Far Cry Primal ja museokeskus Vapriikin Jääkauden jättiläiset -näyttely järjestävät yhteistyössä aikuisten teemapäivän 24. helmikuuta. Kyseisenä päivänä voivat yli 18-vuotiaat museovieraat ja lehdistö tutustua uuteen näyttelyyn sekä kokea Far Cry Primal -toimintapelin kautta näyttelyeläimet elävinä omassa ympäristössään. Teemapäivänä klo 15–18 lehdistö voi tutustua kokonaisuuteen veloituksetta ja tavata myös Vapriikkiin vuoden päästä avautuvan Suomen pelimuseon edustajia.

Far Cry Primal ja Jääkauden jättiläiset aloittavat nyt myös juttuvinkkien sarjan, jossa esitellään teemoittain pelin ja näyttelyn huikeaa mennyttä maailmaa.

Far Cry Primal vie pelaajansa villin ja armottoman kivikauden maailmaan. Kyseessä on vaarallinen ympäristö aikakaudella, jolloin ihminen ei vielä ollut luonnon hallitsija ja selviytyminen oli kaikkea muuta kuin itsestään selvää. Ihminen oli vasta aloittamassa matkaansa kohti ekologisen pyramidin huippua. Jääkauden jättiläiset -näyttely esittelee samaa maailmaa aidonkokoisten eläimien kautta. Esillä on muun muassa mammutti, sapelihammaskissa ja villasarvikuono!

Osa 1: Kivikauden luonto
Far Cry Primalin tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Orosin luonnonkauniiseen maahan. Hyvin harvaan asutettu Oros on täynnä villiä luontoa aina vehreistä ja lämpimistä lehtimetsistä kosteisiin suomaastoihin ja kylmiin havumetsäisiin maisemiin. Siinä missä lehvästöt ja lämpimät alueet tekevät asumisesta helppoa alkukantaisinkin varustein, kylmemmät alueet vaativat tulen tuomaa lämpöä ja lämpimiä vaatteita. Kivikaudella teknologia oli hyvin primitiivistä ja vaatteita saatiin vain eläinten taljoista ja turkiksista.

Orosin maailman monenlaiset kasvit näyttelevät keskeistä osaa kivikautisessa selviytymistarinassa. Esimerkiksi puiden oksat ovat oivallisia raaka-aineita alkeellisiin lyömäaseisiin, kun taas lukemattomat kerättävät kasvit toimivat aineksina luonnonmukaisiin parannuskeinoihin. Luonnon tarjoamien raaka-aineiden hyödyntäminen onkin yksi keskeisiä piirteitä Far Cry Primalin alkukantaisessa maailmassa.

Luonnon monimuotoisuus tulee tutkimusmatkailevalle pelaajalle tutuksi niin maasta, vedestä kuin ilmastakin käsin. Vaikka valtaosa ajasta kuljetaankin omin jaloin pelimaailman monipuolisessa ympäristössä, luontoa pääsee pelissä kokemaan myös eläinten silmin tai esimerkiksi mammutilla ratsastaen. Orosin maailmassa selviytyminen vaatii paitsi neuvokkuutta ja älyä, myös luonnon kunnioittamista, yhteistyötä ja työkaluja. Luontoa ja sen kasveja pitää osata hyödyntää monin eri tavoin, niin rohtoina kuin näkösuojanakin.

Vapriikin Jääkauden jättiläiset -näyttely vie puolestaan kävijän 20 000-30 000 vuoden takaiseen jääkauden maailmaan. Aidonkokoisia eläimiä pääsee ihastelemaan lähietäisyydeltä. Kuinka suuri mammutti todella on? Tiedonjanoisille on tarjolla tukeva tietopaketti jääkauden luonnosta ja olosuhteista, maailman vanhimmasta tunnetusta taiteesta ja ihmisten elämästä. Jääkauden jättiläiset -näyttely on sekoitus luonnontiedettä, arkeologiaa ja historiaa.

Mukana on alkuperäisiä arkeologisia löytöjä, esineitä ja luita. Jääkauden suurten saalistajien ja kasvinsyöjien lisäksi Vapriikissa kerrotaan ihmisen selviytymisestä jääkauden muuttuvissa olosuhteissa. Oman osion näyttelyssä saavat Karijoen Susiluolan löydöt.

Seuraavassa juttuvinkissä lähipäivinä tutustumme paremmin Orosin maailman monipuoliseen eläinkuvastoon.

Far Cry Primal
Avoimen pelimaailman toimintapeli Far Cry Primal keskittyy yksinpeliin, joka kertoo heimosoturi Takkarin tarinan. Hän on metsästäjäryhmänsä viimeinen maailmassa, joka on täynnä vaaroja. Matkaa ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin, sillä seikkailun aikana kohdataan muita ihmisiä, niin vihollisia kuin liittolaisiakin. Maailma yli 10 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua on maailma ilman nykyaikaisia mukavuuksia ja vailla turvallisuuden tunnetta. Monet vaaralliset pedot ja suuret eläimet aina sapelihammastiikereistä mammutteihin tekevät selviytymisestä haastavaa, kilpailevia vihollisheimoja unohtamatta. Käsiaseiden, kranaattien ja muiden modernien aseiden sijasta pelaaja pääsee kokemaan ainutlaatuisen selviytymiskokemuksen kivikautisessa maailmassa vailla nykyaikaisia apuvälineitä. Asetekniikan huippua edustavat jousi, keihäs ja soihtu.

Far Cry Primal ilmestyy pelikonsoleille 23. helmikuuta ja tietokoneille 1. maaliskuuta. Pelin ikäraja on PEGI18.

Jääkauden jättiläiset
Vapriikissa on esillä 29.1.-14.8.2016 näyttely, joka vie kävijän matkalle jääkauteen. Nyt pääsee kasvokkain niin mammutin, sapelihammaskissan kuin villasarvikuononkin kanssa! Jääkauden jättiläiset on koko perheen näyttely, joka johdattaa toisenlaiseen maailmaan, jääkauden maisemiin 20 000-30 000 vuoden taakse.

Suomen pelimuseo
Suomen pelimuseo avautuu museokeskus Vapriikissa tammikuussa 2017. Se esittelee monipuolisesti suomalaista pelikulttuuria ja kertoo, kuinka digitaalinen pelaaminen Suomessa alkoi ja kehittyi vuosien saatossa.

Suomen pelimuseo rakennetaan osin joukkorahoitusvaroin. Sen syksyllä 2015 päättynyt rahoituskampanja keräsi yli 85 000 euroa ja on Mesenaatti-joukkorahoituspalvelun tähän asti menestynein hanke. Joukkorahoituksen ansiosta kävijät pääsevät myös kokeilemaan eri aikakausien pelejä niiden oikeissa ympäristöissä. Museoon rakennetaan muun muassa pelihalli, jossa kokeiltavana on peliautomaatteja 1970¬-luvun elektromekaanisista laitteista alkaen.

Muutamia suomalaisia pelejä on jo nyt esillä Vapriikissa osana Mediamuseo Rupriikin uutta näyttelyä.

Lisätietoja internetissä
http://far-cry.ubisoft.com/primal/ (Far Cry Primalin virallinen sivusto)
http://vapriikki.fi/nayttelyt/jaakauden-jattilaiset/ (Jääkauden jättiläiset virallinen sivusto)
http://suomenpelimuseo.fi/ (Suomen pelimuseon virallinen sivusto)
http://bit.ly/1JXEfel (kuvia)