Kiinalainen elektroniikkajätti Xiaomi tunnetaan älypuhelintensa lisäksi myös valtavasta valikoimasta älykodin laitteita, joilla voi automatisoida koko kodin edullisesti ja helposti.

Monille älykoti on edelleen melko vieras käsite. Siihen liittyy usein humoristisiakin piirteitä, kuten vaikkapa kotia hoitavia ihmisrobotteja. Vaikka ani harvassa kodissa ihmisrobotit ovat arkea, niin robotiikka ja muu älykkyys voi monissa älykodeissa olla jo varsin pitkällä. Esimerkiksi robottipölynimuri seikkailee jo monissa kodeissa, ja liikkeestä syttyvät sekä monipuolisesti säädettävät led-valot ovat monille tuttuja älylaitteita.

Useimmiten älykodilla tarkoitetaan kotia, jossa on käytössä laitteita, joilla voi tehdä muutakin kuin vain kytkeä ne itse päälle tai pois päältä ja joita voi määritellä tekemään asioita automaattisesti. Älykodin asukkaiden tarpeet ja heitä auttavien laitteiden toiminnot voivat olla moninaisia. Tavoitteena on kuitenkin arkisten asioiden ja askareiden helpottaminen automatisoimalla ne nykytekniikan avulla.

Tällaista automaatiota varten tarvitaan lähiverkkoon liitettävä älykotikeskitin. Se on suoraan seinäpistokkeeseen liitettävä pienikokoinen laite, jota hallitaan puhelinsovelluksella. Se jakaa keskitetysti käskyt eri älykodin laitteille, kuten antureille, valaisimille, kameroille, pistokkeille, ilmanpuhdistimille, robottipölynimureille ja monille muille älykotilaitteille.

Kodin turvallisuus on usein etenkin monen omakotitalossa asuvan mielessä. Kotipihalla liikkuvat vieraat ihmiset, lähiluonnon eläimet ja joskus tututkin ihmiset on hyvä havaita ajoissa. Älykotikeskitin sopii myös turvalaitteiston hallintaan. Liikkeentunnistimet, ikkuna- ja ovianturit, tärinäanturit, valvontakamerat ja älyvalaisimet ovat kaikki ohjattavissa keskittimen ja sen hallintasovelluksen avulla. Näillä saadaan aikaan koko kodin kattava turvajärjestelmä, joka hälyttää tai tekee muita automaattisia toimia havaitessaan poikkeuksellista liikettä.

Kodin olosuhteiden seuranta on myös mahdollista jättää älykotilaitteiden huoleksi. Esimerkiksi lämpötilan, ilmankosteuden ja ilmanpaineen muutokset sekä vesivuotojen havaitseminen voivat kaikki olla hyödyllisiä kodin automatisoinnin ja turvallisuuden lisäämiseksi. Lämpöanturi voi esimerkiksi käynnistää tuulettimen automaattisesti, kun lämpötila kohoaa yli 20 asteen. Ilmankostutin voi puolestaan kytkeytyä päälle, kun ilmankosteusanturin raja-arvo alittuu. Lattiatasossa oleva vesianturi varoittaa vesivuodoista ja ehkäisee vesivahinkoja.

Älyvalaistus tuo kotiin valon lisäksi tunnelmaa. Valoja ja antureita yhdistämällä voi saada paljon aikaan kodin viihtyvyyden parantamiseksi. Valon väriä ja kirkkautta voi led-lampuilla muuttaa helposti. Lisäksi valaistusta voi automatisoida esimerkiksi liikkeen, kellonajan ja ympäristön valomäärän mukaan. Perinteiset hehkulamput on helppo vaihtaa samalla kannalla varustettuihin älylamppuihin. Monipuolisempaa valaistusta tarjoavat lisäksi älykkäät led-valonauhat, kattovalaisimet ja pöytälamput.

Automaation lisäksi monet käyttäjät kaipaavat yhä myös fyysisiä kytkimiä. Älykodin kytkimet voivat olla kuitenkin selvästi perinteisiä kytkimiä monipuolisempia. Ensinnäkin langattomuus ja akkukäyttöisyys mahdollistavat kytkinten sijoittelun vapaasti lähes minne tahansa. Lisäksi älykytkimien taakse voi määritellä useita eri toimintoja riippuen esimerkiksi montako kertaa kytkintä painaa. Yhdellä napautuksella voi sytyttää vaikkapa olohuoneen valaistuksen ja kahdella napautuksella käynnistää tuulettimen. Pitkällä painalluksella voi kytkeä päälle kodin turvalaitteet tai vaikkapa sammuttaa kaikki kodin valot.

Xiaomi Mi Smart Sensor Set -älykotipaketti
Xiaomi Mi Smart Sensor Set -älykotipaketissa on älykotikeskittimen lisäksi kaksi liikkeentunnistinta, kaksi ikkuna- ja ovianturia sekä yksi langaton toimintakytkin. Näitä yhdistelemällä älykotiin saa paljon turvaa ja automaatiota monenlaisten älylaitteiden hallintaan. Langattomaan Wi-Fi-verkkoon liitettävä Mi Control Hub -älykotikeskitin toimii kokonaisuuden aivoina, hälytysjärjestelmänä ja yövalona. Siihen voidaan liittää enintään 32 langatonta Zigbee- tai Wi-Fi-älylaitetta, -anturia ja -kytkintä, jotka ovat yhteensopivia Mi Home -puhelinsovelluksen kanssa.

Xiaomin omaan älykodin hallintalaitevalikoimaan kuuluu Mi Motion Sensor -liikkeentunnistin, Mi Window and Door Sensor -ikkuna- ja ovianturi, Mi Wireless Switch -toimintakytkin, Mi Smart Plug -älypistorasia, Mi Bedside Lamp 2 -pöytävalaisin, Mi LED Desk Lamp 1S -pöytävalaisin, Mi LED Ceiling Light -kattovalaisin ja Mi Led Smart Bulb Color -älylamppu. Näiden lisäksi älykotiverkkoon voi liittää muun muassa Mi- ja Roborock-robottipölynimureita, Mi-ilmanpuhdistimia, Mi-ilmankostuttimen ja Mi-tuulettimen. Älykotilaitteiden ei tarvitse olla pelkästään Xiaomin Mi-tuotteita, vaan älykotiverkkoon voi liittää esimerkiksi Xiaomi-ekosysteemiin kuuluvien Aqaran, Yeelightin ja Imilabin älykotilaitteita, led-valaisimia ja valvontakameroita.

Xiaomi-älykotia voi hallita monin eri tavoin, mutta yksinkertaisin tapa on Mi Home -puhelinsovellus. Jokaisen älykotilaitteen käyttöönotto tapahtuu parilla sormennäpäytyksellä tai kuvaamalla yksinkertainen QR-koodi Mi Home -sovelluksessa. Xiaomi-älykotia voi myös puheohjata englanniksi Google Assistant- tai Amazon Alexa -virtuaaliavustajien avulla. Tällöin kätevät puhekomennot, kuten “Hey Google! Turn on lights!”, tuovat lisämukavuutta älykodin hallintaan.

Hinta ja saatavuus
Xiaomi Mi Smart Sensor Set -älykotipaketti on saatavana 99 euron kuluttajahintaan. Muut älykodin hallintalaitteet, led-valaisimet ja valvontakamerat vaihtelevat 16,90 ja 129 euron välillä. Hinnat sisältävät 24 prosentin arvonlisäveron.

Lisätietoja
https://www.mistore.fi/smart-home-lifestyle/hubit-sensorit/
https://www.mistore.fi/smart-home-lifestyle/valaistus/
https://youtu.be/ADCPxT__ng4 (esittelyvideo 1)
https://youtu.be/OAlhfvud9ts (esittelyvideo 2)
https://youtu.be/AnG9RXMhV38 (esittelyvideo 3)
https://1drv.ms/u/s!Avh8gGYzxU_vhNAaOcFpykAGspd6KA?e=Iva62D (kuvia)

Xiaomi
Kiinalainen elektroniikkajätti Xiaomi on perustettu vuonna 2010. Se on kasvanut älypuhelinten ja muiden teknologiatuotteiden kärkivalmistajaksi MiOT-ekosysteeminsa avulla. Siihen kuuluu kymmenittäin oman alansa johtavia kumppaniyrityksiä ja tuotemerkkejä, jotka voivat hyödyntää Xiaomin teknologista asiantuntemusta ja myyntikanavia. Kattavan tuotevalikoiman suosituimpa tuotteita ovat älypuhelimet, älykellot ja aktiivisuusrannekkeet, monenlaiset älykotituotteet, robotti-imurit, sähköpotkulaudat, audio- ja videotuotteet, valaisimet, kamerat ja hyvinvointituotteet.

East & West Distribution Oy
East & West Distribution Oy on suomalainen teknologiatuotteiden maahantuontiin ja tukkumyyntiin keskittyvä yritys. Se toimii Xiaomin ja sen MiOT-ekosysteemiyritysten virallisena agenttina, tukkurina ja Mistore.fi-kauppapaikan ylläpitäjänä. Lisätietoja osoitteessa www.mistore.fi.