Jos tietokoneen emolevyn äänet alkavat sammua tai rahista, voi olla edessä erillisen äänikortin hakeminen. Sitä harkitaan myös, kun tietokone on uusien stereoiden vieressä ja halutaan elokuvien sekä pelien tilaäänet esiin.

sbxfi

Edessäni oli vaihto, kun emolevyn äänipiirit lakkoilivat. Ne tulivat tunnistettavaksi ajoittain bios-päivityksestä huolimatta. Koska emolevyllä oli useita pci-e x16 -grafiikkapaikkoja, hankin yhden täytteeksi Creativen Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1tyn, jossa on tilaääniliitäntöjen lisäksi digitaalinen sisään- ja ulostulo. Pci-e-liitännällä varustettu ja mustaan koteloon kääritty äänikortti sopi vapaalle grafiikkapaikalle ilman ongelmia, ja tunnistui 32-bittisen Windows 7:n tuotantoversiossa heti.

Pientä lisävaivaa aiheutti asennuksen monimutkainen todentaminen. Asennuslevy sisältää numerokoodin, joka täytyy näppäillä ennen kuin asennus on valmis. Lopuksi tuote vielä autentikoidaan internetin välityksellä.

Vaihdoin sen jälkeen asennuslevyn ajurit uudempaan, heinäkuun lopussa julkaistuun päivitykseen, joka tukee myös Windows 7:ää. Sen ansioista sain muun muassa äänikortin ohjelmallisen Dolby Digital Live -tuen toimimaan kunnolla. Myös muut ominaisuudet pelittivät uudella käyttöjärjestelmällä.

Paljon Vistan kaltainen Windows 7 löytää pelkällä optisella kaapelilla stereoihin yhdistetystä Titanium Fatal1tystä kaksi toistolaitetta, jota ovat Speakers: Creative SP X-fi ja SPDIF Out: Creative SP X-fi.

Pursuaa ominaisuuksia

Creativen pci express -piirisarjalle viritetty äänikortti pursuaa erilaisia toimintoja, sillä hintakin on runsaat 120 euroa. Parasta sille on äänten määrittely kolmeen käyttötarkoitukseen, jotka ovat pelit, viihde ja mediatuotanto, ja niitä voidaan vaihtaa asennuksen jälkeen.

Siten korttia voidaan hyödyntää useissa tietojenkäsittelytilanteissa. Youtuben, musiikin ja elokuvien katseluun on oma asetuksensa, pelien pelaamiselle omansa, ja videotuotantokin saa sille sovitetun ääniprofiilin.

Tuotteen ydintekniikkoja ovat reaaliaikainen Dolby Digital -enkoodaus digitaaliliitännän kautta sekä rautatuki EAX 5.0- ja OpenAL-peleihin. Korttiin sisältyy myös 64 megatavua x-ram-muistia elokuvamaisiin peliääniin. X-Fi CMSS-3D -tekniikalla kohennetaan monikanavaääniä kuulokkeille verkkopeleihin ja yöllisiin pelisessioihin.

Nämä tekniikat pannaan päälle tai lopetetaan Creativen ohjelmallisella konsolilla. THX-työkalulla voi testata tilaäänien toimintaa ja muun muassa muuttaa kaiuttimien etäisyyksiä.

Windows 7 toimii ilman ongelmia X-Fi Titanium Fatal1tyn kanssa. Pelien äänet olivat loistavia, ja Media Centerin tuoma musiikki luo kuuntelutilaan Dolby Digital -kohennuksella studiomaisen tunnelman. Tietokoneen dvd-asemaan laitettuihin elokuviin saadaan tilaäänet Dolbyn tai dts-standardin kautta.

Keskustelua internetissä

Internetissä käydään paljon keskustelua, että onko äänikortti tarpeellinen jo olemassa olevien emolevyjen äänipiirien vuoksi. Monet korostavat sitä, että uusimmat emolevyt sisältävät jo digitaalisen liitännän ja portit useammalle kuin kahdelle kaiuttimelle. Sellaisia ei kuitenkaan ole kaikilla.

Hyvälaatuinen äänikortti toteuttaa reaaliajassa tilaäänikoodatun musiikin ja entistä monipuolisemmat tehosteet pc-käyttäjälle, joilla saadaan eroa parhaimpiinkin emolevyratkaisuihin. Äänikortti on selkeä ratkaisu erityisesti silloin kun halutaan paras äänimaailma pc:n kautta.

Parhaimmillaan äänikortti tarvitsee tietokoneen vierelle tilaääniä tuottavan viritinvahvistimen ja joko viisi tai seitsemän kaiutinta sekä subwooferin eli alataajuuskaiuttimen.

Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty toimii Windows-käyttöjärjestelmissä XP:stä ylöspäin aina Vistaan ja Windows 7:ään. Laitteistossa minimivaatimuksena on 1,6 gigahertsin Intel Pentium 4 tai AMD Athlon, 256 megatavua käyttömuistia, 600 megatavua kiintolevytilaa, ja internet-yhteys tuotteen autentikointiin. Kortin ostaja voi myös ladata Cyberlink PowerDVD -ohjelman.

Sound Blaster -äänikortteja jakelee Pan Vision Finland ja GNT.

– – –

Tämän artikkelin vieraileva kirjoittaja on toimittaja Kalevi Nikulainen, joka on vuosien aikana tutustunut syvällisesti tietotekniikkaan ja tehnyt artikkeleita sekä Sanomien että Talentumin lehtiin ja internet-palveluihin. Nikulainen on kirjoittanut Tietoviikkoon, MikroPC:hen, MikroBittiin, Tietokonelehteen, IT-Kanavaan, IT-Viikkoon ja Digitodayhin, jonka syntyvaiheisiin hän myös osallistui. Nikulainen on tavannut it-maailman huippunimiä. Hän on haastatellut muun muassa Dellin Michael Delliä, Microsoftin Bill Gatesia, Intelin Craig Barrettia ja Ciscon John Chambersia.