Elektronisen urheilun ABC, osa 4: Pelitietokone on elektronisen urheilijan tärkein työkalu

Elektronista urheilua (e-sports) käsittelevän juttusarjan aiemmissa osissa kävimme läpi lajin perusteita, pelityyppejä, tapahtumia ja joukkuetoimintaa. Sarjan viimeisessä osassa käsittelemme pelaajan tärkeimpiä työkaluja eli tietokonetta ja sen oheislaitteita.

RCTIC1

Pelityypistä tai omista pelimieltymyksistä riippumatta elektronisen urheilun keskeisintä osaa yhdessä pelaajan kanssa näyttelee pelaamiseen tarkoitettu tietokone. Sen suorituskyky ja toimintavarmuus ovat keskeisessä osassa mitä tahansa peliä pelatessa. Pienetkin fyysiset viat tai puutteet tietokoneessa voivat vaikuttaa merkittävästi pelissä pärjäämiseen. Kuten kaikessa muussakin kilpaurheilussa, kanssakilpailijoille ei ole varaa antaa etulyöntiasemaa. Kokonaisvaltainen toimivuus onkin tärkeimpiä seikkoja kilpapelaamisessa ja se koskee paitsi itse keskusyksikköä, myös näyttöä, lisälaitteita, liittimiä ja jopa hiirimattoa.

Laitteiston toimivuuden ohella on tärkeää huolehtia myös ohjelmiston ja käyttöjärjestelmän toimivuudesta. Päivitetyt ohjelmistot, laiteajurit ja käyttöjärjestelmä ovat keskeisessä roolissa laitteiden ja pelien toiminnassa. Toimintavarmuus ja suorituskyky puolestaan riippuvat pääosin tietokoneessa käytetyistä komponenteista. Laadukkaat komponentit, kuten suoritin, keskusmuisti, näytönohjain ja emolevy ovat avainasemassa tehokasta ja toimintavarmaa pelikonetta valittaessa. Yhtäältä pelikelpoisessa tietokoneessa on tärkeää huolehtia riittävästä virransaannista (riittävän tehokas virtalähde) ja tietokoneen jäähdytyksestä (tuulettimilla tai vesijäähdytyksellä).

Pelikelpoisen tietokoneen lisäksi olennaisia ovat lisälaitteet, kuten näyttö, näppäimistö, hiiri ja pelikuulokkeet. Näyttö on hyvä valita näytönohjaimen suorituskyvyn ja ominaisuuksien perusteella. Suuresta ja tarkasta näytöstä ei ole suurta iloa jos näytönohjaimen suorituskyky loppuu kesken. Hyvät kilpakäyttöön soveltuvat pelinäppäimistöt ovat lähes aina niin sanottuja mekaanisia näppäimistöjä. Näistä pelaamiseen suunnitelluista näppäimistöistä löytyvät niin kestävät ja nopeat kytkimet, ohjelmoitavat makropainikkeet kuin säädettävä taustavalaistuskin.

Pelihiirtä valitessa on hyvä miettiä minkälaiseen pelaamiseen hiirtä pääosin käytetään. Osa hiiristä sopii paremmin areenapelaamiseen, kun taas jotkut mallit sopivat paremmin räiskintäpeleihin. Hiiren kädentuntuma on aina henkilökohtainen valinta, joten ennen hiiren ostamista on hyvä käydä testaamassa mikä hiirimalli tuntuu hyvältä juuri omaan käteen ja miten hyvin hiiren painikkeet sopivat omille sormille. Hyvän pelihiiren tunnistaa hyvästä muotoilusta ja mahdollisuudesta ohjelmoida hiiren ominaisuudet ja painikkeet omien tarpeiden mukaiseksi. Mikäli pelihiiri on tarkoitus ottaa mukaan myös erilaisiin pelitapahtumiin, mahdollisuus tallentaa hiiren asetukset sen omaan muistiin on kätevä lisäominaisuus. Pelihiiren ohella kannattaa panostaa laadukkaaseen hiirimattoon. Pelikäyttöön suunniteltuja hiirimattoja löytyy sekä kovina että pehmeinä vaihtoehtoina.

Etenkin joukkuevetoisessa kilpapelaamisessa on kommunikaatio tärkeässä osassa. Siksi laadukkaat pelikuulokkeet ovat tärkeä lisä jokaisen pelaajan kokoonpanoon. Pelikuulokkeita valittaessa on hyvä kiinnittää huomiota ennen kaikkea kuulokkeiden muotoiluun, melunvaimennukseen ja laadukkaaseen mikrofoniin. Muotoilu on tärkeää, sillä pelitapahtumat voivat kestää tunteja ja huonosti päähän sopivilla kuulokkeilla pelaaminen käy pidemmän päälle raskaaksi ja epämukavaksi. Kuppimalliset kuulokkeet sulkevat taustamelua pois avoimia malleja paremmin. Tämä on tärkeää etenkin pelitapahtumissa, joissa taustamelu voi häiritä peliin keskittymistä tai tiimikavereiden kanssa kommunikointia.

Elektronisessa urheilussa järjestetään myös sellaisia tapahtumia, joissa ei sääntöjen puitteissa saa pelata omilla tietokoneilla. Näissä tapauksissa laadukkaat lisävarusteet, kuten näppäimistö, hiiri ja kuulokkeet tuovat kilpailuetua huonommin varustautuneeseen kilpakumppaniin verrattuna. Verkossa pelattavissa peleissä taas oman tietokoneen toimivuus ja suorituskyky saattavat merkitä paljonkin sen suhteen, miten sulavasti peli pyörii korkeillakin näytöntarkkuuksilla.

Pelikelpoisen tietokoneen voi osaavissa käsissä koota itse valituista komponenteista tai sellaisen voi tilata omien vaatimusten mukaan räätälöitynä Jimm’s PC-storesta.

RCTIC eSportsin vetäjä Jere ”Lele” Alanen kommentoi tietokone- ja oheislaitevalintoja seuraavasti: ”Etenkin kilpapelaamisessa suorituskykyinen tietokone, näyttö ja laadukkaat pelaamiseen suunnitellut pelivälineet ovat avainasemassa pyrittäessä parhaaseen suoritukseen. Nopearytmisissä FPS-peleissä, kuten Counter-Strike, tietokoneen suoristuskyky vaikuttaa todella paljon. Nykyään myös korkean virkistystaajuuden omaavat 120-240 hertsin näytöt ovat miltei välttämättömiä FPS-peleissä, koska ne päivittävät kuvaa huomattavasti 60 hertsin näyttöjä sulavammin. Vaikka kyse on vain millisekunneista, nopeampi pelaaja on silti etulyöntiasemassa. Useat pelitarvikkeiden valmistajat ovat ottaneet kilpapelaajia tuotekehitykseen mukaan, koska nopeudella, materiaaleilla, muotoilulla ja laadulla on merkitystä. Kilpailu on kovaa, mutta jokaiselle pelaajalle löytyy nykyisin sopivat pelivälineet. Myös Jimm’s on ilahduttavasti ottanut huomioon niin ammattilaiset kuin harrastajatkin tarjotessaan laadukkaita tietokoneita kullekin pelaajalle sopivaan käyttöön. He auttavat myös laitteiden valinnoissa!”

”Räätälöidyn pelitietokoneen keskusyksikköön käytettävä budjetti voidaan painotetusti käyttää pelattavaa peliä tukevaksi. Esimerkiksi FPS-peleissä kannattaa painottaa näytönohjaimen tehokkuuteen. Myös keskusmuistin riittävä koko on tärkeä, jotta pelattava kartta mahtuu kerralla koneen muistiin. Toisin kuin monella muulla alalla räätälöinti tuo kustannustehokkuutta, kun kaikkien komponenttien ei välttämättä tarvitse olla tehokkaimpia ja sitä kautta kalleimpia. Jimm’sin sivustolta löytyy laaja valikoima Gamer-sarjan tietokoneita, joista jokainen on muokattavissa mielensä mukaiseksi asiakaspalvelumme avustuksella. Vuorokauden aikakaan ei ole aina este räätälöinnille, koska asiakaspalvelumme on auki pääsääntöisesti iltakymmeneen saakka”, kommentoi Jimm’sin toimitusjohtaja Antti Järvinen.

Lisätietoja
http://www.jimms.fi
http://www.rctic.org
http://bit.ly/1Klhlvn (kuvamateriaalia)

Jimm’s PC-Store / Antti Järvinen, puh: 029 70 70707, antti.jarvinen@jimms.fi
Visionist / Jiri Koivuniemi, puh: 040 837 8097, jiri@visionist.fi

Jimm’s PC-Store
Jimm’s PC-Store Oy on sekä Suomen johtava räätälöityjen tietokoneiden valmistaja että asiantunteva tietotekniikan, komponenttien ja viihde-elektroniikan verkkokauppa, jolla on uutuudet ensimmäisenä. Vuoden 2014 liikevaihto oli noin 31 miljoonaa euroa ja henkilökuntaa on 41 henkilöä. Toimipaikkamme sijaitsee Turussa. Lisätietoja osoitteessa http://www.jimms.fi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.