Suomalainen digitaalisia musiikkipalveluita tarjoava Musicinfo on kehittänyt ilmaisen China Search -työkalun. Sen avulla artistit, musiikintekijät ja levy-yhtiöt voivat helposti tarkistaa onko heidän musiikkinsa saatavana Kiinan suurimmissa suoratoistopalveluissa.
Kiinalaisilla QQ Music- ja Netease 163 -suoratoistopalveluilla on satoja miljoonia käyttäjiä. Lisäksi Kiinan digitaalinen musiikkimarkkina kasvaa tällä hetkellä noin 20 prosentin vuosivauhdilla. Kiinalaiset suoratoistopalvelut tarjoavat paljon musiikkia, josta sen tekijänoikeuksien haltijoilla ei ole tietoa. Tiedonsaantia vaikeuttaa se, että monet suoratoistopalvelut toimivat Kiinassa kiinaksi ja länsimaisten verkkoyhteyksien saavuttamattomissa. Usein käy myös niin, että tieto musiikin jakajan solmimista jakelusopimuksista ei saavuta musiikintekijää.
Piratismia ei pidetä todennäköisenä syynä siihen, että musiikintekijät eivät saa tekijänoikeuspalkkioitaan Kiinan markkinoilla, sillä kansainvälisen äänitetuottajajärjestö IFPI:n mukaan 96 prosenttia kiinalaisista kuuntelee musiikkinsa laillisesti. Vastaavasti muualla maailmassa vain 62 prosenttia kuuntelee musiikkia laillisesti.
Tieto on valttia Kiinan musiikkimarkkinoilla
Musiikin kuuntelu suoratoistopalveluista on nykyään hyvin yleistä. Siksi musiikintekijöiden ja -kustantajien onkin hyvä tietää, missä kiinalaisissa palveluissa heidän musiikkinsa on kuunneltavissa. Kun otetaan huomioon Kiinan digitaalisen musiikkimarkkinan kasvuvauhti ja laillisen kuuntelun määrä, musiikintekijöiden on tärkeä pitää huolta musiikkinsa taloudellisista oikeuksista.
”Haluamme artistien tietävän missä heidän musiikkinsa on tarjolla, jotta he saisivat täyden korvauksen saamistaan kuunteluista”, toteaa Musicinfon toimitusjohtaja Kari Halttunen.
Kun musiikin tekijänoikeuksien haltijat ovat tarkistaneet musiikkinsa saatavuuden Kiinassa, he voivat ottaa yhteyttä Musicinfoon saadakseen lisätietoa musiikin jakelusta ja tekijänoikeuksista Kiinassa. Musicinfo selvittää sopimuksen mukaisesti asiakkaalle musiikin julkaisijan, ja räätälöi suunnitelman jatkotoimenpiteistä. Näitä voivat olla esimerkiksi musiikin jakelu kiinalaisiin musiikkipalveluihin ja promootio paikallisessa sosiaalisessa mediassa.
Lisätietoja
https://finder.musicinfo.io/
http://bit.ly/2UGvDUF (kuvia)
https://youtu.be/0sjlhOchtRs (video)
Music.Info Finland Oy, toimitusjohtaja Kari Halttunen, 050 340 9911, kari.halttunen@musicinfo.io
Musicinfo
Music.Info Finland Oy on vuonna 2012 perustettu digitaalisia musiikkipalveluita tarjoava suomalainen yritys. Musicinfon palveluita käyttävät itsenäiset artistit ja levy-yhtiöt yli 40 maasta. Lisätietoja osoitteessa https://musicinfo.io/.