Elektronista urheilua (e-sports) käsittelevän juttusarjan ensimmäisessä osassa kävimme läpi lajin perusteita ja sen yleisimpiä pelityyppejä. Toisessa osassa tutustumme elektronisen urheilun joukkuetoimintaan sekä niiden taustavaikuttajiin.

RCTIC1

Kuten perinteisessäkin urheilussa, vain pieni osa minkä tahansa pelin pelaajista saa elantonsa itse lajista. Elektronisessa urheilussa tilanne muistuttaakin pitkälti perinteisen urheilun harrastajia. Kisa kunkin pelin huipulle on kova ja vain harvalla pelaajalla on rahkeita menestyä ammattilaistasolla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö elektronisessa urheilussa voisi pärjätä puoliammattilaisena tai menestyä jopa maailmanlaajuisella tasolla. Vaikka elektroninen urheilu onkin monelle vain harrastus opiskelun tai varsinaisen päivätyön ohella, lahjakkaimmat ja taitavimmat pelaajat nauttivat kansainvälisestä suosiosta. Tämän lisäksi parhaiten menestyneet pelaajat saavat osansa turnauspalkinnoista ja sponsorituloista.

Elektroninen urheilu ei eroa perinteisestä urheilusta myöskään siinä suhteessa, että erikoistuminen on avainasemassa omaa peliä valitessa. Koska kilpailu on kovaa ja pelaajia on maailmanlaajuisesti miljoonia, ammattilaispelaajien ja sellaiseksi haluavien on keskityttävä pelien läpikotaiseen tuntemiseen. Tämä vaatii paitsi ahkeraa pelaamista, myös erilaisten taktiikoiden ja toimintastrategioiden tuntemista sekä huolellista pelin kenttien, varusteiden, hahmojen ja niksien opiskelua. Tällaisissa auttavat monet peleihin erikoistuneet verkkosivustot ja pelivideot, joiden avulla voi ottaa oppia muista pelaajista.

Etenkin joukkuevetoisissa peleissä pelin oppimisessa auttavat myös omat tiimikaverit. Erilaisia strategioita ja joukkuetaktiikoita voidaan harjoitella tiimissä ja näistä voidaan sopia etukäteen esimerkiksi joukkueiden omien verkkosivujen tai sosiaalisten verkostojen avulla. Tämän lisäksi reaaliaikainen kommunikaatio on tärkeässä osassa pelaamisen ohella. Pelatessa pitää kyetä hallitsemaan sekä käytössä oleva keskustelusovellus että kyetä selkeään kommunikointiin. Sooloilulla peli katkeaa helposti lyhyeen, mikäli kommunikointi takeltelee tai mikäli sovituista suunnitelmista laistetaan liikaa.

Eri pelien joukkueita on lukuisia eri maissa ja osa joukkueista koostuu kansainvälisistä jäsenistä. Myös Suomessa on omaa joukkuetoimintaa, joka helpottaa tiimipelaamista monessa mielessä. Yksi tärkeimpiä tekijöitä on kielitaito, jonka merkitys on tärkeä selkeän kommunikaation takia. Toinen merkittävä etu maansisäisessä joukkuepelaamisessa on sama aikavyöhyke, jolloin yhteisten peliaikojen sopiminen on huomattavasti helpompaa. Maantieteellinen läheisyys helpottaa myös paikallisiin turnauksiin osallistumista.

Ammattilaistiimeissä tarvitaan myös muunlaista osaamista, sillä pelkkä pelitaito ei vielä riitä. Hyvästä joukkueesta löytyy suhdetaidot hallitsevia henkilöitä, joilta löytyy riittävästi tietoa, taitoa ja intoa olla yhteyksissä paitsi tapahtumanjärjestäjiin, myös sponsoreihin ja muhin sidosryhmiin. Pelitapahtumiin osallistuminen ja muut käytännön järjestelyt saattavat vaatia osallistujilta paljon aikaa ja vaivaa, joten varsinaisen pelaamisen ympärillä tapahtuva oheistoiminta on varsin tärkeässä osassa.

Kotimaisista elektronisen urheilun joukkueista tunnetuimpia on RCTIC eSports, jonka vetäjä Jere ”Lele” Alanen kommentoi asiaa seuraavasti: ”Organisaation rooli joukkueiden takana on tehdä taustatyö, jotta pelaajat pystyvät itse keskittymään siihen olennaiseen eli kilpapelaamiseen. Toimimme käytännössä samalla tavalla, kuin minkä tahansa muun urheilujoukkueen takana työskentelevä organisaatio. Tehtävämme on antaa pelaajille kaikki eväät hyvään ja kestävään harjoitteluun. Näitä ovat hyvän harjoitteluympäristön luominen, sponsoroinnin hoitaminen, pelivälineistä huolehtiminen, turnausmatkojen organisointi ja joukkueen markkinointi. Kaikki nämä ja toimiva päivittäinen yhteistyö sekä kommunikointi joukkueiden kanssa on tärkeää, kun tähdätään maailman huipulle.”

”Laitteistovalmistajan rooli pelitiimien arjessa on tuoda oma tietotaito kustannustehokkaan pelikoneen rakentamiseksi. Välttämättä pelaajaharrastajalle itsessään tietokoneen rakentaminen ja virittäminen pelikuntoon ei ole se tärkein juttu, vaan itse pelaaminen on. Jimm’s on mukana laitetoimittajana suurimmissa suomalaisissa kilpailuissa, joissa ei voida tai jopa saada käyttää pelaajan omaa tietokonetta. Tämä luonnollisesti tarkoittaa myös vakaata ja laadukasta järjestelmää, sekä vikatilanteissa nopeaa takuukäsittelyä. Tämän vuoksi pelitiimillekin Jimm’sin pelitietokoneet ovat helppo ja turvallinen ratkaisu pelialustaa valittaessa”, kommentoi Jimm’sin toimitusjohtaja Antti Järvinen.

Kotimaisen elektronisen urheilun toimintaan apua antaa esimerkiksi Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL). Sen kautta saa tietoa paitsi elektronisesta urheilusta itsestään, myös joukkuetoiminnasta ja äänikommunikaatiopalveluista. SEULin sivusto löytyy osoitteesta http://www.seul.fi.

Artikkelisarjan seuraavassa osassa tutustutaan elektronisen urheilun tapahtumiin sekä Suomessa että ulkomailla.

Lisätietoja
www.jimms.fi
www.rctic.org
http://bit.ly/1Klhlvn (kuvamateriaalia)

Jimm’s PC-Store / Antti Järvinen, puh: 029 70 70707, antti.jarvinen@jimms.fi
Visionist / Jiri Koivuniemi, puh: 040 837 8097, jiri@visionist.fi

Jimm’s PC-Store
Jimm’s PC-Store Oy on sekä Suomen johtava räätälöityjen tietokoneiden valmistaja että asiantunteva tietotekniikan, komponenttien ja viihde-elektroniikan verkkokauppa, jolla on uutuudet ensimmäisenä. Vuoden 2014 liikevaihto oli noin 31 miljoonaa euroa ja henkilökuntaa on 41 henkilöä. Toimipaikkamme sijaitsee Turussa. Lisätietoja osoitteessa www.jimms.fi.