Pelikonsolit ja PC:t ovat melkoisten muutosten kourissa. ”Ennen vanhaan” PC:n tulo taloon oli merkittävä tapahtuma, mutta nykyisin se on enintään yhtä kiinnostavaa kuin minkä tahansa muun kulutuselektroniikan hankinta – oleellista on, että se toimii ja mieluiten ilman suurempia ongelmia. Sen sijaan pelikonsolien maailmassa tapahtuu jatkuvasti uutta, mikä herättää nykyään PC:tä enemmän intohimoja.

pelaajat

Microsoft julkaisi 17. marraskuuta uuden ohjelmistopäivityksen Xbox 360 -pelikonsolilleen ja laite otti taas aimo askeleen lähemmäs perinteistä PC:tä. Päivitys toi mukanaan neljä uutta sovellusta, jotka on aiemmin totuttu näkemään lähinnä vain PC:ssä. Sovellukset ovat Facebook, Twitter, Zune Video ja Last.fm. Näistä tosin viimeinen ei ainakaan vielä toimi Suomessa. Microsoft toi markkinoille myös aiempaa nopeamman 802.11n-yhteensopivan langattoman lähiverkon adapterin, jolla on mahdollisuus saavuttaa jopa 300 megabitin sekuntinopeus. Varsinainen nopeus Internetiin riippuu sitten tietysti laajakaistayhteyden nopeudesta.

Uusi ohjelmistopäivitys ja nopea lähiverkkoadapteri tekevät pelikonsolista merkittävän PC:n vihollisen – ainakin olohuoneissa. Vaikka PC:t kutistuvat kovaa vauhtia, niin edelleen ovat harvassa ne olohuoneet, joista löytyy täysiverinen PC mediakeskuksena. Videonauhureihin, digibokseihin ja hifilaitteisiin tottuneet sohvakäyttäjät ottavat Xbox 360:n kaltaisen laitteen kirjahyllyynsä PC:tä mieluummin. Eikä mikään ihme, sillä PC on edelleen kankea laite pelikonsoliin verrattuna vaikka molemmat lähestyvätkin toisiaan sekä hyvässä että pahassa.

Xbox 360:n uuden verkkoadapterin ja ohjelmistopäivitysten asentaminen on äärimmäisen helppoa. Kaikki hoituu automaattisesti painelemalla seuraava-näppäintä lukemattomia kertoja ja odottelemalla lataamisia sekä konsolin uudelleenkäynnistyksiä. Omassa testissäni konsoli päivitti ja käynnisti itsensä neljästi, mutta se johtunee siitä, ettei laite ole ollut nettiyhteydessä pitkiin aikoihin, joten se latasi myös aiempia päivityksiä automaattisesti. Sen jälkeen nettiyhteys ja uudet sovellukset toimivat täysin ongelmitta. Esimerkiksi Zune-videopalvelu vaikuttaa erittäin toimivalta, vaikka valikoimissa ei vielä näin aluksi olekaan kuin satakunta elokuvaa eikä niissä ole suomenkielisiä tekstityksiä. Olen pitkään harkinnut Blu-ray-soittimen hankkimista, mutta viimeistään nyt se tuntuu turhalta. Voin Xbox 360:llä vuokrata Full HD -tasoisia elokuvia suoraan netistä vajaan kuuden euron kappalehintaan – se riittää ainakin minulle, koska en erityisesti kaipaa muovikiekkojen omistamista.

Pelikonsolien valmistajat tarjoavat myös ajankohtaisia aktiviteetteja käyttäjilleen. Esimerkiksi Microsoft järjestää tänä viikonloppuna jo toistaa kertaa Xtival-nettifestarit, johon kaikki Xbox Liveen kirjautuneet käyttäjät voivat tutustua veloituksetta. Pelaamisen, leffat ja musiikin yhdistävä nettitapahtuma vetää taatusti kävijöitä ja taas pelikonsoli tarjoaa hieman enemmän kuin vain peliviihdettä.

xtivalwinter

Tämä pelikonsolien siirtyminen perinteisen PC:n reviirille on varmasti mukava lisä monelle kuluttajalle, mutta hieman mietityttää mitä pelitalot ja jälleenmyyjät moisesta muutoksesta pitävät. Eikö vanha totuus ole, että pelikonsolikauppiaat tekevät rahansa vain pelejä ja tarvikkeita myymällä? Jos kuluttajat pelaavat yhä vähemmän ja sen sijaan katsovat leffoja tai facebookkaavat/twitteröivät kavereidensa kanssa, niin rahavirrat ainakin jälleenmyyjille käsittääkseni pienenevät. Tuskin Microsoftin pistekorttien myynti riittää jatkossa korvaamaan pelimyyntiä? Vai olettavatko jotkut viisaat, että pelaaminen lisääntyy jos pelikonsolin äärestä ei tarvitse poistua edes leffaa varten tai kommunikoimaan kavereiden kanssa?

Ehkä on ennenaikaista murehtia pelaamisen vähenemistä, sillä pelikonsolien ”muu käyttö” on vasta alkutaipaleellaan. Sen verran asia kuitenkin askarruttaa, että käynnistän pelikonsolien käyttöön liittyvän nettikyselyn yhdessä Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry:n kanssa. Kysely on käynnissä tämän vuoden loppuun asti ja siihen voi osallistua täällä.

Tämän artikkelin kirjoittaja on Visionistin perustanut ja pelimaahantuojalla yli vuosikymmenen työskennellyt Jiri Koivuniemi.