Aurora Group on muuttunut sadassa vuodessa moottoripyörä- ja sytytystulppakaupasta Pohjoismaiden suurimmaksi kulutuselektroniikan lisätarvikkeiden jakelijaksi. Seuraavassa Rudolph Schmidtin ja Aurora Groupin tarina vuodesta 1915 tähän päivään.

1915–1923: Moottoripyöriä, autoja ja varaosia
Aurora Groupilla on nykyisin yli 7 000 tuotenumeroa. Yritys on kehittynyt huikeasti siitä, kun Rudolph Schmidt aloitti itsenäisenä auto- ja moottoripyörätarvikkeiden tukkukauppiaana 1.3.1915. Tuolloin hänen ainoa varastonsa koostui muutamasta kirjoituspöydän takana olevasta hyllystä, ja ”työautona” hänellä oli käsikärryt. Rudolph Schmidt on alun perin kotoisin Nykøbing Falsterista, mutta muuttaa asepalveluksen jälkeen New Yorkiin, missä hän saa kauppayrityksestä töitä.

Toimittuaan joitakin vuosia kauppamatkustajana tämä lahjakas myyntimies palaa takaisin Kööpenhaminaan ja ryhtyy itsenäiseksi yrittäjäksi. Liiketoiminta käynnistyy vauhdilla, ja jo vuonna 1919 Rudolph Schmidt muuttaa isompiin tiloihin Kööpenhaminan Farvergade-kadulle. Siellä yritystoiminta laajenee ja hän alkaa myydä Oldsmobile-henkilöautoja, Steward Gardenerin kuorma-autoja, Henderson-moottoripyöriä, AC-sytytystulppia ja saksalaisia Stoewerin kilpa-autoja. Useat näistä tuotemerkeistä päätyvät myöhemmin amerikkalaiselle General Motorsille, joka haluaa perustaa yrityksen Tanskaan, ja Rudolph Schmidt joutuu katselemaan muita agentuureja.

1923–1949: Radioiden valmistus ja elektroniikkaan erikoistuminen
Vuonna 1923 Rudolph Schmidt aloittaa De Forest -radiovastaanottimien myynnin. Radiot hän tuo maahan Yhdysvalloissa hankkimiensa kontaktien avulla. Radiot valtaavat pian alaa muilta tuotteilta, mikä on ratkaiseva käänne Rudolph Schmidtille, joka jo vuonna 1925 käynnistää itse Unica-merkkisten radioiden valmistuksen. Yritys jatkaa Farvergadella ja kasvaa suuremmaksi 30-luvulla.

Vuonna 1937 Rudolph Schmidt ottaa ratkaisevan askeleen ja perustaa uuden tehtaan Unica-radioiden tuotantoa varten. Hän käynnistää myös yhteistyön amerikkalaisen Philco-radiotehtaan kanssa, mutta yhteistyö päättyy Valutacentralenin perustamisen myötä. Rudolph Schmidtin kasvava menestys nostaa yrityksen yhdeksi Tanskan johtavista tukkuliikkeistä radiokomponenttien ja -tarvikkeiden tuonnin ja myynnin alalla. Menestys jatkuu 40-luvulla, kun Rudolph Schmidt ottaa haltuunsa appensa Bang & Pingel -tukkuliikkeen. Samaan aikaan koko yritys muuttaa Ny Carlsbergvej -tielle Kööpenhaminassa. Vuonna 1949 Unica-radiotehdas irrotetaan yrityksestä ja muutetaan osakeyhtiöksi. Samana vuonna yrityksen katalogissa esitellään uusia tuoteryhmiä kuten silitysrautoja, kamiinoja ja muita sähkölaitteita.

1952–1979: Osakeyhtiö ja kulutuselektroniikan nousukausi
Vuonna 1952 Rudolph Schmidt -tukkuliikkeestä tulee osakeyhtiö, ja seuraavista kymmenestä vuodesta käänteentekevä vireälle yritystoiminnalle. Vuonna 1955 Rudolph Schmidt kuolee, mutta hänen yhtiöstään on ehtinyt tulla radioalan merkittävimpiä Tanskassa. Kun lisäksi televisioita alkaa ilmestyä kotitalouksiin ja enemmän autoja liikenteeseen, yritys laajenee jälleen kerran kasvavan elektroniikkateollisuuden myötä myyden komponentteja ja lisätarvikkeita mukaan luettuina autojen antennit ja muut lisävarusteet.

Rudolph Schmidt -yhtiöön perustetaan 60-luvun alussa teollisuusosasto, joka alkaa myydä komponentteja ja varaosia elektroniikkateollisuudelle. Kun kodin hifilaitteet alkavat yleistyä, yritys seuraa kehitystä ja aloittaa Delphon-levysoitinten ja Ortofon-äänirasioiden myynnin. Samoin iloisella 60-luvulla perustetaan laaja valikoima kaapeleita ja liittimiä myyntiin. Vuonna 1971 Rudolph Schmidt A/S muuttaa jälleen uusiin tiloihin, tällä kertaa Herstedøstervej-tielle Albertslundiin. Vuosikymmenen lopulla tulee vielä uusi muutto vasta rakennettuihin tiloihin Herleviin.

1980–1998: Aktiivinen 80-luku ja strategiset ostot
80-luku on vaihteleva tanskalaisten ja eurooppalaisten menestyksen kannalta, mutta Rudolph Schmidt A/S:lle se on toiminnantäyteinen. Yhtiö on kasvussa, ja Tanskaan perustetaan kolme uutta haaraosastoa toimitusten nopeuttamiseksi. Lisäksi yhtiö ostaa neljä yritystä ja yritystoiminnasta tulee tavaramerkki, jolle luonteenomaista on tuotteiden korkea laatu, laaja valikoima ja tehokas palvelu. Myös erikoiskaapeleita varten perustetaan osasto, ja Rudolph Schmidt A/S ryhtyy samalla Sharp-tuotemerkin audio- ja videotuotteiden yksinmyyjäksi Tanskassa.

Vuonna 1984 tanskalainen sähkö- ja LVI-alan tukkuliike Nordisk Solar Compagni (nykyään Solar A/S) ostaa Rudolph Schmidt A/S:n, mikä lujittaa merkittävästi yhtiötä. Kolme haaraosastoa suljetaan 90-luvulla, koska päivittäiset toimitukset voidaan hoitaa nyt yhdestä varastosta. Samalla Rudolph Schmidt A/S jaetaan kahdeksi liiketoimintayksiköksi: tukkuosastoksi ja teollisuusosastoksi. Hälytintarvikkeille perustetaan oma osastonsa, joka myy hyväksyttyjä tarvikkeita hälytin- ja turvalaitealalle Tanskassa. Organisaation erikoisosaaminen on kuitenkin kulutuselektroniikassa, johon yhtiö kohdistaa fokuksensa 90-luvun lopussa. Yhtiö päättää luopua 80-luvulla hankituista yrityksistään, ja Solar A/S ottaa haltuunsa erikoiskaapeli- ja hälytinlaitetoiminnat.

1999–2012: Pohjoismainen fuusio ja Aurora Groupin perustaminen
1990-luvun lopussa alkaa itää ajatus yhteispohjoismaisesta Aurora Groupista. Idea syntyy Rudolph Schmidtin ja norjalaisen kollegayrityksen OSK Elektrotilbehør AS:n tiiviin yhteistyön tuloksena. Yhteistyö tuottaa synergiavaikutuksia, ja organisaatio innostuu entistä enemmän yhteispohjoismaisesta panostuksesta elektroniikka-alalla. Yhteistyöhanke toteutuu ja johtaa Aurora Groupin perustamiseen vuonna 1999. Yritysryhmä koostuu aluksi fuusioituneista yrityksistä, jotka ovat Rudolph Schmidt A/S (Tanska), OSK Elektrotilbehør AS (Norja), Ortoconnex AB (Ruotsi) ja Teletarvike Järvinen Oy (Suomi).

Aurora Groupilla on myyntiorganisaatiot edellä mainituissa maissa, ja pääkonttori sijoitetaan Kööpenhaminaan. Siellä toimii yhtiön johto, osto-osasto ja back office. Pohjoismainen yhteistyö näyttää kyntensä jo heti alusta, ja Aurora Groupia voidaan kutsua Pohjoismaiden suurimmaksi elektroniikka-alan lisätarvikkeiden jakelijaksi. Vuonna 2006 Aurora Group ja norjalainen televiestintäalan yritys tCom AS yhdistyvät, ja vuonna 2010 toiminta laajenee edelleen, kun yhtiö ostaa ruotsalaiset kodinkonealan Hanestrom- ja Gameo-yritykset.

2013–: Uusi omistaja ja jatkuva kehitys
Toimittuaan lähes 30 vuotta yhdessä Solar A/S:n kanssa, ruotsalainen pörssinoteerattu jakelualan konserni DistIT AB ostaa Aurora Groupin vuonna 2013. Konsernilla on määrätietoinen kasvustrategia, joka perustuu IT-alalla toimivien menestyksekkäiden ja erikoistuneiden jakelijayritysten ostamiseen. Aurora Groupin liikevaihto ja tulos ovat koko ajan parantuneet, ja nykyään se on menestyvä ja taloudellisesti terve yhtiö, jonka laaja tuotevalikoima tuottaa lisäarvoa vähittäismyymälöille Pohjoismaissa.

Aurora Group tunnetaan tänä päivänä ainutlaatuisista konsepteistaan ja palveluistaan, luotettavista työntekijöistään, jatkuvasta kehittymiskyvystään, eikä vähiten jatkuvasta uusien brändien ja tuotteiden tavoittelusta. Kulutuselektroniikan lisätarvikkeet ovat edelleen Aurora Groupin ydinaluetta, ja markkinoiden johtavat A-brändit kuten Vogel’s, SMSaudio, PURO, Jabra, Razer, Rapoo ja Samsung ovat saaneet yhtiötä kokeilemaan uusia markkina-aloja kuten peliteollisuutta, asennusratkaisuja ja langattomia lisätarvikkeita. Rudolph Schmidtin perintöä on vaalittu koko ajan, mikä näkyy siinä, että Aurora Group pyrkii edelleen olemaan alansa ammattimaisin, dynaamisin ja innovatiivisin toimija.

Pohjoismainen neliapila
Kun Aurora Group perustetaan 1999, se tapahtuu Rudolph Schmidt A/S:n ja kolmen muun pohjoismaisen toimijan fuusioitumisen myötä. Alla on kuvattu lyhyesti suomalaisen Teletarvike Järvisen, ruotsalaisen OrtoConnexin ja norjalaisen OSK Elektrotilbehør AS:n historiat:

Teletarvike Järvinen Oy – suomalainen menestystarina
Pertti Järvinen ajeli 50-luvulla mopolla ympäriinsä ja korjaili radioita. Tämä itseoppinut lahjakkuus oli yritteliäs ja visionääri, joka vuonna 1962 avasi ensimmäisen TV- ja radioliikkeensä vanhaan puutaloon Tampereen keskustaan. Televisioiden kysyntä kasvoi rajusti 60-luvulla. Kun hifilaitteet vielä yleistyvät myöhemmin, Pertti Järvinen avaa 70-luvulla uuden suuren radio-, televisio- ja kodinkoneliikkeen, jossa myydään muun muassa Miele- ja Pioneer-merkkisiä laitteita. Kilpailu alalla käy kuitenkin kovaksi, ja Pertti Järvisen liike ajautuu konkurssiin monien tekijöiden summana vuonna 1980.

Hän ei kuitenkaan anna periksi ja aloittaa pian tuoda maahan kaapeleita ja antenneja Italiasta ja Saksasta. Autotalli saa luvan toimia varastona, ja Teletarvike Järvinen perustetaan 1982 erikoisalanaan kulutuselektroniikan lisätarvikkeet. Menekki kasvaa, ja asiakkaita tulee lisää. Suuria suomalaisia vähittäismyymäläketjuja päätyy yrityksen asiakaskuntaan. Uusia myyjiä palkataan, ja tavaravalikoima laajenee. Vuonna 1997 valmistuu uusi pääkonttori Pirkkalaan, ja samoihin aikoihin yritys aloittaa yhteistyön alan muiden pohjoismaisten toimijoiden kanssa, kuten norjalaisen OSK Elektrotilbehør AS:n ja tanskalaisen Rudolph Schmidt A/S:n kanssa. Vuonna 1999 Teletarvike Järvinen Oy fuusioituu uuteen pohjoismaiseen Aurora Groupiin.

OrtoConnex – ruotsalainen yhteys
Kollegat Tommy Eriksson ja Hasse Sjölin perustavat OrtoConnexin vuonna 1995. Yrityksen historia alkaa kuitenkin jo 80-luvun puolivälistä, kun Ortofon Svenska AB perustetaan tanskalaisen Ortofonin tytäryhtiöksi. Tommy Eriksson ja Hasse Sjölin ovat Ortofon Svenska AB:n palveluksessa, ja molemmilla on usean vuoden kokemus elektroniikka-alalta. He päättävät ottaa yrityksen hallintaansa ja suunnata enemmän huomioita lisätarvikkeisiin kasvavia mobiilimarkkinoita silmällä pitäen. Kun OrtoConnex vuonna 1999 fuusioituu Aurora Groupiin, yrityksestä kehittyy yksi Ruotsin johtavia kulutuselektroniikan lisätarvikkeiden jakelijoita tuotemerkkeinään esimerkiksi Monster Cable, One For All, Trackmate, B-Tech ja Deja.

OSK Elektrotilbehør AS – takapihan tukkumyymälästä markkinajohtajaksi
Aurora Groupin norjalainen vahvistus saa alkunsa 1937, kun tukkukauppias Otto S. Knudsen perustaa ensimäisen liikkeensä Trondheimissä sijaitsevalle takapihalle. Liike toimii suksien ja radioiden jakelijana, mutta 60-luvulla kuvaan astuvat myös antennit ja kaapelit. Kasvavien gramofoni-, televisio- ja hifilaitemarkkinoiden myötä yritys on toiminut myös kyseisten laitteiden varaosien ja lisätarvikkeiden jakelijana. Vuonna 1970 yritys muuttaa uusin tiloihin Trondheimissa ja kasvattaa myyntialueekseen koko Pohjois-Norjan.

80-luvun puolivälissä Otto S. Knudsen AS:n toiminta kattaa jo koko Norjan, mikä on edellytys yhteistyösopimukselle suurten vähittäisketjujen kuten Expert ja Elkjøp kanssa. Vuonna 1992 nimeksi vaihtuu OSK Elektrotilbehør AS, ja kaksi vuotta myöhemmin yritys muuttaa jälleen uusiin tiloihin: tällä kertaa Fossegrendaan Trondheimin eteläpuolelle, ja yritys saa samalla 5 000 m² varastotilaa. 90-luvun puoliväliin mennessä Otto S. Knudsenin takapihamyymälästä on kehittynyt kulutuselektroniikka-alan markkinajohtaja, ja silloin käynnistyy strateginen yhteistyö tanskalaisen Rudolph Schmidt A/S:n ja ruotsalaisen OrtoConnex AB:n kanssa. Vuonna 1999 OSK Elektrotilbehør AS fuusioituu Aurora Groupiin.

Lisätietoja
http://www.auroragroup.fi
http://bit.ly/1KdJgPp (kuvia)
http://youtu.be/_rZB6Gs6164 (esittelyvideo)

Aurora Group Finland Oy, Iikka Buss, ibu@auroragroup.eu

Aurora Group
Aurora Group jakelee ja markkinoi useita tunnettuja ja kiinnostavia kulutuselektroniikan tuotemerkkejä Pohjoismaissa. Merkittäviä tuoteryhmiä ovat audio/video, kodin elektroniikka, IT-/pelitarvikkeet, mobiilituotteet ja valkoisen linjan tuotteet. Aurora Group Finland Oy sijaitsee Pirkkalassa ja vastaa niin Suomen kuin Baltian myynnistäkin. Lisätietoja osoitteessa http://www.auroragroup.fi.