Virtuaalilasit (tai VR-lasit) ovat tulossa massamarkkinoille nopeammin ja leveämmällä rintamalla kuin useimmat kuvittelevat.
Vaikka monien mielestä virtuaalilasit ovat vasta tulevaisuutta, itse uskon niiden yllättävän nopeaan tulemiseen, koska virtuaalimaailmoihin alkaa päästä käsiksi puoli-ilmaiseksi ja sisältöä tulee koko ajan lisää. Sisällöntuottajiksi on viime aikoina ilmaantunut esimerkiksi sellaisia nimiä kuin Aurinkomatkat, DNA, New York Times ja Sundance Film Festival. Sekin kertoo, että aika alkaa olla kypsä virtuaalilasien massamarkkinoille.
Virtuaalilasien valmistajista median lempilapsi on pitkään ollut Oculus. Se on sikäli erikoista, että Oculuksen Rift-lasit eivät ole vielä edes saatavilla. Sen sijaan monet muut virtuaalilasit – etenkin älypuhelinmarkkinoille – ovat tulleet myyntiin kuin varkain. Tästä on erityisesti kiittäminen Google Cardboard -virtuaalialustaa. Se on mullistamassa virtuaalitodellisuuden halpuudellaan ja on yllättänyt käyttökelpoisuudellaan monet skeptikot – myös allekirjoittaneen!
Oculus Rift ja monet omilla näytöillä varustetut kilpailijat (kuten PlayStation VR) ovat laadultaan huomattavasti älypuhelinten virtuaalilaseja laadukkaampia. Tämä johtuu juurikin lasien omista näytöistä, laadukkaammasta rakenteesta sekä laseja ohjaavien tietokoneiden ja pelikonsolien tehokkuudesta. Älypuhelimiin pohjautuvalla virtuaalitodellisuudella on kuitenkin yksi iso etu ja se on hinta (toinen on saatavuus). Monilla on joka tapauksessa käytössään riittävän tehokas älypuhelin ja hieman laadukkaampia muovisia Google Cardboard -virtuaalilaseja on saatavissa vain muutamalla kympillä. Nimensä mukaiset Googlen pahviset virtuaalilasit ovat puolestaan saatavilla jopa alle kymmenellä eurolla tai joissain tilanteissa jopa ilmaiseksi.
Virtuaalilaseja testaamattomille tiedoksi, että niillä ei ole juurikaan tekemistä 3D-laseiksi kutsuttujen turhakkeiden kanssa. Toki virtuaalilaseilla katsottavassa materiaalissa voi olla ja usein onkin 3D-efektejä, mutta virtuaalilasien katselukokemus on huomattavasti syvempi kuin mihin on totuttu esimerkiksi leffateatterien 3D-elokuvissa. Virtuaalilasien kanssa voi kokea 360 asteen katselukokemuksen, jolloin voi todellakin tuntea olevansa tapahtumien keskipisteessä. Lisäksi useissa virtuaalisisällöissä sinä itse päätät, mihin suuntaan katselet eli voit katsoa yhtä hyvin eteenpäin kuin selkäsi taakse tai vaikka taivaalle. Tähän onkin hyvä antaa kokemattomille pieni käytännön vinkki: tavallinen pyörivä toimistotuoli on ehkä paras saatavilla oleva ”lisätarvike” virtuaalilaseille, koska sen avulla voi pyöriä vaivatta ympäri. Tai ei sittenkään – kuulokkeet ovat kyllä vieläkin tärkeämpi lisätarvike, sillä ilman hyviä ääniä mikään ei tunnu miltään.
Kuten useimmat viihdelaitteet, myös virtuaalilasit ovat juuri niin hyvät tai huonot kuin niillä koettu sisältö on. Vaikka käytössäsi olisi parhaat mahdolliset lasit ja laitteet, sisältö ratkaisee. Huonosti toimiva peli tai huonosti kuvattu video on edelleen surkea kokemus – ja huonoa materiaalia riittää. Moni virtuaalisisältö on yhä demoasteella ja monet videot tai pelit ovat erittäin lyhyitä. Näistä alkukankeuksista ei kuitenkaan kannata olla murheissaan, sillä laadukastakin sisältöä löytyy ja sitä tulee joka päivä lisää.
Muutamat suomalaisfirmatkin ovat lähteneet kehittämään virtuaalisisältöjä. Moni suomalainen pelinkehittäjä on ainakin tutkimassa mahdollisuuksia lisätä peleihinsä tuen virtuaalilaseille. Suomalaisista tekijöistä ehkä eniten on esillä ollut Mindfield Gamesin vr-peli P.O.L.L.E.N.
Virtuaalilaseihin voi ihastua vain niitä kokeilemalla. Kannattaa siis unohtaa ennakkoluulot ja käydä kokeilemassa niitä jossakin. Jos olet yhtään kiinnostunut uusista visuaalisista asioista, ihastut virtuaalimaailmojen maisemiin noin 30 sekunnissa!
Viestintätoimisto Visionist on perustanut Facebook-sivun ja Twitter-tilin nimeltään ”VR-lasit”. Tulemme seuraamaan virtuaalilasien ja niihin liittyvien sisältöjen kehitystä ahkerasti. Julkaisemme havaintojamme ja tuomme esiin eri laite- ja sisältövaihtoehtoja. Tästä se lähtee – hyppää mukanamme virtuaalitodellisuuteen!
Lisätietoja
www.facebook.com/vrlasit
www.twitter.com/vrlasit