johtui suomalaisten kiinteistöalan ammattilaisten tekemistä vesihuoltotöistä, joita paikalliset eivät tehtäväkseen huolineet. Tällä kertaa Lähi-idän rakennusbuumissa suomalaisten sormet ovat pelissä vankan kiinteistö- ja rakennusalan teknologiaosaamisensa ansiosta siisteissä sisätöissä.

“Rakennussuunnittelu on jo pitkään tukeutunut tietotekniikkaan, mutta vasta viime aikoina kiinteistö- ja rakennusala on ryhtynyt laajemmin hyödyntämään digitalisaation mahdollisuuksia. Esimerkiksi rakennusalalla työn tuottavuus ei ole kehittynyt viime vuosikymmeninä juuri lainkaan”, kommentoi IWA:n CEO Rami Korhonen. “Nyt kuitenkin mobiiliteknologiat, paikkatietojärjestelmät ja esineiden internet ovat tuomassa kauan kaivattua tuottavuutta lisää. Samoin uusia mahdollisuuksia löytyy niin kiinteistöjen hallinnoinnista kuin myös kokonaan uusista kuluttajille suunnatuista palveluista”, hän jatkaa.

IWA on vuosia toteuttanut ohjelmistokehityshankkeita kiinteistö- ja rakennusalojen asiakkaille Suomessa. Nyt IWA:n vahva toimialaosaaminen on huomattu myös Lähi-idässä. Useiden onnistuneiden projektivientihankkeiden myötä IWA on perustanut toimipisteen Arabiemiirikuntiin tukeakseen kasvavaa Lähi-idän liiketoimintaansa.

Dubaissa IWA on saanut asiakkaakseen muun muassa maailman korkeimmasta rakennuksesta tunnetun Emaar-kiinteistösijoitusyhtiön perustaman startup-yrityksen PropFolion. Yritykselle toteutetussa verkkopalvelussa yhdistyvät IWA:n kaksi ydinosaamisaluetta: kiinteistö- ja finanssiteknologia. PropFolio tuo kiinteistösijoittamisen tavallisten yksityissijoittajien ulottuville. IWA:n rooli oli luoda palvelulle teknologinen selkäranka ja tukitoimintoihin tarvittavat työkalut.

IWA:n toinen merkittävä uusi projektivientikohde on Saudi-Arabia, jossa yritys on aloittanut monivuotisen kehityshankkeen suuren valtiollisen toimijan kanssa. Saudi-Arabian asuntokannan ja -markkinoiden nopea uudistaminen on yksi maan hallinnon tärkeimmistä painopisteistä tällä hetkellä. Tuhansien asuntojen rahoittaminen, rakennuttaminen, myyminen ja valtion tarjoamien asuntotukien kohdentaminen edellyttävät maalta nopeaa digiloikkaa.

“Olemme huomanneet, että suomalaista kiinteistö- ja rakennusalan teknologiaosaamista arvostetaan maailmalla. PropTech-ala on ollut meille jo vuosia tärkeä asiakassegmentti. Uskomme, että jatkossa se tuo meille merkittävää kasvua myös ulkomailla”, kommentoi Rami Korhonen. “Jatkamme ylpeänä 1960- ja 1970-lukujen suomalaisten rakentajasankarien viitoittamalla tiellä”, hän lisää.

Lisätietoja
www.iwa.fi
http://bit.ly/IWA-kuvia (kuvia)

IWA
IWA auttaa asiakkaitaan digitalisaation tuomien mahdollisuuksien hyödyntämisessä. IWA työskentelee pääasiassa kiinteistö- ja rakennusalan, puhtaan teknologian sekä finanssialan johtavien yritysten, julkishallinnon organisaatioiden ja startupien kanssa. Suunnittelemme, toteutamme ja ylläpidämme mobiilisovelluksia ja web-palveluita yli 40 asiantuntijan voimin Suomessa, Thaimaassa ja Arabiemiirikunnissa.