Julkaistu alunperin kolumnina AVplus-lehdessä 2/2018:

Pelikonsolien taival lasten lelusta koko perheen viihdekeskukseksi on kestänyt hieman laskentatavasta riippuen jo peräti neljännesvuosisadan. Ensimmäiset pelikonsolit oli tarkoitettu pelkästään pelaamiseen ja niiden suorituskyky oli vaatimaton tietokoneisiin verrattuna. Sen sijaan nykysukupolven huippukonsolit, kuten Xbox One X ja PlayStation 4 Pro, ovat tietoteknisiä monitoimilaitteita, joilla voi hoitaa lähes kaiken kotiviihteeseen kuuluvan olipa se sitten pelaamista, videoiden ja television katselua tai musiikin kuuntelua.

Xbox One X on pelikonsolimarkkinoiden tuorein tulokas ja siksi se on myös teknisiltä ominaisuuksiltaan tehokkain. Tämä näkyy käytännössä uutuuspelien sulavampana toimintana sekä poikkeuksellisen värikylläisenä ja ultrateräväpiirtoisena videokuvana. Kuinka monelle monipuolisesti viihdettä kuluttavalle näillä ominaisuuksilla on oikeasti merkitystä? Vastaus on monitahoinen eikä lopullista oikeaa vastausta ole olemassa, sillä kaikki riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Edelleen suurin osa pelikonsolin hankkivista hankkii sen vain pelaamista silmällä pitäen, vaikka nykykonsolit soveltuvatkin hyvin myös moneen muuhunkin viihdekäyttöön. Konsoleille löytyy esimerkiksi hyvä valikoima suoratoistopalveluiden sovelluksia ja ne on myös helppo ottaa käyttöön. Valikoima kuitenkin vaihtelee eivätkä Xbox One X tai PlayStation 4 Pro yllä käyttömukavuudessa ja sovellusten kattavuudessa monipuolisimpien älytelevisioiden tai erillisten mediatoistimien tasolle. Esimerkiksi suositun HBO-televisiokanavan sovellus on Pohjoismaissa tällä hetkellä saatavana vain PlayStationeille eikä lainkaan Xboxeille. Myöskään pelikonsoleiden normaalit peliohjaimet eivät ole mediatoistimien tai älytelevisioiden kaukosäätimien tasolla. Tämän voi kuitenkin ratkaista erillisellä pelikonsolikohtaisella tai yleiskäyttöisellä kaukosäätimellä.

Tavallisten televisiolähetysten katselemiseen pelikonsolit ovat toistaiseksi vain välttävällä tasolla. Xbox One vaatii erillisen digivirittimen tai oman digiviritinyksikön hankkimisen ennen kuin käyttäjä voi nauttia tavallisista tv-lähetyksistä. PlayStation 4 ei puolestaan tue tavallisten tv-lähetysten katselua lainkaan. Tämä ei kuitenkaan ole kaikille suuri käytännön ongelma, koska älytelevisioissa melkein poikkeuksetta on sisäänrakennettu digiviritin ja muutenkin tavallisten tv-lähetysten katselu on vähenemässä suoratoistopalvelujen kehittyessä.

Pelikonsoleissa on edelleen sisäänrakennettuna Blu-ray-, DVD- ja CD-levyjä toistava levyasema. Tämä on selvä etu useimpiin mediatoistimiin ja älytelevisioihin verrattuna. Tosin PlayStation 4 ei vieläkään osaa soittaa musiikkilevyjä, joka on todella outo ratkaisu muuten erinomaiselta laitteelta. Xbox One X ja S kykenevät toistamaan myös Ultra HD Blu-ray -levyjä, jotka ovat toistaiseksi melko harvinaisia, mutta monen leffahifistelijän suosiossa.

Ulkoisten liitäntöjen puolesta nykysukupolven pelikonsolit ovat hyvällä tasolla, joten ne ovat helposti liitettävissä kodin muihin näyttö- ja äänentoistoratkaisuihin.

Harkitsisinko pelikonsolin hankkimista pelkästään kodin viihdekeskukseksi ellen pelaisi? Pelikonsolien fyysisten ominaisuuksien puolesta oma vastaukseni olisi selvästi kyllä, mutta itselleni rajoittavaksi tekijäksi muodostuu vielä mediatoistimia heikompi yhteensopivuus suoratoistopalvelujen kanssa ja huonompi käyttömukavuus ainakin käyttämääni Apple TV -mediatoistimeen verrattuna. Erittäin lähellä kuitenkin ollaan, joten jos esimerkiksi Blu-ray-leffat ovat sinulle tärkeämpiä kuin vaikkapa HBO-televisiosarjojen katselu, niin Xbox One X ja PlayStation Pro ovat jo varsin valmiita olohuoneen paraatipaikalle.

Kolumnin kirjoittaja Jiri Koivuniemi on työskennellyt läheisesti digitekniikan ja viihteen parissa jo 30 vuoden ajan. Vapaa-ajallaan Jiri on musiikin ja muun viihteen suurkuluttaja.