Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry julkaisi PEGI-ikämerkintöjä selventäviä uusia työkaluja. Ne sopivat niin jälleenmyyjien, vanhempien kuin lastenkin käyttöön. Älypuhelimiin sovitetut PEGI-sovellukset ja uudet PEGI-esittelyvideot auttavat ymmärtämään PEGI-järjestelmän symbolit ja opastavat oikeiden pelien valinnassa.

PEGI-sovellus
Android-, iOS- ja Windows Phone 7 -älypuhelimiin on nyt ladattavissa ilmainen PEGI-sovellus. Se tarjoaa pääsyn PEGI:n yleiseurooppalaiseen ikärajatietokantaan. PEGI luotiin auttamaan eurooppalaisia vanhempia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä, kun he ostavat konsoli- ja tietokonepelejä. Sitä käytetään nykyisin suurimmassa osassa Eurooppaa, kaikkiaan yli 30 maassa. Suurimmat pelikonsolivalmistajat sekä vuorovaikutteisten pelien julkaisu- ja kehitysyhtiöt eri puolilla Eurooppaa käyttävät PEGI-luokitusta.

Sovelluksessa on yli 20 000 pelin ikärajatietokanta hakusuodattimineen. Lisäksi sovelluksessa on pelejä koskevaa lisätietoa kuluttajille, peliesittelyjä, pelien kuvakaappauksia sekä lisätietoa PEGI:n ikämerkinnöistä ja sisältösymboleista. Sovellus on saatavana 11 eri kielellä mukaan lukien suomi.

Android: https://market.android.com/details?id=de.helliwood.pegi.android
iOS: http://itunes.apple.com/fi/app/pegi/id371439512
Windows Phone 7: http://wp7applist.com/getapp/24557/pegi

PEGI-videot
PEGI on aina pyrkinyt esittämään sekä ikä- että sisältömerkinnät erittäin selkeästi. Nyt merkinnöistä ja niiden luomisesta on julkaistu kaksi hauskaa esittelyvideota. Erityisesti pakkauksen kyljessä esitettävät sisältösymbolit ovat toisinaan kaivanneet lisäselvitystä ja nyt julkaistuissa esittelyvideoissa tuodaan hienosti esiin mistä niistä on kyse. Sisältösymbolit kertovat mikäli peleissä esiintyy väkivaltaa, kiroilua, kauhua, huumeita, seksiä, syrjintää, uhkapeliä tai mikäli kyseessä on verkkopeli.

Videot on katseltavissa täällä:
http://youtu.be/iuT_u5AXqI8
http://youtu.be/N7mxwnydW-I

PEGI
PEGI-järjestelmä perustuu yhteissääntelyyn, jossa julkaisijat määrittävät itse pelille alustavan ikäsuosituksen. Tarkastuksen tekee alankomaalainen Netherlands Institute for the Classification of Audio-visual Media (NICAM), joka vastaa lähinnä kotimaista elokuvatarkastamoa. Kun PEGI-merkinnän saanut peli saapuu Suomeen, maahantuoja ilmoittaa Valtion elokuvatarkastamolle, VET:lle sen saaman ikäsuosituksen tai /-rajan. Suomessa ainoastaan 18 vuoden ikäraja on ehdoton, muut suosituksia. Saatuaan tiedon ikärajasta VET voi jälkikäteen tarkastaa pelin, mikäli se epäilee ikärajan olevan virheellinen.

PEGI-järjestelmässä on kaksi toisiaan täydentävää osaa. Ensimmäinen on ikäluokittelu: 3+, 7+, 12+, 16+ ja 18+. Toinen on pelin sisältöä kuvaavat symbolit. Nämä symbolit, jotka on painettu pelipakkauksen takapuolelle ikärajan yhteyteen, kertovat pelin sisältämän haitallisen aineiston laadun (väkivalta, kauhu, jne.). Pelien ikämerkinnät jakautuvat PEGI-järjestelmässä seuraavasti: 3+ 49 %, 7+ 10 %, 12+ 24 %, 16+ 12 % ja 18+ 5 %.

FIGMA
Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry:n jäseniä ovat ALSO, AMO, Electronic Arts, Microsoft, Namco Bandai, Nordic Softsales, Nordisk Film, PAN Vision ja Warner Bros.
FIGMA julkaisee Suomen virallista listaa. Suomen suosituimpien pelien lista julkaistaan kahden viikon välein.

FIGMA julkaisee jäsentensä pelimyyntitilastot kolmen kuukauden välein. Lista ja pelimyyntitilastot löytyvät osoitteesta www.figma.fi.

Lisätietoja internetissä
www.pegi.info
www.vet.fi
www.figma.fi

Lisätietoja

Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry
Toiminnanjohtaja Thomas Westerberg
050 – 463 1156
thomas.westerberg@figma.fi

Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry
Hallituksen puheenjohtaja Riku Olkkonen
050 – 505 1966
riku.olkkonen@panvision.com

Viestintätoimisto Visionist
Tiedottaja Jiri Koivuniemi
040 – 837 8097
jiri.koivuniemi@visionist.fi