Tämä kirjoitus ei varsinaisesti liity mihinkään päämiehiimme eikä varsinaisesti edes työhömme. Haluan kuitenkin nostaa asian esiin huolestuneena isänä ja pelaajana, joka on seurannut videopelialaa jo 40 vuoden ajan.
Kun itse aloitin pelaamisen teininä 80-luvulla, nettiä ei ollut eikä siksi etänä tapahtuvasta kiusaamisesta ollut tietoakaan. Kiusaamista oli silti ja myös peleihin liittyvää kiusaamista. Muistan vieläkin, miten itseäni vanhemmat pojat eivät päästäneet mukaan samalla näytöllä jaettuun moninpeliin, koska olin kuulemma heitä huonompi pelaaja. Muistan myös, miten The Way of the Exploding Fist -pelin aikana en uskaltanut voittaa tiettyä pelaajaa, joka uhkaili ottaa karateotteet käyttöön oikeassa elämässä, jos hän häviää pelissä.
Kasariajoista on menty monessa mielessä paljon eteenpäin, mutta ikävä kyllä kiusaaminen monissa muodoissaan jatkuu. Viime viikolla Iltalehden toimittaja Jani Ahosola otti yhteyttä minuun ja kertoi 14-vuotiaan pelaajan tarinan. Viime perjantaina tämä tarina tuli ulos kaikkien luettavaksi: https://www.iltalehti.fi/pelitjaesports/a/77a84b81-bca4-443e-81da-f2ec5683dc45. Mielestäni tämä juttu on hyvä esimerkki pelaamiseen ja nettikäyttäytymiseen liittyvistä huonoista ja hienoista puolista. Kiitos Jani upeasta jutusta ja kiitos TheGrindMachine suoraselkäisestä toiminnasta!
Kysyin nettipelejä päivittäin pelaavalta 15-vuotiaalta pojaltani, että onko tämä hänestä normaalia. Hän vastasi kyllä ja kertoi, että juuri samana päivänä joku nelikymppinen tyyppi oli haukkunut kaikki heidän peliinsä osallistuneet kovin sanoin, koska tämän oma peli ei sujunut halutulla tavalla. Pelaajat vaikuttavat voimakkaasti toisiinsa ja jos pelisessiosta jää paha mieli, se heijastuu muuhunkin elämään. Itse näen ja koen tämän kotona lähes joka päivä.
Tänään on Maailman reilun peli päivä (World’s Fair Play Day). Tämä alun perin urheilun puolelta alkanut päivä on hiljalleen siirtymässä myös pelimaailmaan ja hyvä niin. Pelimaailmoissa ja yleensä netissä kiusaamisesta on tullut yhä isompi ongelma ja sille pitää tehdä jotakin! Joidenkin tutkimusten mukaan 75 prosenttia pelaajista on kokenut häirintää tai kiusaamista nettipelaamisen aikana.
Itselläni ei tilanteen korjaamiseksi vielä vastauksia ole, mutta lupaan tutustua tähän asiaan entistä tarkemmin ja olen mielelläni apuna kaikissa korjausliikkeissä. Jos sinulla on hyviä ideoita, kerro niistä minulle ja muille, jotta pääsemme asiassa eteenpäin.
”Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri” vaikuttaa erinomaiselta hankkeelta, johon kannattaa tutustua: https://nuorten.hel.fi/tekemista-ja-paikkoja/harrastuksia/pelaaminen/non-toxic/
Lopuksi vielä lyhyt työosuus: Jatkamme jälleen viestintäyhteistyötä Ubisoftin kanssa pienen kesätauon jälkeen. Ubisoft on tänään aloittanut uuden Fair Play -ohjelman ymmärtääkseen paremmin peleissä tapahtuvaa häiritsevää käyttäytymistä, miten käsitellä sitä ja miten he voivat vaikuttaa pelaajien kokemuksiin. Ohjelmasta on julkaistu video ja lisätietoa osoitteissa https://youtu.be/NCcH8kA0cjk ja https://ubisoftconnect.com/fi-FI/fairplay-program/.