Boston Group tuo myyntiin monipuoliseen kartoitus- ja maatalouskäyttöön suunnatun kuvauskopterin, jonka tehokkaalla kaksoiskameralla voidaan analysoida viljelymaiden laatua kustannustehokkaasti.

Vaikka maanviljelyn perusteet ovat säilyneet samoina vuosituhansia, uudet teknologiset innovaatiot ja kehittyneet työkalut ovat mahdollistaneet entistäkin paremman tavan viljellä maata. Esimerkiksi täsmäviljelyä voidaan tehdä entistäkin paremmin analysoimalla viljelymaata ilmasta käsin.

DJI Mavic 3 Multispectral tai tuttavallisemmin DJI Mavic 3M on erikoisvarusteltu kuvauskopteri, jonka kuluttajaversio on kuvaus- ja lennätysominaisuuksiensa ansiosta nauttinut suurta suosiota niin sisällöntuottajien ja kuvausammattilaisten kuin harrastelijoidenkin parissa. Vain 951 grammaa painava DJI Mavic 3M on varustettu kaksitoimisella erikoiskameralla, jolla viljelyaluetta voidaan analysoida tavallisen kuvauksen lisäksi multispektrikuvauksella.

Kopterin nelilinssinen multispektrikamera kykenee kuvaamaan värejä, joita ihmissilmä ei havaitse. Kamera kykenee viiden megapikselin kuvaustarkkuuteen vihreän, punaisen ja lähipunaisen (NIR) aallonpituuksilla. Kopterissa on myös 20 megapikselin laajakuvakamera 4/3 tuuman CMOS-kennolla normaaliin kuvaamiseen. Mekaaninen suljin ehkäisee liikkeen aiheuttamaa epäterävyyttä ja tukee nopeaa 0,7 sekunnin intervallikuvausta. Näitä kahta kameraa yhdistämällä kopterikuvauksella voidaan saada arvokasta tietoa maaperän ja kasvien tilasta.

Kopteriin saa lisävarusteena myös RTK-paikannusmoduulin, jonka avulla voidaan mitata ympäristöä senttimetritason tarkkuudella. Tiedot ohjaimen ja kopterin välillä synkronisoituvat mikrosekunnin tarkkuudella, joten mittatulokset ovat luotettavan tarkkoja myös liikkeessä. Jopa 43 minuutin lentoajan ansiosta kopteri voi kartoittaa jopa kahden neliökilometrin alueen yhdellä lennolla.

Kuvauskopterin ja ohjaimen välinen langaton O3-yhteys mahdollistaa useiden lähetys- ja vastaanottosignaalien ansiosta jopa 15 kilometrin kantaman. Lisäksi kopterissa on monisuuntainen esteidentunnistusjärjestelmä, jonka ansiosta lennätys on turvallista kaikenlaisissa maastoissa.

Monipuolisten kumppanuuksien ansiosta DJI Mavic 3M voidaan integroida useisiin erilaisiin ekosysteemeihin. Se mahdollistaa monipuolisen käytön maatalousohjelmistojen kanssa. Näin kerätyn tiedon sekä valokuvien ja videomateriaalin jakaminen eri alustoille onnistuu helposti ilman erillisiä sovelluksia. Kopteri tukee MSDK5-ohjelmistorajapintaa, jonka avulla kopterille voidaan helposti kehittää ainutlaatuisia hallintasovelluksia erikoistarpeiden mukaan.

DJI Mavic 3M -kuvauskopteri on äärimmäisen hyödyllinen apuväline monenlaisissa kuvaus- ja kartoitustilanteissa. Kopterilla voidaan esimerkiksi tehdä ilmatiedustelua metsä- ja puutarha-alueilla nopeasti ja kustannustehokkaasti. DJI SmartFarm -ohjelmisto tuottaa NDVI-karttakuvaa, jota voidaan hyödyntää viljelyalueiden tiedonkeruussa. Automaattisen peltotutkailun avulla voidaan suorittaa älykkäitä alueanalyysejä, jolloin yksittäinen käyttäjä voi valvoa jopa 70 hehtaarin kokoista aluetta.

Maatalouden lisäksi kuvauskopteria voidaan hyödyntää ympäristön tarkkailussa myös vesistöillä ja asutusalueilla. Kopterilla voidaan esimerkiksi tehdä tiedustelulentoja vesistöjen rehevöitymisen arvioimisessa sekä tutkia metsäalueiden ja aukeiden maastojen tuholaistilannetta. Myös asutettuja alueita on helppo tutkia ja analysoida monipuolisten kameratoimintojen avulla. Lentävää kuvauskalustoa käytetäänkin paljon esimerkiksi yliopiston tutkimuskäytössä sekä eri yritysten tarpeisiin ympäristön tilaa ja kuntoa arvioitaessa.

Hinta ja saatavuus
DJI Mavic 3 Multispectral on saatavana välittömästi 4 995 euron kuluttajahintaan. Hinta sisältää 24 prosentin arvonlisäveron.

Lisätietoja
https://ag.dji.com/mavic-3-m
www.boston.fi
https://youtu.be/4f8NiLApHLk (esittelyvideo)
https://1drv.ms/u/s!Avh8gGYzxU_viNYcUwQriWj6Q3h67g?e=37DFJ8 (kuvia)

DJI
Kiinan Piilaaksoksi kutsutussa Shenzenissä pääkonttoriaan pitävä DJI on maailman johtava luovan kamerateknologian valmistaja. Se tunnetaan ennen kaikkea suosituista Mavic- ja Phantom-kuvauskoptereistaan sekä useista laadukkaista kuvanvakaustuotteistaan. DJI on noussut kymmenessä vuodessa yli 3 000 työntekijän maailmanlaajuiseksi valmistajaksi. Lisätietoja osoitteessa www.dji.com.

Boston Distribution
Boston Distribution on yksi suurimmista Pohjoismaissa toimivista tietotekniikan ja kulutuselektroniikan jakelijoista. Boston etsii aktiivisesti uusia innovatiivisia tuotteita jälleenmyyntiin pohjoismaisille markkinoille. Bostonin liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa vuodessa ja se toimii Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Boston on perustettu jo vuonna 1990, ollen näin yksi vanhimmista it-alan maahantuojista. Suomen tytäryhtiö perustettiin syksyllä 2015. Lisätietoja osoitteessa www.boston.fi.